Цензура по-китайськи

25 Липня 2002
1014
25 Липня 2002
10:34

Цензура по-китайськи

1014
Британську телерадіомовну корпорацію можуть тимчасово позбавити можливості мовлення в Китаї через трансляцію акції протесту забороненої секти “Фалуньгун” Британську телерадіомовну корпорацію можуть тимчасово позбавити можливості мовлення в Китаї через трансляцію акції протесту забороненої секти “Фалуньгун”. Бі-Бі-Сі показало у випуску новин репортаж про маніфестації фалуньгунівців у Гонконгу і комуністичний китайський уряд миттєво розпорядився відімкнути британців від ефіру.
Цензура по-китайськи
Як відомо, секта “Фалуньгун” значиться під першими номерами у списку забороненого для показу по китайському телебаченню разом із темами Тайваню і Тібету.

За повідомленням агентства “Рейтер”, це – не перший випадок відімкнення Пекіном іноземних каналів, які транслюються там тільки для іноземців у готелях і окремих мікрорайонах. Китайський уряд забороняв передачі Бі-Бі-Сі у 94-му і вони були відновлені тільки рік тому. У 99-му Пекін припинив трансляції американського каналу Сі-Ен-Ен напередодні 10-тої річниці кривавої трагедії на площі Тяньаньмень.

Китай надзвичайно прискіпливо опікується цензурою в ЗМІ через посилення соціальної нестабільності у зв”язку з економічними реформами, які Пекін мусить впроваджувати після минулорічного вступу до Світової організації торгівлі. КНР поставило західні телеканали під контроль елементарним шляхом: вона завела всі їхні сигнали на державний супутник “Сіносат”. Тепер, щоб відімкнути мовлення, варто натиснути одну єдину кнопку.

Політичні спостерігачі пов”язують відімкнення Бі-Бі-Сі з численними хуліганськими трансляціями репортажів про секту “Фалуньгун” у кабельних мережах кількох густонаселених міст Китаю, які сталися впродовж останніх місяців. Китайські власті тоді заарештували і засудили десятки активістів забороненої секти. “Фалуньгун”, яка поєднує традиційну китайську фізкультуру з таоізмом і буддизмом, була заборонена у 99-му році після масової демонстрації в Пекіні з вимогами визнати її легітимність.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1014
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду