Путін не зможе перечекати підтримку України: дайджест пропаганди за 10 січня 2024 року

Путін не зможе перечекати підтримку України: дайджест пропаганди за 10 січня 2024 року

11 Січня 2024
328

Путін не зможе перечекати підтримку України: дайджест пропаганди за 10 січня 2024 року

328
НАТО надіслало потужний сигнал. І не тільки Росії.
Путін не зможе перечекати підтримку України: дайджест пропаганди за 10 січня 2024 року
Путін не зможе перечекати підтримку України: дайджест пропаганди за 10 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 10 січня 2024 року.

  1. «Емансипація Європи – найкраща страховка на випадок Трампа»
  2. Чому Путіна вже не впізнають однокласники
  3. Окупанти 3-й місяць «блискавично» беруть Авдіївку
  4. Кого у Москві вважають «ципсошно-цереушними наработочками»

«Емансипація Європи – найкраща страховка на випадок Трампа»

На засіданні Ради Україна-НАТО 10 січня союзники Києва окреслили плани військової підтримки на 2024 рік. У повідомленні Альянсу наголошується на допомозі в зміцненні ППО – від спільної закупівлі боєприпасів для систем Patriot до систем Skynex від Німеччини та зенітних ракет від Великої Британії. «Сьогодні члени Альянсу чітко заявили, що вони продовжуватимуть надавати Україні значну військову, економічну та гуманітарну допомогу, а багато країн – членів окреслили плани щодо надання додаткових можливостей на мільярди євро у 2024 році», – повідомили в НАТО.

НАСПРАВДІ, це дуже чіткий сигнал: а) Росії, яка все чекає, коли ж «Захід втомиться від України»; б) українцям, які останнім часом, можливо, трохи зневірилися у продовженні західної підтримки; в) європейцям; г) Дональду Трампу.

Щодо останнього, великого розголосу набула нещодавня заява єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, який на запитання про те, чи усвідомили у європейських оборонних компаніях необхідність серйозно збільшувати виробництво, відповів, що нагальне розуміння такої потреби з’явилося з початком повномасштабної війни РФ проти України. Але перший «тривожний дзвінок» пролунав ще під час переговорів з тодішнім президентом США Дональдом Трампом рівно чотири роки тому, у січні 2020 році. Бретон навів його слова на зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн: «Трамп сказав Урсулі: «Ви маєте розуміти, що якщо на Європу нападуть, ми в жодному разі не прийдемо вам на допомогу. І, між іншим, НАТО взагалі «мертвий» і ми вийдемо з НАТО», – згадує єврокомісар.

Особливо важливо, що заява НАТО 10 січня звучить в унісон із лідером Німеччини. Видання Tagesspiegel пише: «Канцлер Олаф Шольц закликає збільшити військову допомогу Україні, при цьому Європа має діяти незалежно від США. Якщо Трамп переможе, США більше не будуть провідною країною у стані прихильників України. Тому ініціатива канцлера правильна — Європа має взяти на себе більше відповідальності і замістити американську допомогу. Україні терміново потрібні дві речі: більше засобів ППО для захисту та більше зброї, щоб досягти успіху на полі бою. Чи може Європа дозволити собі це без участі США як провідної держави? Це питання волі та послідовної адаптації до ситуації, що змінилася у світі. Ініціатива канцлера давно назріла. Емансипація Європи – найкраща страховка на випадок другого президентства Трампа», – констатує Tagesspiegel.

 «Ми готові підтримувати Україну 2024-го, 2025-го, 2026-го. Це виклик нашого покоління. Якщо скласти весь ВВП країн коаліції, ми перевершуємо Росію 25 до 1. Для нас не повинно бути неможливим наростити виробництво (озброєння. – Ред.)», – заявив голова МЗС Великої Британії Девід Кемерон і підкреслив, що «Путін не зможе нас перетерпіти». 

Чому Путіна вже не впізнають однокласники

Перебуваючи на Чукотці, він заявив, що рідко, але зустрічається зі своїми однокласниками, однокурсниками. І вони часто дивляться на нього і говорять: «Я не вірю — це ти чи не ти?».

НАСПРАВДІ, для прихильників конспірологічних теорій про двійників Путіна – це черговий привід замислитися над існуванням дублерів, яких не впізнають ті, хто знав його ближче. Тим більше, що на останній «прямій лінії» йому не дуже сподобалося питання про двійників, яке пролунало з вуст самого «Путіна», створеного за допомогою штучного інтелекту.

В Анадирі 71-річний Путін, який перебуває при владі з 2000 року, заявив, що ще має сили, аби обіймати посаду президента і керувати державою: «Я вже доросла людина, хоча відчуваю в собі сили, енергію для роботи, для вирішення завдань, що стоять перед країною».

Тим часом 10 січня стало відомо, що у віці 77 років помер засновник Інституту біорегуляції та геронтології, академік РАН Володимир Хавінсон. Його називали «особистим геронтологом» Путіна, чий «життєвий потенціал» у 2016-му Хавінсон оцінював у «10-20 років». (Собі, до речі, він нарахував 100 років. Помилився у підсумку на 23).

А про життєвий та розумовий потенціал Путіна якнайкраще свідчать його регулярні заклики підвищити народжуваність у РФ і визнання, що «грошей на дитячі садки у бюджеті немає», про що він і сказав 10 січня. 

Ось власне все, що потрібно знати про життєвий потенціал росіян та розумовий – особисто Путіна. Тому перечекати підтримку України її західними та іншими партнерами, виходячи з усього, він теж не зможе. Не вистачить ані віку, ані мозку, який дедалі більше «Валдай роз’їдає»

Окупанти 3-й місяць «блискавично» беруть Авдіївку

А в цей час «воєнкори» «успішно» продовжують «брати опорник за опорником» у районі Авдіївки. Але при цьому визнають, що «жодних істотних змін у конфігурації фронту поки що немає. Є дрібні тактичні успіхи, але з них у результаті складається велика стратегічна перемога».

НАСПРАВДІ, 10 січня виповнилося три місяці з часу активізації боїв за Авдіївку, яку намагаються повторно взяти ще з 2015 року. З початку жовтня окупанти відновили активні штурми. Те, що мало стати блискавичною операцією з оточення українського гарнізону в Авдіївці, перетворилося на чергову м’ясорубку для окупантів та їх військової техніки. І чим далі, тим важче дається росіянам ця «блискавичність».

Станом на 10 січня дослідник Naalsio із команди Oryx зафіксував 441 втрачену одиницю російської техніки під Авдіївкою проти 33 українських. Особливу роль в цьому балансі відіграють дрони. ЗСУ ними ціляться в техніку – і це логічно, адже Україна знищує її швидше, ніж РФ може відновити. Грудневі втрати окупантів у 2,5 раза більші (862:334), ніж в ЗСУ. Такі дані наводить Данієле з OSINT-спільноти Tochnyi (англомовні стрими та подкасти про війну на західну аудиторію).

Керівник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш також зазначив, що «серйозних змін по лінії фронту немає. Всі ворожі атаки хлопці відбивають».

Кого у Москві вважають «ципсошно-цереушними наработочками»

Українська Авдіївка 10 січня сплила і в досить несподіваному місці – у відповідях дружин російських мобілізованих голові комітету Держдуми з оборони Картаполову, який їхні прохання повернути чоловіків додому назвав «ципсошно-цереушними наработочками».

НАСПРАВДІ«Картаполов може сам вирушити в окопи, на штурм Авдіївки. І (депутата Віктора) Соболєва хай із собою захопить. Якщо виживуть, поговоримо з ними, кому, як і скільки треба служити. Можуть і відео звідти записати», – прокоментувала його заяву активістка руху «Шлях додому» Марія Андрєєва.

Жінки також обурюються: «Чому Картаполов, Міноборони, Путін так погано працювали? Чим вони займалися на наші податки? Тож довелося призивати цивільних людей. Ми зараз розгрібаємо те, що вони влаштували, а вони нас називають якимись наработочками».

Але це лише жіноче волання у путінський мобілізаційній пустелі. Їхніх чоловіків не відпустять додому, бо ті вже, як виявилося, «професіонали своєї справи». І попри набір нових контрактників, вони все одно залишатимуться гинути в Україні. Ідеологічні підстави цього дружинам мобілізованих ще в листопаді пояснив очільник КПРФ Зюганов: «Головне – нацистам з бандерівцями не дати перемогти».

Отже, до «худоби» у вигляді сербів-найманців тепер додалися і «ципсошно-цереушні наработочки» у вигляді дружин мобілізованих росіян. Цікаво, до якого порогу приниженості ще можуть дійти мешканці Росії. І чи є він взагалі?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
328
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду