Держава Ізраїль визнала Праведниками народів світу українську родину Столярчуків

Держава Ізраїль визнала Праведниками народів світу українську родину Столярчуків

28 Січня 2024
2404
28 Січня 2024
20:52

Держава Ізраїль визнала Праведниками народів світу українську родину Столярчуків

2404
Почесне звання родині Володимира та Павлини Столярчуків посмертно Ізраїль присвоїв на знак глибокої вдячності. Нагороду отримала праонука Праведників Аліна Зінченко.
Держава Ізраїль визнала Праведниками народів світу українську родину Столярчуків
Держава Ізраїль визнала Праведниками народів світу українську родину Столярчуків

27 січня, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, в Києві вручили нагороду Праведників народів світу за допомогу, надану єврейському народу в роки Другої світової війни. Почесне звання родині Володимира та Павлини Столярчуків посмертно присвоїла Держава Ізраїль на знак глибокої вдячності. Нагороду отримала праонука Праведників Аліна Зінченко. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

«Є дати, які ми завжди пам’ятаємо. 27 січня — однозначно одна з них. Цього дня 79 років тому концтабір Аушвіц був звільнений Червоною армією. Та нещодавно до цього списку додалися ще дві дати. 24 лютого 2022 року росія почала повномасштабну агресію проти України, а 7 жовтня минулого року стався безпрецедентний теракт проти Ізраїлю. Понад 1200 ні в чому не винних ізраїльтян були вбиті, сотні були взяті в заручники. Це був найбільш смертоносний напад на євреїв з часів Голокосту. Після Голокосту весь світ заприсягся: “Ніколи знову”. Ніколи знову Єврейський народ не залишиться незахищеним і беззахисним перед обличчям переслідувань та насильства. Після жахливого нападу 7 жовтня ця фраза знову стала актуальною. Держава Ізраїль була створена для захисту єврейського народу, і ми зробимо все можливе, щоб припинити терор і повернути наших громадян додому», — сказав під час нагородження Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський.

У межах події відбувся показ фільму «Зона інтересу», в якому йдеться про трагедію Голокосту й бездоганно показана природа зла. Світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському кінофестивалі у 2023 році, де вона отримала Гран-прі й низку інших нагород. Незабаром фільм має вийти на екрани українських кінотеатрів.

На сайті МКІП також опублікували історію родини Володимира та Павлини Столярчуків:  

«Марія Мільман та її чоловік Ілля приїхали як молоді спеціалісти працювати до села Комсомольське, що на Вінниччині. Марія була вчителькою, а Ілля — техніком у тракторному відділенні. У 1938 році у них народився син Михайло.

У 41 році Іллю мобілізували, а Марія із сином потрапили в окупацію. 9 вересня 41 року майже всіх євреїв міста вбили. Коли Марію із сином гнали у колоні до розстрільних ровів, один з охоронців почув, що хлопчик говорить до мами українською мовою. Він вивів їх з колони і відпустив додому. Марія попросила про допомогу свою подругу Павлину Столярчук, і вона та її чоловік Володимир переховували матір із сином у себе вдома два місяці, поки не зробили їм нові підроблені документи на прізвище Коваленко. З цим новим прізвищем Михайло й жив усе своє життя. Документи йому після війни так і не поміняли.

До кінця війни Марія із Михайлом жили у селі Пирогівка, потім повернулися знов до Комсомольського, де після війни родина возз’єдналася з батьком. Увесь час після війни вони спілкувалися із родиною Столярчуків. Рятівники стали для них майже рідними».

Нагадаємо, щорічно 27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті — Аушвіц-Біркенау. Цей день за рішенням Генеральної Асамблеї ООН став датою, коли світ згадує жертв нацистського терору

Фото: Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський вручає нагороду праонучці Праведників Аліні Зінченко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2404
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду