Sputnik та RT в Африці впливовіші за ПВК: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2023 року

Sputnik та RT в Африці впливовіші за ПВК: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2023 року

4 Жовтня 2023
401

Sputnik та RT в Африці впливовіші за ПВК: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2023 року

401
Захопивши мізки росіян, Путін взявся за арабів та африканців.
Sputnik та RT в Африці впливовіші за ПВК: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2023 року
Sputnik та RT в Африці впливовіші за ПВК: дайджест пропаганди за 3 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 3 жовтня 2023 року.

  1. «Шторм Z»: не наказано вижити
  2. Вражаюча наркотична залежність «визволителів»
  3. Сталін закам’янів у свідомості росіян
  4. У Ліван замість Бі-Бі-Сі прилетів Sputnik

«Шторм Z»: не наказано вижити

Після того, як в Росії було визнано, що кадировському загородзагону «Ахмат» «доводиться стусанами заганяти солдатів на поле бою», вже нікого не здивує й наявність штрафбатів. Йдеться про підрозділ «Шторм Z», відправкою в який лякають усіх окупантів, хто чимось завинив.

НАСПРАВДІ, ще 29 вересня Путін згадував засуджених, які воюють у російській армії. На зустрічі з невеликою групою військових він сказав, що йому відомо про двох колишніх ув’язнених, які загинули у бою: «Вони віддали своє життя за Батьківщину і повністю зняли з себе провину»

При цьому МО РФ ніколи офіційно не визнавало існування підрозділів «Шторм-Z».

Хоча про них було відомо ще у квітні, коли вдалося захопити документи, які детально описують вербування та формування в місцях позбавлення волі. У липні видання The Insider опублікувало свідчення сестри зека, який потрапив до «Шторм-Z» з деталями про проходження служби.

І ось 3-го жовтня агентство Reuters, з посиланням на 13 співрозмовників, зокрема, п’ятьох військових РФ, повідомило, що штат таких підрозділів становить 100-150 осіб, і вони є частиною регулярної армії РФ.

Співрозмовники видання підтверджують, що лише незначна кількість «штормовиків» залишаються живими. Один із завербованих в’язнів повідомив, що, наприклад, у липневих боях під Бахмутом з його групи у 120 осіб залишилося лише 15 бойовиків.

Основними причинами відправки військових у «Шторм» є вживання ними алкоголю, наркотичних речовин або відмова від виконання наказів командування. 

Вражаюча наркотична залежність «визволителів»

При цьому, наркотична тема користується популярністю фейкоробів-пропагандистів. Наприклад, начальник РХБЗ ЗС РФ генерал Кирилов на початку року нафантазував про «улюблені» наркотики українців: амфетамін і метадон, а також про те, що морфін у райони бойових дій доставляється контрабандою.

НАСПРАВДІ, на відміну від кирилівських фейків, наркотична залежність «визволителів» не просто відома, а регулярно висвітлюється у ЗМІ. В тому числі й проросійських, які, до речі, переконують, що «це нормально».

Тисячі російських загарбників регулярно вживають: марихуану, амфетамін та мефедрон. Кого ловлять –  відправляють до того самого «Шторм Z» й інших штрафбатів. Те, що за участь у наркотрафіку відправляють одразу на передову, а не під суд, видно за рішеннями гарнізонних судів у 12 південних регіонах РФ та в окупованому Криму.

Цьогоріч порушено 166 адміністративних справ про вживання і продаж наркотиків (за 2022 рік таких було 165).

Якщо у рішеннях судів у першій половині минулого року згадується переважно марихуана, то ближче до кінця 2022-го та у 2023-му частіше фігурують вже синтетичні наркотики. У переважній більшості випадків суди припиняли справи та направляли матеріали командирам військових частин, щоб ті самі покарали підлеглих.

Одним із таких покарань, як  повідомляє «Верстка», якраз є відправка до «Шторму Z», де наркоманів-«визволителів», разом із завербованими зеками кидають без жалю у м’ясорубку. «Там 95% смертників» – розповідає один зі співрозмовників видання.

Сталін закам’янів у свідомості росіян

Путін зі «Штормом Z», звісно, нічого нового не вигадав. Усе це існувало з 1942 року в Червоній армії, відповідно до сталінського наказу №227 (відомий як «Ні кроку назад»), який мав на меті ліквідувати пораженські настрої, підвищити рівень дисципліни та відповідальності командного складу, а також санкціонував створення тих самих штрафбатів.

А путінську прихильність до Сталіна з його практиками тонко відчувають піддані. І встановлюють йому пам’ятники. 

НАСПРАВДІ, відкриття кожного супроводжується повторенням тез Z-пропаганди: у Набережних Челнах в Татарстані було сказано, що «Сталін гідно вивів країну з Великої Вітчизняної війни», у Волгограді — що у «недружніх країнах руйнують меморіали радянським солдатам». Останній на сьогодні пам’ятник Сталіну встановили у Твері.

Підраховано, що загалом їх у Росії вже 110. З них 95 встановили за Путіна, а темпи меморіальної сталінізації подвоїлися після окупації Криму у 2014 році.

Тези про велич Сталіна багаторазово повторювалися пропагандистами Росії та її першими особами. Наприклад: Лавров назвав критику Сталіна «атаками на підсумки Другої світової війни»Прилєпін говорив, що готовий «заполонити пам’ятниками Сталіна все довкола».Сатановський у програмі Соловйова переконував, що «сталінські репресії зробили людей кращими, оскільки змусили бачити в сусіді по нарах людину». Сам Путін запевняв, що «Ленін, Сталін та Микола II зробили Росію великою світовою державою».

І це працює: 63% росіян, за даними опитувань, ставляться до «вождя народів» позитивно, а однозначний осуд висловлюють лише 6%. Тож, як бачимо, Сталін вже закам’янів у свідомості росіян.

У Ліван замість Бі-Бі-Сі прилетів Sputnik

При відкритті пам’ятника Сталіну разом із вищенаведеними наративами просувають і «антиколоніальний». Наприклад, у Великих Луках під час урочистої церемонії заявили, що Росія «у ратній та мирній праці завдяки Сталіну звільнилася від колоніальної залежності»

Так само пропонується «звільнитися» й іншим країнам. Заради цього вмикають головні міжнародні рупори пропаганди: Sputnik та RT. Третього жовтня стало відомо, що в Лівані на місце звільненої частоти Бі-Бі-Сі прийшла російська пропаганда.

НАСПРАВДІ, які саме наративи, дезінформація та фейки будуть через них транслюватися – відомо. І це дуже велика проблема.

Лу Осборн (розслідувачка проєкту All Eyes on Wagner, яка займається вивченням діяльності ПВК), розповідаючи про те, як Росії вдається просувати свої наративи, наприклад, в Африці, зазначає, що це реалізується через партнерство з місцевими медіа. Наприклад, камерунський телеканал «Afrique Media» (який сповідує антизахідну позицію), уклав з ними відповідну угоду.

«За обсягами впливу та масштабом поширення проросійських та антизахідних наративів Sputnik і RT впливають значно більше, ніж діяльність в Африці російських ПВК», – констатує Осборн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
401
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду