Навіщо Кадиров міняє коней на людей: дайджест пропаганди за 5-7 січня 2024 року

Навіщо Кадиров міняє коней на людей: дайджест пропаганди за 5-7 січня 2024 року

8 Січня 2024
381

Навіщо Кадиров міняє коней на людей: дайджест пропаганди за 5-7 січня 2024 року

381
Російська еліта дуже потерпає від санкцій. І не дуже це приховує.
Навіщо Кадиров міняє коней на людей: дайджест пропаганди за 5-7 січня 2024 року
Навіщо Кадиров міняє коней на людей: дайджест пропаганди за 5-7 січня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 5-7 січня 2024 року.

  1. Чому «товстий тролінг» Кадирова має «нульовий ефект»
  2. Коли «воєнкори» вибачатимуться перед Кадировим
  3. Як у Z-спільноти з’являються «Z-смартфони»
  4. Чи вистачить на всю Росію путінського скотчу

Чому «товстий тролінг» Кадирова має «нульовий ефект»

5 січня російський очільник Чечні Рамзан Кадиров запропонував зняти «абсурдні санкції, які ні на що не впливають» в обмін на 20 українських військовослужбовців, «яких забрали в Донецьку та Луганську». Намісник Чечні заявив, що готовий звільнити полонених, якщо США «знімуть санкції з моєї мами, дочок і ні в чому не винних людей та коней».

НАСПРАВДІ, це насамперед підтверджує той факт, що українські військовополонені є російською політичною зброєю.  По-друге, у Кадирова є власні полонені. По-третє, санкції щодо його родини працюють, хай би як він потім не запевняв у тому, що пропозиція обміняти коней на полонених була «товстим тролінгом».

Нагадаємо, у вересні 2022 року Мінфін США запровадив санкції проти дружини Кадирова Медні, а також проти Фатіми Хазуєвої (яку вважають його другою дружиною), Амінат Ахмадової (яка вважається його третьою дружиною), дочок Айшат, яка обіймає посаду міністра культури окупованої Чечні, та Карини (Хадіжат), яка очолює департамент дошкільної освіти Грозного, а також проти двоюрідного брата Кадирова Турпал-Алі Ібрагімова, на той момент міністра майнових та земельних відносин, нині – секретаря Ради безпеки російської Чечні.

Крім того, санкції було запроваджено щодо модельного будинку «Фірдаус», засновником якого є Айшат Кадирова. 

Аймані, 70-річна мати керівника Чечні, вперше потрапила під санкції США у серпні минулого року. Тоді у відповідь Рамзан записав емоційне відео, вимагаючи від американської влади негайно зняти санкції з матері. Вона вважається президентом та засновником фонду Ахмата Кадирова, кошти з якого йдуть у тому числі для оплати витрат на війну проти України.

Щодо славнозвісних коней Кадирова, то ще в 2014 році ЄС запровадив санкції, через які цей російський чиновник втратив доступ до своїх стаєнь у Чехії.

Незважаючи на те, що сам Кадиров і його оточення регулярно розповідають про «нульовий ефект санкцій», вони боляче їх переживають. Родичі Кадирова мають великі активи в ОАЕ. Для того, щоб обійти санкції, наприкінці 2022 року Кадиров своїм розпорядженням дозволив 676 державним та муніципальним підприємствам у Чечні не звітувати публічно про свою діяльність: не надавати відомості про керівників, держзакупівлі, свої контактні дані та інше. Такі заходи свідчать про бажання приховати від західних санкцій своїх друзів та близьких родичів, які очолюють міністерства, а також державні та муніципальні установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чечні Кадирова адати вище за закони

А пропозиція обміняти полонених на зняття цих та інших санкцій – звичайна для російської Чечні середньовічна практика, черговий прояв путінської «нової нормальності». Полонені, як і інші пропозиції в контексті «мирних переговорів», – стали елементом торговельних відносин. Їх виставляють на площі та пропонують викупити. Але подібні пропозиції «мають нульовий ефект».

Коли «воєнкори» вибачатимуться перед Кадировим

«Воєнкори» та Z-блогери вкрай негативно відреагували на пропозицію Кадирова поміняти коней на людей.

Юрій Котенок назвав слова Кадирова «азіатчиною чистої води» та «жонглюванням живим товаром». «Знову в Росії спостерігаються спроби бути вищими за державу. Відкрито та демонстративно», — написав він.

«Воєнкор» путінської «Комсомолки» Олександр Коц заявив, що намісник Чечні «затіяв сумнівний торг», а його колишні заслуги не дають права «розпоряджатися полоненими як товаром в особистих цілях. Загалом у нашій країні санкції є визнанням заслуг перед Батьківщиною. Своєрідним знаком якості. Ними пишатися треба, а не шукати можливості позбутися їх».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляка в черзі на «гілляку»

Цю публікацію перепостив Юрій Подоляка, на каналі якого 2,72 млн передплатників. «Мене вже давно нічого не дивує та не обурює. Ну що поробиш? Нічого…», — написала і пропагандистка «Первого канала» Ірина Куксенкова.

НАСПРАВДІ, цікаво, коли автори цих та інших постів почнуть публічно перепрошувати перед Кадировим і виправдовуватися, що неправильно зрозуміли його «товстий тролінг»?

Як у Z-спільноти з’являються «Z-смартфони»

Самі «воєнкори» також не гребують поцупити навіть ті невеликі гроші, які донатять пересічні росіяни на підтримку власної армії. Те, що в Z-спільноті втрачають всі: від Соловйова до Сладкова, – факт відомий. З падінням рейтингу втрачаються і гроші. Ось вони їх і «заробляють». Хто як може.

НАСПРАВДІ, блогери-«воєнкори» крадуть гроші, зібрані для допомоги російським військовим. Про це заявив ніхто інший, як депутат Держдуми Євген Федоров: «Тому всіх збирачів треба взяти під контроль або взагалі заборонити стихійні збори, влаштувавши, наприклад, акредитацію».

Про те, що Z-медійники вищипують свої жирні шматки від пожертв, в Росії відомо давно. Вже згаданий Подоляка зібрав із росіян понад 460 млн рублів. І навіть не прозвітував за витрачене.

У грудні стало відомо, що і цілий депутат Держдуми генерал-лейтенант Андрій Гурульов почав продавати рекламу на своєму Telegram-каналі (законодавство забороняє йому займатися бізнесом). За останні три місяці на ньому вийшли щонайменше п’ять постів, схожих на рекламні. Гурульов просить за комерційні публікації на своєму каналі близько 10 тисяч рублів.

Ось так – з миру по нитці та з’являються у депутатів Держдуми, «воєнкорів» та іншої «патріотичної» спільноти нові автомобілі та Z-смартфони.

Чи вистачить на всю Росію путінського скотчу

За «планом СВО» наприкінці другого року війни, мабуть, так і було записано: «запропонувати мешканцям Бєлгорода евакуюватися та заклеїти вікна». Отже, шлях від «Київ за три дні» до «евакуюємо мешканців Бєлгорода» зайняв всього два роки.

Губернатор Бєлгородської області Гладков повідомив, що влада готова допомогти мешканцям обласного центру, які бажають виїхати з міста. 

Відзначимо, саме з таких пропозицій розпочалося вивезення людей з прикордонного Шебекіного Бєлгородської області та з правого берега окупованої частини Херсонської області.

НАСПРАВДІ, це дуже показова дата: 681 день повномасштабної війни в Україні російська влада вперше офіційно запропонувала добровільно залишити столицю регіону (у міжнародно визнаних кордонах Росії). 

На початок 2023 року у Бєлгороді проживала 341 тисяча людей. Станом на 7 січня лише близько ста з них дісталися пунктів тимчасового розміщення. Куди подіти решту? Як з’ясувалося, мешканцям обласного центра для порятунку від «високоточної» російської ППО у рамках «СВО» навіть притулки виявилися недоступні. Хоча в них було вкладено близько 74,5 млн рублів.

Більшість бєлгородців досі дуже погано собі уявляють, як їм жити далі. Влада ж продовжує вдавати, що все «йде за планом». Скільки триватиме ця гра в те, що нічого не сталося, ніхто не знає. Навіть на федеральному телебаченні ситуації в Бєлгороді присвячують не більше 20 секунд. 

Москві простіше вдавати, що Бєлгорода просто не існує і запропонувати його мешканцям рятуватися за допомогою скотчу. 

Цікаво, чи вистачить у Путіна скотчу на всю Росію?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
381
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду