В Україні з’явилась нова освітня ініціатива — Kyiv Media School

В Україні з’явилась нова освітня ініціатива — Kyiv Media School

13 Лютого 2024
909
13 Лютого 2024
12:47

В Україні з’явилась нова освітня ініціатива — Kyiv Media School

909
Проєкт сприятиме подоланню кадрової кризи у медіасфері та застою в кар’єрі журналістів, а також стане першою доступною освітою для керівників і керівниць медіа.
В Україні з’явилась нова освітня ініціатива — Kyiv Media School
В Україні з’явилась нова освітня ініціатива — Kyiv Media School

Media Development Foundation (MDF) запустив Kyiv Media School — ініціативу, спрямовану на перебудову журналістської освіти в Україні. Мета — виховати нове покоління кваліфікованих медіафахівців і медіафахівчинь, які віддані професійним та етичним стандартам, кажуть ініціатори проєкту. 

«MDF і раніше створював освітні проєкти для локальних медіа. Kyiv Media School — це еволюція того, що MDF робив останні десять років. У школі ми фокусуватимемося на роботі з практиками. В MDF найбільша медійна менторська мережа — понад 100 експертів і експерток. Крім того, ми співпрацюватимемо з Інститутом журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, українськими медіа “Суспільне” та “Українська правда”. І я радий, що нам вдалося залучити партнера з технологічної сфери. Це продуктова IT-компанія Genesis, яка також є роботодавцем у медійній галузі, бо має медійні проєкти», — розповів під час презентації проєкту виконавчий директор «Української правди» та Head of Growth MDF Андрій Боборикін, який став програмним директором Kyiv Media School.

Пріоритетні напрями діяльності Kyiv Media School:

  • протидія дезінформації;
  • боротьба з корупцією;
  • прозоре відновлення в громадах;
  • документування воєнних злочинів.

Школа стартує з кількох короткострокових програм і довгострокового курсу для менеджменту в медіа, розповіли «Детектору медіа» організатори проєкту.

Короткострокова програма «Журналістика травми», що розпочнеться у березні, навчить учасників того, як потенційно травматичні події впливають на людину та використання яких інструментів під час роботи журналіста допоможе нівелювати шкоду героям.

Програма «Журналістика рішень», яка також стартує у березні, призначена для медіафахців і медіафахівчинь, що прагнуть розповідати не лише про те, що світ складний і часто неправильний, а й про те, як його змінити. «Будемо вчитися писати так, щоб люди не просто прочитали історію та сказали: “О, яка класна історія”. Вона має змотивувати людей задонатити ініціативі, про яку написали, чи домогтися, щоб бізнес підтримав ініціативу, чи імплементувати рішення у свою роботу», — розповіла кураторка курсу, комунікаційна директорка медіа «Рубрика» Анастасія Куриленко.

Довгостроковий курс Media Growth — це трансформаційний курс для топменеджменту медіа. Він має на меті допомогти керівникам медіа вийти за межі традиційного погляду на свою роль на ринку, запровадити нові практики та інноваційні підходи.

«Часто навіть ті лідери на ринку локальних медіа, які вижили, закріпилися, напрацювали стратегію розвитку, перебувають на плато, коли вони не мають розуміння, що далі. Я хочу, щоб цей курс став фундаментом для такого розуміння», — каже кураторка курсу Media Growth, креативна директорка Platfor.ma Юлія Саліженко.

Медіашкола поєднуватиме онлайн- та офлайн-навчання, на одному курсі навчатиметься від 15 до 20 студентів, які під час навчання мають створювати проєкти. Андрій Боборикін зазначає, що школа надасть нові можливості для розвитку і молоді, яка тільки починає свій шлях у медіа, і досвідченим медійникам.

Реєстрація на всі курси вже відкрита. Після навчання студенти отримають сертифікат. Усі програми будуть безплатними. Перші курси MDF створює за підтримки фонду ERSTE.

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва вважає запуск таких проєктів, як Kyiv Media School, дуже важливим: «Вони допомагають знаходити таланти на ринку. Наш досвід показує, що школа журналістики, яку ми запускали в УП ще з Павлом Шереметом, дала нам досвідчених молодих журналістів. Ольга Кириленко, яка зараз є нашою воєнною репортеркою, була випускницею цієї школи».

За словами виконавчого директора Media Development Foundation Євгена Заславського, новий заклад освіти покликаний заповнити критичні потреби українських редакцій у людях.

«У перший рік повномасштабної війни редакції медіа втратили чверть свого складу. У 2023 році людські втрати були трохи меншими. Але це руйнівна тенденція для української журналістики: люди масово їдуть із країни, йдуть волонтерити чи до війська, просто не витримують навантаження і звільняються “в нікуди”. Причому часто йдуть найкваліфікованіші. Щоби вирости в редактора, медійнику потрібні роки плідної праці та фарт — аби його медіа не закрилося, не перекупилося олігархом, не зашкварилося. Багато медіа по пів року й більше не можуть закрити вакансії спеціалістів із вузькою експертизою, наприклад, бізнес-редакторів. Заповнити таку порожнечу і є місією Kyiv Media School», — ініціатор проєкту «Детектору медіа».  

Школа, зазначив він, готуватиме провідних спеціалістів у медіа — від воєнних репортерів до головних редакторів і медіаменеджерів. До того ж у ній допомагатимуть медійникам долати таке явище, як death valley — застій у кар’єрі. До Kyiv Media School вже вдалось зібрати пул провідних редакторів і журналістів, яких будуть залучати як віддалених редакторів і менторів, аби вони в реальній роботі вчили ставати співробітників медіа кращими з кращих.

«Будемо прагнути того, щоб навчання у школі було дружнім і зручним для студентів, але водночас максимально практичним і змістовним. Студенти можуть бути впевнені: їх тренуватимуть практики, а не інфоцигани. А редакції зможуть відправляти до нас журналіста як на довгий професійний курс (скажімо, для економічного чи політичного редактора), так і на короткі курси з розвитку базових навичок — інтерв’ювання, написання новин і фічерів тощо. Незабаром плануємо запустити партнерські курси з західними інституціями й видавати спільні сертифікати», — поділився з «ДМ» планами Євген Заславський.

А оскільки журналістика передбачає мультидисциплінарність, викладати в Kyiv Media School запрошуватимуть представників інтелектуальних еліт із поведінкових наук, соціології і демографії, філософії, воєнних експертів і експертів із міжнародної допомоги і відновлення.

Фото: MDF 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
909
Читайте також
15.04.2023 13:00
Оксана Волошенюк
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду