10 жовтня – в Києві відбудеться Форум усної історії України

10 жовтня – в Києві відбудеться Форум усної історії України

7 Жовтня 2023
465
7 Жовтня 2023
09:44

10 жовтня – в Києві відбудеться Форум усної історії України

465
Програма складатиметься з трьох панельних дискусій та кількох ключових доповідей.
10 жовтня – в Києві відбудеться Форум усної історії України
10 жовтня – в Києві відбудеться Форум усної історії України

У Києві 10 жовтня відбудеться Форум усної історії України за участі українських та міжнародних експертів. 

«Україна — єдина держава, яка фіксує військові злочини безпосередньо в розпал війни. Мета Форуму — створювати та поглиблювати зв’язки у спільноті інституцій та професіоналів, що документують досвіди, аби зафіксувати правду війни, зберегти історію й розповідати її світові», — повідомляють організатори.

Захід є ініціативою Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова, який документує свідчення цивільних про війну від першої особи та зібрав вже понад 85 тисяч свідчень.

Форум проводитиметься у партнерстві з USC Shoah Foundation та Oral History Association (США), КНУ імені Тараса Шевченка та Університету Марії Кюрі-Склодовської (Люблін).

Програма складатиметься з трьох панельних дискусій та кількох ключових доповідей.

Keynote-спікери:

  • Стівен Слоун, доктор філософії, історик, професор Бейлорського університету в Техасі, виконавчий директор Oral History Association (Техас, США).;
  • Антон Лягуша — кандидат історичних наук та дослідник публічної історії, академічний директор магістерських соціальних та гуманітарних студій у Kyiv School of Economics;
  • Наталя Ємченко — директорка з комунікацій SCM, членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, членкиня наглядових рад проєктів Mariupol. Reborn та «Серце Азовсталі»;
  • Представник USC Shoah Foundation.

Спеціальний гість: Пйотр Цивінський — історик, громадський діяч, Директор Державного музею Аушвіц-Біркенау і президент Фундації Аушвіц-Біркенау (Польща).

Перша дискусія «Коли досвіди стають знанням»

Трансформація задокументованих досвідів війни у знання про цю війну, та те, як згодом це знання стає підвалинами для пам'ятання про неї.

Спікери:

  • Агата Татаренко — керівниця Вишеградської групи Інституту Центральної Європи у Любліні, членкиня редакційної комісії «Щорічника Інституту Східно-Центральної Європи» (онлайн);
  • Антон Дробович — громадський та державний діяч, спеціаліст з історичної пам'яті, голова Інституту національної пам’яті;
  • Ольга Опаленко — керівниця відділу доказів громадської організації Truth Hounds, що збирає докази воєнних злочинів та серйозних порушень прав людини в контексті війни в Україні;
  • Гелінада Грінченко — докторка історичних наук, професорка кафедри українознавства філософського факультету Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, голова Української асоціації усної історії (онлайн); 
  • Олена Добржанська — кандидатка політичних наук, доцентка, проректорка з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка.

Модеруватиме дискусію Наталія Кривда — докторка філософії, дослідниця культури, професорка кафедри української філософії та культури КНУ ім. Т.Г. Шевченка.

Друга дискусія «Усна історія: завдання, ролі, проблематики»

«Вузькі місця» та больові точки під час документації досвідів війни, та роль українського досвіду для світових практик документації.

  • Наталя Ємченко — директорка з комунікацій SCM, членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова, членкиня наглядових рад проєктів Mariupol. Reborn та «Серце Азовсталі»
  • Жанін ді Джованні, воєнна кореспондентка, письменниця, співзасновниця та виконавча директорка The Reckoning Project, який документує російські воєнні злочини в Україні (онлайн)
  • Катя Тейлор — кураторка, культурна менеджерка, засновниця ГО «Порт Культури», авторка книги «Менеджмент і маркетинг культури»
  • Ірина Лопатіна/ The Reckoning project

Модеруватиме дискусію Юлія Манукян — журналістка, редакторка, дослідниця, співзасновниця ГО Urban Republic (Херсон), кураторка, редакторка культурологічного видання «СОYС» і володарка премії Вацлава Гавела (2023)

Третя дискусія «Документація досвідів війни і майбутнє»

Значення задокументованих досвідів війни для адвокації України у міжнародному полі та майбутньої повоєнної справедливості, а також те, яким може бути архів цієї війни.

  • Олександра Матвійчук — правозахисниця, кервіниця Центру громадянських свобод
  • Наталя Микольська — засновниця проєкту Dattalion, який збирає докази злочинів російських військових на території України
  • Соломія Боршош — експертка зі стратегічного планування, оцінки та доброго врядування, виконавча директорка Українського інституту
  • Пйотр Цивінський — історик, громадський діяч, Директор Державного музею Аушвіц-Біркенау і президент Фундації Аушвіц-Біркенау (Польща)

Модеруватиме дискусію Анастасія Платонова — культурна критикиня, журналістка, редакторка, аналітикиня, екс-редакторка культури Forbes Ukraine

Розклад заходу:

  • 11:00 - 12:00: Реєстрація
  • 12:00 - 19:00: Програма Форуму
  • 19:00 - 20.30: Нетворкінг-коктейль

Реєстрація доступна за посиланням https://forms.gle/UB8Z1c8LaZ56Nnpt8 та відкрита до 8 жовтня 2023 року.

З питань акредитації преси, будь ласка, звертайтеся до Ольги Носик за електронною адресою onosyk@fdu.org.ua.

Новини форуму можна знайти на сторінці Facebook та на сайті Музею «Голоси Мирних»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
465
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду