Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС

Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС

13 Березня 2024
1092
13 Березня 2024
10:41

Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС

1092
У серпні Волож вперше публічно засудив російську агресію, а сам назвався «ізраїльським підприємцем родом з Казахстану».
Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС
Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС

Співзасновника російської IT-компанії «Яндекс» Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій Європейського Союзу. Відповідні зміни списку опубліковані в Журналі Євросоюзу, передає «Радіо Свобода».

Крім Воложа, зі списку санкцій виключені також колишній віцепрезидент АФК «Система» Сергій Мндоянц та громадянин Словаччини Йозеф Гамблек, який очолює європейську філію заснованого в Росії мотоклубу «Нічні вовки».

Співзасновник Яндексу Аркадій Волож потрапив до санкційних списків ЄС через фінансову підтримку російського уряду ще в червні 2022 року. Після цього Волож залишив керівні посади в Яндексі та міжнародних дочірніх структурах групи.

У серпні 2023-го він вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну публічно засудив російську агресію, назвавши її «варварською». Після цього бізнесмен також прибрав зі своєї біографії в інтернеті інформацію, пов'язану з роботою в РФ, назвавшись «ізраїльським підприємцем, який народився в Казахстані».

Тоді ж у серпні Волож подав прохання до Євросоюзу щодо зняття з нього санкцій та відновлення роботи позаросійських яндекс-сервісів. Нещодавно Reuters із посиланням на джерела повідомило, що Євросоюз погодився виключити Аркадія Воложа зі списку санкцій.

В Україні діяльність ТОВ «Яндекс» була заблокована 16 травня 2017 року. Окрім цього, 15 квітня 2023 року указом Президента України проти компанії запровадили санкції терміном на 10 років.

У жовтні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запропонувало долучити до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції низку дочірніх компаній Яндексу, серед них внутрішньоросійські і міжнародні сервіси.

Нещодавно стало відомо, що материнська технологічна компанія Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах, досягла угоди про продаж своїх російських активів групі інвесторів з РФ, серед яких фонд, пов'язаний з нафтовою компанією «Лукойл», за 5,21 млрд доларів. Таким чином найбільший технологічний гравець країни повністю переходить у російську власність.

Фото: РБК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду