Куди долетить Путін на своїй «Росії»: дайджест пропаганди за 24 січня 2024 року

Куди долетить Путін на своїй «Росії»: дайджест пропаганди за 24 січня 2024 року

25 Січня 2024
402

Куди долетить Путін на своїй «Росії»: дайджест пропаганди за 24 січня 2024 року

402
На 700-й день повномасштабного вторгнення Кремль тестує нові терористичні практики.
Куди долетить Путін на своїй «Росії»: дайджест пропаганди за 24 січня 2024 року
Куди долетить Путін на своїй «Росії»: дайджест пропаганди за 24 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 24 січня 2024 року.

  1. Загибель Іл-76: як Москва «забула» повідомити Київ
  2. Росія фейкує за допомогою «Марго Роббі»
  3. У чому цінність €611 млн від Бельгії
  4. «Зелені» з ЄС можуть ставити пам’ятник «Газпрому»

Загибель Іл-76: як Москва «забула» повідомити Київ

24 січня 2024 року увійде в історію кривавою провокацією з Іл-76, який впав у Корочанському районі Бєлгородської області. Офіційна версія МО РФ з’явилася вже через 45 хвилин після авіатрощі – «літак був збитий українською системою ППО з Харківської області. На борту було 65 українських полонених, а українське керівництво чудово знало, що перевезення полонених для обміну до Бєлгорода здійснюється військово-транспортною авіацією».

НАСПРАВДІ, з приводу цієї історії варто розуміти наступне:

  • У день авіатрощі російського Іл-76 дійсно планувався обмін військовополоненими.
  • Україна зробила все зі свого боку для виконання домовленості.  Узгоджену кількість російських військовополонених було вчасно та безпечно доставлено на обумовлену точку для обміну.
  • На відміну від минулих обмінів (як повідомляє ГУР МО України), Київ не було поставлено до відома про те, яким чином українські військовополонені будуть доставлені у точку обміну і відповідно, саме Москва не забезпечила їхню безпеку.
  • Зважаючи на безперервні шалені обстріли Харкова саме з Бєлгородської області (останній з яких стався напередодні), використання військово-транспортного літака на її території апріорі викликало підозру і не могло бути безпечним.
  • Збитий Іл-76 належав до 117-го військово-транспортного авіаційного полку, неодноразово задіяного у доставці зброї та боєприпасів для вбивства українців. Тому цей літак – законна воєнна ціль
  • Якщо на борту Іл-76 справді були українці, значить цього разу Москва свідомо пішла на порушення усталених протоколів обмінів. І зроблено це було виключно для звинувачення України у «черговому кривавому злочині».
  • Якщо ж Росія збрехала і на борту Іл-76 не було українських бранців, то все одно виникають серйозні підстави для занепокоєння долею полонених, вже оголошених Москвою мертвими.
  • У будь-якому разі маємо справу з російською провокацією, спрямованою на зрив ледве відновленого процесу обміну полоненими, психологічний тиск на родини бранців та дискредитацію України перед міжнародною спільнотою.

Залишається тільки здогадуватись, куди подібним чином зрештою прилетить Путін на літаку під назвою «Росія» і ще скількох заручників своєї політики угробить разом з собою.

Росія фейкує за допомогою «Марго Роббі»

Звісно, цю історію Москва використовуватиме у 2024 році для подальшої дезінформації. Минулий рік для Росії у цьому сенсі був дуже насиченим.

НАСПРАВДІ, маніпуляції інформацією та втручання з-за кордону – Foreign Information Manipulation and Interference (FIMI) – найважливіший компонент сучасної війни. «Найбільш очевидним прикладом є Росія, яка використовує FIMI як інструмент у своїй агресивній війні проти України та у спробах виправдати свою війну по всьому світу», – пишуть автори відповідного дослідження зовнішньополітичної служби Євросоюзу.

У ньому констатується, що хоча ЄС запровадив санкції проти ключових підконтрольних Кремлю ЗМІ, «необхідні подальші зусилля щодо вирішення проблеми використання FIMI для підриву стабільності та безпеки України, а також для послаблення її підтримки»

Загалом з 480 інформаційних атак на 53 країни, на Україну було скоєно 160. На другому місці – США: 58 випадків. За ними йдуть Польща (33), Німеччина (31), Франція (25) та Сербія (23). 

Найбільше інформаційних атак було вчинено на президента України Володимира Зеленського (40% випадків), на другому місці – голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель (20%), далі йдуть голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн (9%) та президент Франції Емманюель Макрон (4%). Перша леді України Олена Зеленська також увійшла до цього списку.

Серед організацій найчастіше атак зазнавали ЄС (19%), НАТО (15%), ЗСУ (14%), ООН (3%), а також медіа: Euronews (3%), Deutsche Welle (2%), Reuters (2%) та The New York Times (2%). У першому випадку напади на організації прямі, а у випадку з пресою атаки набувають форми підроблених медіапродуктів у корпоративному стилі «для надання достовірності контенту, яким маніпулюють». Для поширення дезінформації та маніпуляцій найчастіше задіювалися соцмережі Telegram та X. Усього було проаналізовано 750 випадків інформаційних маніпуляцій, спрямованих проти держав, організацій та громадян.

Як йдеться у доповіді, для дезінформації зловмисно використовувалися голоси, особи та висловлювання таких знаменитостей, як Елайджа Вуд, Ніколас Кейдж, Марго Роббі, Стівен Кінг. Мета подібних операцій – розширити аудиторію іноземних фейків та підвищити рівень довіри до них.

«Як видно на прикладі використання Росією інформаційних маніпуляцій для підготовки та підтримки агресивної війни проти України, FIMI є значною загрозою безпеці», – наголошується в дослідженні.

Крім того, це загроза суспільству та демократії, тому контрзаходи мають бути комплексними. У доповіді представлена схема реагування на маніпулювання інформацією та інформаційне втручання з-за кордону – від превентивних дій до заходів у відповідь, які можуть бути вжиті під час інциденту і після нього.

У чому цінність €611 млн від Бельгії

Ще у грудні міністр фінансів РФ Антон Силуанов пригрозив готовністю запровадити дзеркальні заходи у випадку, якщо Європа вирішить використати доходи від заморожених коштів Центробанку.

НАСПРАВДІ, Європі не страшно. Міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер анонсувала військову допомогу Україні у розмірі €611 млн у 2024 році. І це виключно за рахунок прибутку від російських активів, заморожених у країні. Нагадаємо, ЄС, США, Японія та Канада заморозили близько $300 млрд активів російського Центробанку. Близько $200 млрд з них зберігаються в Європі, переважно в бельгійському кліринговому центрі Euroclear. У жовтні він повідомляв, що за підсумками дев’яти місяців 2023 року операційний прибуток від інвестування заблокованих російських активів становив близько €3 млрд, а чистий  – €2,22 млрд. За підсумками 2022 року Euroclear отримав від таких операцій €821 млн.

Новина гарна. І ось чому: варто розуміти, що повне вилучення російських активів може створити великий ризик для стабільності загальної світової фінансової системи та спричинити дуже серйозні наслідки. Зокрема, для України. Саме тому уряди країн ЄС схиляються все ж до пропозиції Єврокомісії наразі використовувати для допомоги Україні виключно прибуток від заморожених російських активів. (Йдеться про суму в €15-17 млрд за чотири роки).

Але виплата репарацій при цьому не скасовується. І цілком можливо, що саме цими $300 млрд Росія і вирішить розрахуватись, коли настане час. А відсотки вже зараз. Прецедент створено. 

«Зелені» можуть ставити пам’ятник «Газпрому»

Так, Росія щодо своїх заморожених активів може сказати, що цього ніколи не станеться і погрожувати власними прогнозами подальшого розвитку подій. Але чого вони варті, стосовно навіть не України, а тієї ж Європи, можна подивитися на прикладі газу.

Він зараз коштує приблизно у 18 разів дешевше, ніж обіцяв європейцям півтора року тому Медведєв та у 13 разів дешевше, ніж прогнозував «Газпром». У серпні 2022-го, коли ціна газу злетіла до піку, досягнувши $3600 за 1000 кубометрів, «Газпром» лякав Європу газом по $4000, а Медведєв – взагалі по 5000 євро.

НАСПРАВДІ, на початку цього тижня газ у Європі торгується на рівні $300 за 1000 кубометрів, подешевшавши з початку року більш ніж на 16%. Євросоюз, який другу зиму обходиться майже без постачання «Газпрому», другий місяць поспіль закриває з рекордними обсягами газу у сховищах. За тиждень після проходження середини опалювального сезону європейські сховища заповнені на 74,4%.

Але у цих цифрах є ще один нюанс. Європа, яка раніше досить повільно впроваджувала  концепцію вільної від вуглецю економіки, через путінський шантаж настільки активізувала цей процес, що падіння споживання газу стало обвальним.

Це можна прослідкувати на прикладі Німеччини, яка була найбільш залежною від «Газпрому». Вже минулого року 52% її споживачів були забезпечені виключно завдяки зеленій енергетиці. На законодавчому рівні закріплено, що до 2030 року понад 80% від усієї електроенергії у ФРН має забезпечуватися завдяки зеленій енергетиці. Приблизно така ж картина і в інших країнах ЄС. 

Отже, європейські «зелені» можуть ставити пам’ятник путінському «Газпрому», який своїми діями значно прискорив те, за що вони давно боролися. А Росія більше ніколи не буде шантажувати Європу своєю газовою зброєю. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду