Яких «спільників неонацистів» вбили у Грозі путінські небензі: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2023 року

Яких «спільників неонацистів» вбили у Грозі путінські небензі: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2023 року

10 Жовтня 2023
357

Яких «спільників неонацистів» вбили у Грозі путінські небензі: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2023 року

357
Росія вже не може не вбивати і не брехати.
Яких «спільників неонацистів» вбили у Грозі путінські небензі: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2023 року
Яких «спільників неонацистів» вбили у Грозі путінські небензі: дайджест пропаганди за 9 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 9 жовтня 2023 року.

  1. Москва визнала, що розстріляла поминки
  2. Українська зброя ХАМАС – не більше ніж ІПсО
  3. Пенс і Київ проти Трампа з його «угодами»
  4. Вірменія знімає з орбіти «РТР-Планету»

Москва визнала, що розстріляла поминки

Постійний представник РФ в ООН Небензя не став приховувати, що ракетного удару по кафе у селі Гроза Харківської області, внаслідок якого загинуло 52 особи, завдала саме Росія. І пояснив це тим, що  «у момент удару там проходили похорони одного з високопоставлених українських націоналістів. У них брало участь безліч його спільників-неонацистів. Невипадково на знімках, опублікованих у соцмережах одразу після удару, майже всі тіла належать чоловікам призовного віку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріл села Гроза: загибель цивільних і брехня російської пропаганди

За його словами, «київський режим» не раз «заламував руки по загиблих внаслідок ударів по готелях, гуртожитках, магазинах. А потім з’являлася велика кількість некрологів про військових та іноземних найманців. Такий ось випадковий збіг. Не виключаємо, що так само буде і з Грозою».

НАСПРАВДІ, поки Москва «заламує руки» ООН черговою цинічною брехнею, станом на 9 жовтня експерти ідентифікували тіла вже 49 жертв страшного удару по Грозі. За інформацією речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка, за кількістю знайдених фрагментів тіл вже зафіксовано щонайменше 51 загиблий: «Також є звернення від родичів щодо 5 осіб, які ймовірно знаходились у кафе, але зараз їх немає серед ідентифікованих. Ці особи наразі вважаються безвісти зниклими. Дітей серед них немає. Триває процес відбору та зіставлення ДНК-матеріалів. Виходячи із заяв родичів, кількість загиблих може зрости ще на три особи. Через потужність вибуху частини тіл дуже понівечені та обгорілі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вбиває українців зброєю проти авіаносців

Серед вже ідентифікованих загиблих: Денис Козир (син Андрія Козира, якого й поминали у кафе), його дружина Ніна (лаборантка у Харківській гуманітарно-педагогічній академії), дідусь, бабуся та теща. 

Також загинули: Ірина Харбака разом з сестрою свого чоловіка Тетяною; Тамара Соляник (вчителька математики в ПТУ смт Шевченково); Олена Крисевич (також вчителька); подружжя Андросович: Микола (був майстром у сфері ЖКГ) і Тетяна (пенсіонерка). Трагедія зачепила й іншого місцевого жителя Грози, Олександра Муховатого, який втратив одразу 3-х членів родини: брата, невістку і маму.

Тож наразі триває пошук інших (як бреше офіційний представник РФ в ООН) «спільників-неонацистів». Їхня смерть і брехня навколо цього стане одним з пунктів обвинувачення всіх путінських небензь у майбутньому.

Українська зброя ХАМАС – не більше ніж ІПсО

Речник МЗС РФ Марія Захарова на тлі війни Ізраїлю та ХАМАС 9 жовтня заявила про «неконтрольоване розповзання західної зброї з України по всьому світу»«Запитайте в агентства Bloomberg, видань The New York Times, The Wall Street Journal, Politico, а також Associated Press, Бі-Бі-Сі та інших: скільки разів вони цитували наші дані чи проводили на їх підставі розслідування? Підказую: жодного».

А заступник голови Радбезу РФ Медведєв 9 жовтня заявив, що «натовські друзі догралися і тепер зброя, яка постачається Україні, використовуватиметься у всіх гарячих точках».

НАСПРАВДІ, ГУР МО України вже попередив, що спецслужби РФ проводять кампанію з дискредитації України на Близькому Сході. Наступним кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у продажі західної зброї для терористів на регулярній основі. В українській розвідці припускають, що метою можливої провокації є дискредитація ЗСУ та «повне припинення військової допомоги з боку західних партнерів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що ставить Путін у намаганні зупинити поставки західної зброї Україні

Відомий український військовий експерт Олександр Коваленко пояснює з цього приводу. 

  • По перше. Все озброєння і техніка, що передаються Україні, контролюються та відстежуються. Якимось чином перепродати їх на так званому чорному ринку просто неможливо. Немає жодного верифікованого факту такого продажу.
  • По-друге – ризик трофеїв. В Україні триває повномасштабна війна, в рамках якої техніка не лише пошкоджується, знищується, а й захоплюється як трофеї. Україна, наприклад, має сотні і навіть тисячі одиниць трофейної техніки та зброї окупантів. Росія також має трофейну українську техніку, в тому числі й західні зразки. І про кожний такий випадок чудово відомо нашим партнерам і професіонали з цього не роблять трагедії, а от популісти та пропагандисти навпаки, розводять багаття та проводять шабаші.
  • По-третє. Коли планується передача Україні того чи іншого озброєння, завжди враховується фактор захоплення цієї зброї чи техніки супротивником. З цього робляться висновки, чи доцільно передавати саме цю зброю, чи техніку на даному етапі, чи ні. Чи нашкодить їхнє можливе захоплення безпеці США та їхнім партнерам, і чи зможуть отримані технології якимось чином допомогти противнику.

А тому та хвиля, яка зараз здійнялася в інформаційному середовищі з приводу якоїсь зброї, нібито переданої раніше Україні, але яка опинилась у ХАМАС – це не більше ніж ІПсО, явно розроблена акомпанементом з атакою на Ізраїль. З урахуванням першоджерела цієї операції – Росії, можна з упевненістю говорити про те, що вона ж брала участь у підготовці й інших аспектів нападу.

Пенс і Київ проти Трампа з його «угодами»

Великого розголосу набуло інтерв’ю експрезидента США Трампа виданню Just The News, в якому той, зокрема, запропонував Україні віддати свої російськомовні регіони Росії: «Можна було б віддати області, які тяжіють до того, щоби бути з росіянами, де люди говорять російською. Тоді можна було б зберегти країну» і додав, що «він міг би особисто домовитися про таку угоду».

НАСПРАВДІ, екс-віцепрезидент США (в адміністрації Трампа) Майк Пенс в етері CNN різко засудив його за таку політику «умиротворення». Він наголосив, що і російське вторгнення в Україну, і вторгнення терористів ХАМАС до Ізраїлю були неспровокованими та виносять питання про те, чи будуть США брати на себе роль лідера вільного світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість причин, чому республіканці будуть проти Росії

Пенс розкритикував в ізоляціонізмі республіканські «голоси умиротворення, такі як Вівек Рамасвамі та Рон ДеСантіс, які суперечать традиції нашої партії, за якою Америка є лідером вільного світу».

А щодо Трампа, то його бажання укладати подібні угоди відомий політолог, науковий співробітник університетського коледжу Лондона Володимир Пастухов пояснив так: «Росія «отримала» Крим, але втратила всю Україну, яка пішла зрештою на Захід до США. США отримали Україну, але втратили Росію, яка пішла зрештою на Схід до Китаю. Китай отримав Росію, але втратив США, які, втомившись від усіх, намагаються піти в себе, тобто назад до Трампа. Трампу йти далі нікуди, тому він хоче виміняти назад у Китаю Росію за Україну, а Україну виміняти у Росії на Крим, а доходи від всіх цих угод реінвестувати у себе, коханого, щоб закрити дірку у власному бюджеті».

Можливо, дійсно саме так і варто розуміти «діловий підхід» Трампа та деяких інших світових політиків і бізнесменів до війни в Україні. В будь-якому разі (і за будь-яких результатів майбутніх президентських виборів в США, що відбудуться більш ніж за рік) Київ не змінить власної позиції, яку чітко зафіксував: жодних торгів і угод за рахунок міжнародно визнаних територій України не буде.

Вірменія знімає з орбіти «РТР-Планету»

З огляду на війни на Близькому Сході та в Східній Європі, якось на третій план відійшов Нагірний Карабах. Одна зі сторін нещодавнього конфлікту, Вірменія, наразі проходить важкий етап очищення від спадку домінування Росії. Це проявляється не тільки у ратифікації Римського статуту (що дає право на арешт Путіна), а й у поступових кроках з усунення російської пропаганди. 

Державна Комісія з телебачення та радіо Вірменії виявила порушення у мовленні «РТР-Планета» та «Первый канал».

Офіційний представник МЗС РФ Захарова, звично, заявила, що це є результатом діяльності посольства США у Єревані.

НАСПРАВДІ, як повідомив голова відомства Тигран Акопян (що цікаво – в інтерв’ю ще одному пропагандистському рупору – Sputnik), у Вірменії періодично порушують питання про зміст ток-шоу на російських каналах.

«Це було політичним рішенням — дати можливість нашим союзникам-росіянам вести мовлення у нашому просторі, враховуючи інтерес РФ і те, що в нас дуже багато російськомовних слухачів. Але користуватися цим і представляти такий контент, я гадаю, вже неправильно. У нас абсолютно вільна країна, просто є якісь межі, які не можна порушувати».

А депутат Лусіні Бадалян із правлячої парламентської фракції «Громадянський договір», яка також запропонувала відключити російські телеканали через «антивірменський контент», пояснила це більш однозначно: їхнє мовлення створює загрозу національній безпеці країни.

Власне, все просто: будь-яка нормальна країна (не тільки Вірменія) саме через національну безпеку повинна обмежувати потік ненависті до себе з будь-якого боку. Але російська пропаганда вже просто не здатна генерувати нічого, крім ненависті, брехні, пихатості та неповаги до всього навколишнього. І саме тому наражається на профілактичні кроки з боку сусідів. 

Адже всі вони бачать приклад України, де майбутні вбивства свого часу анонсувалися по телебаченню, а зараз виправдовуються брехнею про «вбивство спільників неонацистів».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
357
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду