Чи потеплішають путінські «підмосковні вечори»: дайджест пропаганди за 8 січня 2024 року

Чи потеплішають путінські «підмосковні вечори»: дайджест пропаганди за 8 січня 2024 року

9 Січня 2024
406

Чи потеплішають путінські «підмосковні вечори»: дайджест пропаганди за 8 січня 2024 року

406
Мешканців РФ вже не гріють штучні понти та «мощі».
Чи потеплішають путінські «підмосковні вечори»: дайджест пропаганди за 8 січня 2024 року
Чи потеплішають путінські «підмосковні вечори»: дайджест пропаганди за 8 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8 січня 2024 року.

  1. Як «генерал Мороз» продався бандерівцям
  2. Росія продовжує практичне бомбометання по «своїх»
  3. «Різдвяна зустріч» Путіна в стайні
  4. Чому РПЦ втрачає паству

Як «генерал Мороз» продався бандерівцям

5 вересня 2022 року вийшло відоме відео від «Газпрому» про те, як країни ЄС замерзнуть без російського газу. Під пісню «а зима будет большая…» йшли апокаліптичні картини замерзаючих європейських міст. Таку ж долю пророкували Україні ще до повномасштабного вторгнення – мовляв, без російського газу вона перетвориться на айсберг посеред Європи. Але вийшло за відомою приказкою: «не рий іншому яму, бо сам до неї потрапиш».

Ось так зараз виглядає карта європейських міст, де прості люди скаржаться на відсутність опалення та електроенергії через обмеження поставок російських енергоносіїв.

НАСПРАВДІ, обговорення замерзання людей в країні, що займає одне з провідних місць у світі за запасами енергоносіїв, стало провідним у російських соцмережах. Погрожували заморозити Берлін, а заморозили Подольськ (тут, до речі, знаходиться центральний архів МО РФ). Підраховано, що ракетний обстріл України 29 грудня коштував (за різними оцінками) приблизно $1,27 млрд. Цього б вистачило на те, щоб поміняти у всьому Підмосков’ї застаріле енергообладнання на сучасне. Але пріоритети у путінської Росії зовсім інші.  

Ще ввечері 4 січня мер та адміністрація Подольська відзвітували, що пускатимуть тепло в будинки. Це показала «Россия 24». Рапортували, що все оперативно вирішується, ситуація під контролем. У підсумку станом на 8 січня нічого не працює.

Загалом «Первый канал» приділив замерзаючим мешканцям Підмосков’я лише 84 секунди. Причому більшу частину цього хронометражу зайняв спіч місцевого губернатора Воробйова. «Россия-1» виділила близько 3 хвилин, а НТВ взагалі не знайшло місце замерзаючим у своїх новинах.

Розв’язувати проблему з «генералом Морозом, який продався бандерівцям», вирішили чисто по-путінськи: слідчими діями  і цілком вірогідно – подальшими арештами. Нікого не здивує, якщо на місці аварії знайдуть «візитки Яроша». Свої внутрішні проблеми Росія вже давно списує на підступність Заходу та України, які після того, як навчилися впливати на свідомість дагестанців і чувашів, тепер роблять це із підмосковними батареями.

Росія продовжує практичне бомбометання по «своїх»

У новому році продовжилася й інша традиція – бомбометання по своїх. Хоча в останньому випадку окуповане місто Рубіжне – є лише тимчасово «своїм» для РФ. 8 січня очільник так званої «ЛНР» Пасічник заявив, що з російського літака відбувся «позаштатний сход» авіаційного боєприпасу «ФАБ-250» на місто Рубіжне. За його словами, ніхто не постраждав, а мешканців найближчих будинків евакуювали.

А за словами голови Луганської обласної військової адміністрації Артема Лисогора, російські війська НАСПРАВДІ просто вдарили авіабомбою по вцілілих багатоповерхових будинках в одному з кварталів Рубіжного, які дивом не постраждали під час штурму міста армією РФ навесні 2022 року. «Зазвичай окупанти під час таких своїх «позаштатних» подій посилаються на обстріли з боку українських військ. Цього разу завадили численні свідки. Тих, хто бачив і російський винищувач, і безпосередньо сходження боєприпасу. Приховати і списати на українців не вдалося», – пояснив Лисогор. У Міноборони РФ, звісно, подію не коментували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мем «бомбити Воронеж» став реальністю

Це вже другий такий випадок від початку 2024 року. Нагадаємо, 2 січня одна з російських ракет, випущених по Україні, впала в селі Петропавлівка Воронезької області. А до цього у Бєлгороді знаходили «вибухонебезпечні предмети» на місці, де 20 квітня стався вибух, який Міноборони РФ також пояснило «нештатним сходом авіаційного боєприпасу».

З огляду на все те, що відбувається (і головне – як все це замовчується вже не тільки у прикордонних, а й у підмосковних містах), жодних «рубіжних» показників на «позаштатні сходи» в путінській Росії більше немає. Все як і раніше «йде за планом спецоперації». Але, як виглядає, т.зв. «СВО» все більше і більше ведеться проти самих росіян. Які для Москви аж ніяк не «свої». Починаючи з «Л/ДНР», продовжуючи Бєлгородом і Воронежем, і закінчуючи вже підмосковним Подольськом.

«Різдвяна зустріч» Путіна в стайні

8 січня стали відомі подробиці різдвяної зустрічі Путіна з родинами загиблих в Україні учасників «СВО». Спочатку вони з дітьми прогулялися стайнею президента РФ і познайомилися з його кіньми. На вечері вдалося поспілкуватися із самим Путіним «у теплій сімейній обстановці». Окремо було відзначено богослужіння, де разом зі своїми гостями побував і президент.

НАСПРАВДІ, це сказала вдова загиблого в Україні майора Росгвардії Леоніда Махоніна Наталія. Вона є головою Комітету сімей воїнів Вітчизни у Балашисі та радником голови цього підмосковного міста, яке замерзало в той самий час, коли вона проходила карантин у теплому «Президент-готелі» перед зустріччю з путінськими кіньми. І можна тільки порадіти за неї, адже якби її чоловік не загинув в Україні, вона б не побачила президентської стайні.

А у своїй любові до коней Путін, як відомо, не самотній. Тому, цілком вірогідно, що він також вийде в етер з аналогічними кадировським пропозиціями.

Родини загиблих військових, з якими, як повідомив Кремль, Путін зустрів Різдво в храмі у своїй резиденції в Ново-Огарьово, були «ретельно відібрані» – стверджує видання «Агентство». Наприклад, серед них була сім’я настоятеля храму при ракетних військах стратегічного призначення священник Михайла Васильєва, якого називали «десантним батюшкою».

Він загинув у листопаді 2022 року в Херсонській області. Під час активної фази мобілізації на війну в Україну батюшка радив росіянкам народжувати більше синів, щоб не боятися відправляти їх на фронт. На зустріч із Путіним прийшла його вдова та п’ятеро дітей. Була серед учасниць різдвяної зустрічі у стайні і представниця державного фонду «Захисники Вітчизни» – вдова майора Дмитра Семенова Ксенія, яка працює заступницею голови тамбовського відділення фонду.

Відомий журналіст Олег Кашин написав з цього приводу: «Зараз Путін начебто перевойовує і Афганістан, і Чечню, і власні травми. Колись його царювання і почалося з зустрічі з дружинами загиблих військових, і та зустріч у Відяєво (з дружинами загиблих на підводному човні «Курськ» моряків – ред.) не могла його не травмувати — жінки в залі кричали і плакали, Путін виправдовувався, хвилювався. Нинішні вдови тоді ходили до школи чи в дитячий садок, багато хто взагалі не народився, але легко уявити, що вигулюючи їх тепер у себе на стайні, він бачить у них тих, давніх, з якими у нього не вийшло розмови. І він, маючи тепер незрівнянно більші можливості, переграє ту відяєвську зустріч наново, витісняє свою колишню ганьбу новою урочистістю, сперечається з власним минулим, здобувши над ним таку потрібну йому перемогу».

Чому РПЦ втрачає паству

Про нещирість подібних «різдвяних церемоній» свідчить і той факт, що 8 січня власник клубу «Мутабор» Михайло Данилов подарував московському храму Знамення ікони Божої Матері мощі святого Миколая Чудотворця як «спокуту» за «майже голу» вечірку Насті Івлєєвої

Бізнесмен повідомив, що мощі були куплені у Ватикані на гроші, зароблені, у тому числі «Мутабором». Судячи з опису документа, його видано у  північно-західному регіоні Італії П’ємонт. 

НАСПРАВДІ, протодиякон та богослов Андрій Кураєв заявив, що рішення настоятеля храму прийняти подарунок від засновника нічного клубу суперечить церковним правилам, які забороняють приймати подарунки від власників корчми — розважального закладу. «Тим більше власник «Мутабора» сам каже, що на гроші від доходу свого клубу він і придбав цю кісточку. Здається, настоятель храму діє за принципом: все корисно, що до рота полізло», — додав Кураєв.

Не тільки він, а й багато інших експертів сумніваються й у справжності мощів: «Ватикан не торгує мощами, це заборонено його інструкціями». За словами Кураєва, багато з церковних реліквій, що продаються, – це підробки різного рівня, у тому числі досить схожі, з документами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ образилася на мовчання «своєї» пастви

І ось цю підробку у вигляді вже самої РПЦ бачать всі. Кількість росіян, які прийшли на Різдво до храмів по всій РФ, цього року склала понад 1,4 млн осіб, – радісно повідомило МВС. Для порівняння: у 2020 році відзначити Різдво до храмів прийшли 2,3 млн осіб, у 2019-му – понад 2,6 млн, у 2018-му – понад 2,5 млн.

Таким чином РПЦ втратила понад 1 млн парафіян за останні три роки. У високодуховній православній країні (за яку з себе видає Росія, з населенням 140 млн жителів) щорічно на найголовніше християнське свято храми відвідує лише 1% населення. І це закономірний підсумок усієї діяльності РПЦ, яка повністю перейшла на «путініанство». З усіма його штучними понтами і «мощами». Тому на потепління холодних «підмосковних вечорів» очікувати не варто. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду