detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
13.03.2024 10:41
Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС
Співзасновника Яндексу Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій ЄС
У серпні Волож вперше публічно засудив російську агресію, а сам назвався «ізраїльським підприємцем родом з Казахстану».

Співзасновника російської IT-компанії «Яндекс» Аркадія Воложа виключили зі списку санкцій Європейського Союзу. Відповідні зміни списку опубліковані в Журналі Євросоюзу, передає «Радіо Свобода».

Крім Воложа, зі списку санкцій виключені також колишній віцепрезидент АФК «Система» Сергій Мндоянц та громадянин Словаччини Йозеф Гамблек, який очолює європейську філію заснованого в Росії мотоклубу «Нічні вовки».

Співзасновник Яндексу Аркадій Волож потрапив до санкційних списків ЄС через фінансову підтримку російського уряду ще в червні 2022 року. Після цього Волож залишив керівні посади в Яндексі та міжнародних дочірніх структурах групи.

У серпні 2023-го він вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну публічно засудив російську агресію, назвавши її «варварською». Після цього бізнесмен також прибрав зі своєї біографії в інтернеті інформацію, пов'язану з роботою в РФ, назвавшись «ізраїльським підприємцем, який народився в Казахстані».

Тоді ж у серпні Волож подав прохання до Євросоюзу щодо зняття з нього санкцій та відновлення роботи позаросійських яндекс-сервісів. Нещодавно Reuters із посиланням на джерела повідомило, що Євросоюз погодився виключити Аркадія Воложа зі списку санкцій.

В Україні діяльність ТОВ «Яндекс» була заблокована 16 травня 2017 року. Окрім цього, 15 квітня 2023 року указом Президента України проти компанії запровадили санкції терміном на 10 років.

У жовтні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запропонувало долучити до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції низку дочірніх компаній Яндексу, серед них внутрішньоросійські і міжнародні сервіси.

Нещодавно стало відомо, що материнська технологічна компанія Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах, досягла угоди про продаж своїх російських активів групі інвесторів з РФ, серед яких фонд, пов'язаний з нафтовою компанією «Лукойл», за 5,21 млрд доларів. Таким чином найбільший технологічний гравець країни повністю переходить у російську власність.

Фото: РБК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY