Як довго ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів»: дайджест пропаганди за 11 січня 2024 року

Як довго ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів»: дайджест пропаганди за 11 січня 2024 року

12 Січня 2024
497

Як довго ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів»: дайджест пропаганди за 11 січня 2024 року

497
Неповторна «логіка» прокремлівських «політологів» розкриває їх потворний світогляд.
Як довго ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів»: дайджест пропаганди за 11 січня 2024 року
Як довго ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів»: дайджест пропаганди за 11 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 11 січня 2024 року.

  1. Марков вигадав «інвалідне селище під Новим Бугом»
  2. Перший «союзницький» крок щодо РФ з боку ОАЕ
  3. Путін на росіянах тренується заморожувати європейців?
  4. Одна пропаганда коштує майже як дві Івановські області

Марков вигадав «інвалідне селище під Новим Бугом»

У повній відповідності до підготовленої Кремлем «української мобілізаційної методички» в Росії продовжують маніпулювати та плодити фейки про втрати ЗСУ.

11 січня, наприклад, з’явилося «спеціальне інвалідне селище під Новим Бугом», мешканцям якого «додатково доплачують від 500 до 860 грн на місяць, щоб вони не їхали додому і не лякали народ на вулицях сотнями тисяч безруких і безногих».

НАСПРАВДІ, про те, що жодних доказів для цього твердження не існує, і говорити зайве. Саме тому людина, яка вважає себе політологом і починає з фрази: «говорять, що…». Ще й додаткову виплату вигадав на суму вартості менше, ніж блок цигарок. 

І це свідчить не стільки про неповторну «логіку» Маркова, скільки про його потворний радянський світогляд. Адже загальновідомо, що після Другої світової війни частину інвалідів Червоної Армії вивезли у різні «ведмежі кути» СРСР. Багато з них були так званими «самоварами» – людьми, що втратили на війні кінцівки.

Згідно з офіційною статистикою МВС СРСР, у другому півріччі 1951 року у великих промислових містах було затримано за жебрацтво 107 766 осіб. З них інваліди війни та праці становили понад 70%. Наступного року ця цифра сягнула 156 817 осіб, 1953-го за «паразитичний спосіб життя» було затримано вже 182 342 особи. Усіх затриманих інвалідів було наказано розселити у спеціальних будинках-інтернатах, найчастіше в покинутих монастирях, найвідоміший з яких — Соловецький.

Наприклад, інвалідів з Москви звозили у закритий Климівський Покровський монастир і Ногінськ, де палати для фронтовиків-«самоварів» облаштували у колишньому таборі для німецьких військовополонених «Оранки-74», який колись був Оранським чоловічим монастирем.

І ось цю ганьбу радянської імперії Марков намагається віддзеркалити на Україну. А можливо, не лише радянської… 

11 січня стало відомо, що Пенсійний фонд РФ доручив не публікувати дані про учасників вторгнення в Україну, які отримують соціальні виплати. Ця інформація допомогла б зрозуміти масштаби втрат окупантів. Тому її приховують. Так само згодом будуть приховувати і путінських «самоварів». І не виключено, що на тих же Соловках. А гібридне православ’я патріарха Гундяєва обґрунтує це державними інтересами.

Перший «союзницький» крок щодо РФ з боку ОАЕ

Цього тижня Об’єднані Арабські Емірати приєдналися до санкцій проти «тіньового» танкерного флоту Путіна. Їх поширення на компанії Sterling Shipping та Streymoy Shipping з боку Еміратів призвело до того, що офіційний Абу-Дабі заборонив кораблям під прапором… Камеруну перебувати у своїх територіальних водах. Це рішення допоможе ОАЕ дистанціюватися від флоту, який використовується для транспортування підсанкційної нафти з Росії. За даними Bloomberg, за останній рік 11 танкерів заходили до російських портів саме під прапором Камеруну.

НАСПРАВДІ, крок цей певною мірою демонстративний. Адже «камерунські» танкери з російською нафтою, з огляду на зрозумілі причини, не дуже часті гості в нафтових Еміратах. І водночас – цей крок показовий. Адже ще тиждень тому росЗМІ радісно волали про офіційне приєднання до економічного союзу БРІКС ще п’яти держав, серед яких були ОАЕ. І ось такий він перший економічний «союзницький» крок щодо РФ з боку Еміратів.

Наразі кількість антиросійських санкцій значно перевищує сумарну кількість санкцій проти інших «великих та незламних борців проти колективного Заходу»: Ірану, Сирії, КНДР, Білорусі, М’янми та Венесуели. Німецька компанія Statista, що спеціалізується на ринкових та споживчих даних (її платформа містить понад 1 млн статистичних відомостей з понад 80 000 тем із більш ніж 22 500 джерел та 170 різних галузей промисловості), оприлюднила відповідну інфографіку. 

Лідерами з санкційного придушення Росії є США, Канада, Швейцарія (!) та Велика Британія, які запровадили 3 551, 2 765, 2 225 і 1 749 обмежень відповідно. Більшість цих санкцій спрямовані проти фізичних (11 462) та юридичних (4 344) осіб. Проти морських суден – 169, повітряних – 102. До речі, ці показники не включають секторальні санкції на газ та нафту, яку Росія так незграбно ховає під камерунським й іншими прапорами.

Путін на росіянах тренується заморожувати європейців?

Словник російської новомови поповнився черговим евфемізмом. До «хлопків», «позашататних сходів боєприпасів» та іншого «негативного зростання» додалося «регулювання параметрів у тепловому пункті». Так росзМІ пояснюють холод у квартирах мешканців РФ. Отже прийшов час зігріти їх розповідями про те, як в Україні все погано.  

НАСПРАВДІ, такого роду «новини» зігрівають росіян мало. Бо до чату замерзаючих з початку тижня підмосковних міст згодом увійшли Пенза, Находка, Владивосток. А у ніч на 11 січня приєдналися Новосибірськ (де тепло перестало надходити до 237 житлових будинків, плюс без опалення залишилося понад 20 шкіл та соціальних об’єктів), Саратов (опалення відключили більш ніж у 650 будинках та 100 соціальних об’єктах, включаючи школи та лікарні) та Волгоград (тепло в квартирах не отримують десятки тисяч людей, опалення немає у 223 будинках). Далі географія російського льодовикового періоду, схоже за все, буде тільки розширятися.

Пояснюється це просто: у Кремля нині на першому місці оновлення застарілих радянських практик, а не енергомереж. А ще – «руйнування енергетичної інфраструктури України всіма видами зброї, за винятком поки що ядерної» (як зазначив Медведєв 11 січня). На другому місці – імітація відновлення того, що самі ж росіяни і зруйнували на окупованих українських землях.

І в майбутньому змін на краще не передбачається. Холодні путінські «підмосковні вечори» триватимуть по всій РФ щонайменше три роки. Згідно з її бюджетом, з 2024 по 2026 роки видатки на утримання ЖКГ скоротяться вдвічі і будуть меншими у 33 (!) рази ніж військові. Тому один з топ-жартів цього тижня: «Путін на росіянах тренується заморожувати європейців» – зловісний. Поки що для одних росіян.

Одна пропаганда коштує майже як дві Івановські області

І наостанок про кращих пропагандистів за версією уряду РФ. 11 січня він оголосив імена лауреатів власної премії в області ЗМІ за 2023 рік. Прем’єр-міністр РФ Мішустін зазначив, що інформаційний простір у поточних реаліях є дуже важливим полем бою і тому на його бійцях сьогодні лежить величезна відповідальність.

НАСПРАВДІ, з 20 номінацій п’ять склали премії за участь в інформаційному супроводі війни проти України. Наприклад, подружня пара Попов/Скабєєва, які ведуть пропагандистське ток-шоу «60 минут» на телеканалі «Россия-1», отримала одразу дві нагороди— по одній на кожного члена.

Пропагандисти відзначені прем’єрською премією «за громадянську мужність, політичну гостроту та успішне відстоювання інтересів Вітчизни в інформаційній боротьбі».

Попри те, що у Росії згасає інтерес до Zомбування, витрати на нього тільки збільшуються. Цьогоріч вони тільки офіційно досягнуть 121,3 млрд рублів (неофіційно – більше). Загалом ЗМІ, а також провладні блогери обходитимуться мешканцям РФ у суму, що майже вдвічі перевищує бюджет, наприклад, Івановської області (65 млрд рублів).

Як довго за таких умов ще протягнуть 140 млн російських «обнулених самоварів» у путінсько-гундяєвському «соловецькому монастирі-концтаборі»? 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду