«Українська правда» опублікувала вирок ексміністру Злочевському, який чомусь засекретив Антикорсуд

«Українська правда» опублікувала вирок ексміністру Злочевському, який чомусь засекретив Антикорсуд

18 Жовтня 2023
2186
18 Жовтня 2023
13:46

«Українська правда» опублікувала вирок ексміністру Злочевському, який чомусь засекретив Антикорсуд

2186
Як з’ясували журналісти, вирок не містить жодної секретної інформації, отже підстав його засекречувати не було.
«Українська правда» опублікувала вирок ексміністру Злочевському, який чомусь засекретив Антикорсуд
«Українська правда» опублікувала вирок ексміністру Злочевському, який чомусь засекретив Антикорсуд

«Українська правда» опублікувала засекречений вирок ексміністру екології Миколі Злочевському, який не поніс реального покарання за багатомільйонний хабар, заплативши штраф і донати на ЗСУ.

Як пише «УП» у своєму матеріалі, офіційна причина засекречення вироку полягала в тому, що засідання, на якому обговорювали угоду зі слідством, відбувалось у закритому режимі. 

Як пояснили у САП, ініціатором закриття засідання виступив захист. На це знайшли дві підстави: у суді розголошували інформацію про обладнання, куплене для армії, а також медичну інформацію про одного з родичів підсудного.

Однак, пише «УП», по-перше, закритий режим може бути лише частковим — на момент оголошення непублічної інформації, не обов’язково приховувати весь розгляд.

По-друге, закритий розгляд не означає автоматичного засекречення вироку. Для цього однаково мають бути окремі підстави.

Крім того, у вироку можна засекретити інформацію частково — саме ту, яка не має бути публічною і для захисту якої суд переходив у закритий режим.

При цьому текст вироку, який вдалося роздобути «УП», свідчить: у ньому немає ані даних про озброєння для армії, ані лікарської таємниці. Тобто в документі не було таємної інформації, яку потенційно варто було секретити. Отже, його мали оприлюднити в реєстрі.

Раніше Вищий антикорупційний суд у відповідь на запит «УП» відмовився пояснювати, чому засекретив весь текст вироку Злочевському. ВАКС обґрунтував це лише тим, що закон не зобов’язує надавати пояснення у відповіді на запит на інформацію.

У судовому реєстрі йдеться, що вирок Злочевському засекречений у зв’язку з пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про доступ до судових рішень».

Однак цей пункт закону передбачає вилучення не повного тексту, а лише тієї інформації, для захисту якої справу слухали в закритому режимі. Це може бути, наприклад, інформація щодо свідків.

«Українська правда» також зверталась із запитом до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо обставин засудження Злочевського і засекречення справи. Однак протягом тижня відповідь від САП не надійшла.

Нагадаємо, влітку 2020 року стало відомо, що детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім міністром екології часів Януковича і власником газовидобувної компанії Burisma Holdings Миколою Злочевським хабаря керівництву НАБУ та керівнику САП Назару Холодницькому. Тоді казали про спробу підкупу на 6 мільйонів доларів.

1 грудня 2020 року правоохоронці завершили розслідування цієї справи.

1 серпня 2023 року САП повідомила, що Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та Злочевським. Його справу прокуратура перекваліфікувала з хабаря на більш м’яке «зловживання впливом». Ексміністру присудили штраф у 68 тисяч гривень. При цьому Злочевський пожертвував близько 660 млн гривень на ЗСУ.

Сам вирок засекречений і не оприлюднений у судовому реєстрі.

Фото: Микола Злочевський / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2186
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду