На врученні Нобелівської премії залунала музика Валентина Сильвестрова

На врученні Нобелівської премії залунала музика Валентина Сильвестрова

11 Грудня 2023
1074
11 Грудня 2023
16:43

На врученні Нобелівської премії залунала музика Валентина Сильвестрова

1074
Композиція Сильвестрова стала одним із восьми творів, які Королівський філармонічний оркестр Стокгольма обрав для нобелівської церемонії.
На врученні Нобелівської премії залунала музика Валентина Сильвестрова
На врученні Нобелівської премії залунала музика Валентина Сильвестрова

На цьогорічній церемонії вручення Нобелівської премії виконували музику українського композитора Валентина Сильвестрова. Про це свідчить відео з церемонії нагородження, передають «УП.Життя» та hromadske.

Композиція «Вечірня серенада» Валентина Сильвестрова із циклу «Тиха музика» відкривала церемонію. Вона звучала одразу після промови шведської кінознавиці, голови ради директорів Нобелівського фонду Астрід Содерберг Віддінг.

Композиція Сильвестрова стала одним із восьми творів, які Королівський філармонічний оркестр Стокгольма обрав для урочистої події. 

Валентин Сильвестров — один із найвідоміших сучасних українських композиторів. Йому 86 років, він — народний артист України, лауреат Шевченківської премії, почесний доктор Києво-Могилянської та Острозької академій, має орден «За заслуги» ІІІ ступеня та орден Ярослава Мудрого.

Музика Сильвестрова звучала на міжнародних фестивалях ще в 1960-х роках. Тоді композитор входив до творчої групи «Київський авангард», яка всупереч жорсткій цензурі та панівній в СРСР естетиці соцреалізму орієнтувалась на нові стильові течії західної музики, опановуючи сучасні техніки. У 1970-х Сильвестров поступово відмовляється від традиційних технік авангарду, орієнтуючись на постмодернізм. Сам автор називає свій стиль «мета-музикою» («метафоричною музикою»).

У вересні 2022 року у прокат вийшов фільм режисера Сергія Буковського про Валентина Сильвестрова.

Церемонія нагородження нобелівських лауреатів у Стокгольмі відбулася 10 грудня , у річницю смерті засновника премії — Альфреда Нобеля. 

Нобелівську премію миру 2023 року здобула ув’язнена іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді — за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх». На церемонії премію від імені правозахисниці отримали її діти, 17-річні Алі та Кіана Рахмані. Вони ж виголосили на врученні лекцію миру від імені своєї матері.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2023 році став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе — за «інноваційні п’єси та прозу, які висловлюють невимовне».

Фото: церемонія вручення Нобелівської премії 2023 / скриншот трансляції 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду