detector.media
07.02.2024 08:21
Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна
Віталій Портников: Мої мрія і завдання — це Україна
В інтерв’ю Ukraїner Q Портников поділився своєю мрією і завданням, яке ставив з 1980-х.

3 лютого на українському ютубі з’явився новий канал Ukraїner Q з візійними інтерв’ю з інтелектуалами різних галузей про майбутнє України. Його запустила команда Ukraїner. Гостем прем’єрного випуску проєкту «Що далі?» став Віталій Портников — український публіцист, письменник і журналіст, оглядач «Радіо Свобода» та постійний автор аналітичних статей на політичну й історичну тематику.

У цьому інтерв’ю Віталій Портников розповідає про формування політичної нації в Україні, мовне питання й поняття мови роду, а також чому існування української держави — це питання справедливості для нього. Він вважає, що в майбутньому цивілізований світ має побудувати «новий будинок», бо в історії ні до чого не можна повернутися. Каже, Росія 2014 року анексією Криму зруйнувала не лише впевненість, а й новий світовий порядок. 

«Проблема кордонів у Європі серйозна, тому що є ситуація непорозуміння з іншим світом, тим, що ми називаємо глобальним Півднем. […] Коли ми починаємо це казати країнам глобального Півдня, вони взагалі не розуміють, чого ми хочемо. Вони кажуть: припиніть війну. Ми кажемо, що хочемо відновити територіальну цілісність, отримати гарантії безпеки, а вони — у нас у всіх тут територіальні претензії одна до одної, якби ми воювали за кожну провінцію, у нас би вже каменя на камені не залишилося. Вони взагалі не розуміють, що ми робимо», - додає Віталій Портников.

З Ukraїner Q Портников поділився своєю мрією і завданням, яке ставив з 1980-х. І це демократична європейська держава, яка є частиною цивілізованого світу. Він переконаний, що це питання справедливості, те, на що Україна заслуговує.

«Я хочу бачити Україну, у якій люди розмовлятимуть українською мовою, розумітимуть, що тут відбувалося раніше, цінуватимуть свою спадщину, поважатимуть людей іншої культурної спадщини й інших уявлень про життя. Хочу бачити також толерантну Україну — це абсолютно нормальне бачення держави з погляду справедливості, — каже публіцист. — І якщо я точно знатиму, що ось на цій частині географічної мапи написано «Україна» через «ї» з двома крапками, це вже означатиме, що наша з вами робота не минула даремно». 

Повне інтерв’ю дивіться на Ukraїner Q:  https://bit.ly/Ukrainer_Q

Слухайте подкаст «Що далі?» на Spotify або Apple Podcasts

Читайте лонгрід на сайті Ukraїner: https://www.ukrainer.net/vitaliy-portnykov/

Про ютуб-канал Ukraїner Q:

На каналі Ukraїner Q (Q від слова «question», або «запитання» англійською мовою) регулярно виходитимуть розлогі інтерв’ю з українськими інтелектуалами про майбутнє України. Вони обговорюватимуть, якою буде культурна стратегія після війни, як формуватиметься політика національної пам’яті, як Україні наростити економічний потенціал і на чому варто будувати український бренд у світі. Відповіді на ці та  інші питання глядачі почують у випусках Ukraїner Q з ведучою Юлією Тимошенко.

Про Ukraїner:

Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 р. росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це – країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY