«Дозволяє ворогу визначити геолокацію»: Зеленського розкритикували за відео з центру підготовки бійців (ОНОВЛЕНО)

«Дозволяє ворогу визначити геолокацію»: Зеленського розкритикували за відео з центру підготовки бійців (ОНОВЛЕНО)

5 Лютого 2024
2405
5 Лютого 2024
16:08

«Дозволяє ворогу визначити геолокацію»: Зеленського розкритикували за відео з центру підготовки бійців (ОНОВЛЕНО)

2405
Фейсбук видалив дописи експертів, які вказали на неприпустимість зйомки та викладення в мережу військових об'єктів, що можуть бути легко ідентифіковані ворогом.
«Дозволяє ворогу визначити геолокацію»: Зеленського розкритикували за відео з центру підготовки бійців (ОНОВЛЕНО)
«Дозволяє ворогу визначити геолокацію»: Зеленського розкритикували за відео з центру підготовки бійців (ОНОВЛЕНО)

Український військовий журналіст, засновник спільноти InformNapalm Роман Бурко повідомив про видалення з фейсбуку його допису з критикою на адресу комунікаційної команди президента України Володимира Зеленського. Цю критику викликало відео з відвідуванням Зеленським центру навчання українських військових на Дніпропетровщині, яке було розміщене на офіційних сторінках глави держави в соціальних мережах. 

Бурко навів висловлювання OSINT-фахівців (фахівців, що спеціалізуються на аналізі даних з відкритих джерел), котрі вказали на неприпустимість зйомок військових об'єктів, що можуть бути легко ідентифіковані ворогом, та викладання в мережу деталей підготовки сил оборони України.

«Скільки разів вже було сказано та написано: не ідентифікувати, не викладати в мережу деталі щодо підготовки сил оборони України. Невже дві хвилини піару вартують того, щоб так підставляти сили оборони України? Майже десять років війни та два роки повномасштабного вторгнення нічому не вчать», — написав керівник InformNapalm.

За 30 хвилин після публікації, повідомив згодом Роман Бурко, його допис був видалений «за мову ворожнечі». «Це ще один приклад того, що вільно висловлювати свої думки у фейсбуку не можна. Але є альтернатива. Тому поширили також в Slate, там немає “ручного керування” і блокувань за “мову ворожнечі” правду», — написав Бурко вже в телеграм-каналі спільноти InformNapalm.

У коментарі «Детектору медіа» він уточнив, що OSINT-фахівці були шоковані появою відео в публічному просторі, не розуміючи, як його пропустили всі фахові структури, котрі мали б опікуватися безпекою операцій.

«Крім самого відео, яке мало чисельні загальні плани на місцевості ззовні, що дозволяє ворогу легко визначити геолокацію, у самому дописі президент вказав місце розташування і те, яка саме підготовка проводиться у цьому центрі. Все це в купі є грубим фактом недбалого відношення до безпеки військових з боку як пресслужби президента, так і його самого, а також радників і структур, які мають опікуватись цим питанням», — пояснив «ДМ» Роман Бурко.

OSINT-фахівці, за його словами, очікували, що їхні зауваження будуть почуті й відео з каналів президента буде видалено або хоча б заблюрено для ускладнення геолокації. Натомість почалось видалення дописів з критикою дій президента, і цілком нейтральні дописи отримали маркування «мова ворожнечі».

На уточнювальне запитання «ДМ», чи є, на його думку, видалення постів результатом зусиль з боку «скаржників», чи фейсбук прибрав його сам, Бурко відповів: «У моєму дописі не було стоп-слів, характерних для мови ворожнечі, вочевидь — це блокування “по дзвінку”, і скоріш за все — з Банкової. Або у них є фабрика ботів, які масово скаржаться на дописи». 

Однак при тому, що у дописі самого Романа Бурка, дійсно, не використовувались стоп-слова, до нього був доданий скрін допису з телеграм-каналу «КіберБорошно», у якому є фраза з використанням таких слів: «Ми постійно користуємось тим, що русня знімає розташування, рембази, склади тощо. Ось вам приклад від президента нашої держави, як робити не треба».

Саме слово «русня», хоча і присутнє на скріні, скоріш за все, стало приводом для вилучення допису керівника InformNapalm. Підтвердженням цьому є пояснення від «Мети», яке Бурко отримав: «Схоже, ви використали образливі для людини чи групи людей вирази на основі того, ким вони є». 

А як писав «Детектор медіа» у статті «Помилки, емоції, упередження, міфи. Все, що треба знати про модерацію фейсбуку в Україні», всім відомі неологізми на позначення загарбників — «русня», «орки» та інші — «Мета» розглядає як мову ворожнечі незалежно від контексту. І оскаржувати блокування дописів, які містять мову ворожнечі, не має сенсу, тому що це пряме порушення правил платформ «Мета».

На прохання «ДМ» прокоментувати ситуацію у пресслужбі президента України відповіли: «Висвітлення діяльності Президента України, в тому числі, його робочих поїздок, здійснюється співробітниками пресслужби. Сама зйомка, а також оприлюднення всіх текстових, фото- і відеоматеріалів, які стосуються сил оборони (персоналій, локацій, нарад, спілкування, нагородження тощо), відбувається після погодження із уповноваженими військовими на місцях, адже безпека наших воїнів — головний пріоритет. Щодо діяльності соціальної мережі “Фейсбук” в Україні, вважаємо за доцільне звернутися за офіційним коментарем в компанію Meta. Думка пана Бурка не відповідає дійсності. У Офісу Президента України немає “фабрик ботів”, а також наміру “дзвонити у Фейсбук” заради блокування тих чи інших дописів».

Читайте також:

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2405
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду