Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна

Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна

7 Лютого 2024
1846

Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна

1846
В інтерв’ю Ukraїner Q Портников поділився своєю мрією і завданням, яке ставив з 1980-х.
Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна
Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна

3 лютого на українському ютубі з’явився новий канал Ukraїner Q з візійними інтерв’ю з інтелектуалами різних галузей про майбутнє України. Його запустила команда Ukraїner. Гостем прем’єрного випуску проєкту «Що далі?» став Віталій Портников — український публіцист, письменник і журналіст, оглядач «Радіо Свобода» та постійний автор аналітичних статей на політичну й історичну тематику.

У цьому інтерв’ю Віталій Портников розповідає про формування політичної нації в Україні, мовне питання й поняття мови роду, а також чому існування української держави — це питання справедливості для нього. Він вважає, що в майбутньому цивілізований світ має побудувати «новий будинок», бо в історії ні до чого не можна повернутися. Каже, Росія 2014 року анексією Криму зруйнувала не лише впевненість, а й новий світовий порядок. 

«Проблема кордонів у Європі серйозна, тому що є ситуація непорозуміння з іншим світом, тим, що ми називаємо глобальним Півднем. […] Коли ми починаємо це казати країнам глобального Півдня, вони взагалі не розуміють, чого ми хочемо. Вони кажуть: припиніть війну. Ми кажемо, що хочемо відновити територіальну цілісність, отримати гарантії безпеки, а вони — у нас у всіх тут територіальні претензії одна до одної, якби ми воювали за кожну провінцію, у нас би вже каменя на камені не залишилося. Вони взагалі не розуміють, що ми робимо», - додає Віталій Портников.

З Ukraїner Q Портников поділився своєю мрією і завданням, яке ставив з 1980-х. І це демократична європейська держава, яка є частиною цивілізованого світу. Він переконаний, що це питання справедливості, те, на що Україна заслуговує.

«Я хочу бачити Україну, у якій люди розмовлятимуть українською мовою, розумітимуть, що тут відбувалося раніше, цінуватимуть свою спадщину, поважатимуть людей іншої культурної спадщини й інших уявлень про життя. Хочу бачити також толерантну Україну — це абсолютно нормальне бачення держави з погляду справедливості, — каже публіцист. — І якщо я точно знатиму, що ось на цій частині географічної мапи написано «Україна» через «ї» з двома крапками, це вже означатиме, що наша з вами робота не минула даремно». 

Повне інтерв’ю дивіться на Ukraїner Q:  https://bit.ly/Ukrainer_Q

Слухайте подкаст «Що далі?» на Spotify або Apple Podcasts

Читайте лонгрід на сайті Ukraїner: https://www.ukrainer.net/vitaliy-portnykov/

Про ютуб-канал Ukraїner Q:

На каналі Ukraїner Q (Q від слова «question», або «запитання» англійською мовою) регулярно виходитимуть розлогі інтерв’ю з українськими інтелектуалами про майбутнє України. Вони обговорюватимуть, якою буде культурна стратегія після війни, як формуватиметься політика національної пам’яті, як Україні наростити економічний потенціал і на чому варто будувати український бренд у світі. Відповіді на ці та  інші питання глядачі почують у випусках Ukraїner Q з ведучою Юлією Тимошенко.

Про Ukraїner:

Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 р. росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це – країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду