27 жовтня — форум «Українська — мова Перемоги!» до Дня української мови та писемності

27 жовтня — форум «Українська — мова Перемоги!» до Дня української мови та писемності

4 Жовтня 2023
779
4 Жовтня 2023
11:07

27 жовтня — форум «Українська — мова Перемоги!» до Дня української мови та писемності

779
Результатом роботи форуму має стати створення «дорожньої мапи» зі збереження й розвитку мови та культурного генетичного коду нації.
27 жовтня — форум «Українська — мова Перемоги!» до Дня української мови та писемності
27 жовтня — форум «Українська — мова Перемоги!» до Дня української мови та писемності

До Дня української мови та писемності Всеукраїнський рух «Єдині» за інформаційної підтримки групи 1+1 media в межах проєкту «Плюсуй українську» та в партнерстві з Міністерством освіти і науки України проводить Форум «Українська — мова Перемоги!».

Мета — винести на загальнодержавний рівень дискусію про потребу формування єдиного україноцентричного безпечного освітньо-культурного простору в державі, вплив мови на безпеку країни, про культурну дипломатію та важливість збереження мови спілкування серед українців, які перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Форум відбудеться у форматі тематичних панельних дискусій, серед ключових питань:

  • Чи можлива спільна ідентичність без спільної мови?
  • Яку роль в історії України відіграє мова?
  • Як впливає мова на безпеку?
  • Як не втратити істотну кількість українців, які перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення? 
  • Як унеможливити ментальну/культурну та мовну сепарацію від України серед тих, хто виїхав через війну?
  • Як засобами впливу культури й освіти мотивувати українців повернутися додому після перемоги?

Заплановані спікери:

Урядовці – керівники профільних міністерств, дипломати, лідери громадської думки: Тарас Кремінь, Артур Пройдаков, Ярина Ключковська, Катерина Поліщук, представники громадських організацій, що опікуються питаннями мови та культури, представники територіальних громад, модератори розмовних клубів Всеукраїнського руху «Єдині» та спікери від 1+1 media, про яких стане відомо згодом.

Результатом роботи форуму має стати створення «дорожньої мапи» зі збереження й розвитку мови та культурного генетичного коду нації, яка стане вектором для спільної дії громадськості й держави.

У межах форуму «Українська мова — перемоги!»  відбудеться церемонія нагородження «Людина мови».  Відзначать мовних амбасадорів за внесок у розвиток української мови за останні 10 років.

Довідка:

Всеукраїнський рух «Єдині» — проєкт освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову, створений у квітні 2022 року за участі Ініціативи «Навчай українською» та за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа».

Допомогою «Єдині» у переході на українську вже скористалися понад 100 тисяч людей, які успішно подолали і мовний, і психологічний бар’єри!

Розмовні клуби «Єдині» нині працюють у 30 містах України та за кордоном — у Любліні, Варшаві, Роттердамі, Вільнюсі, Гельсінкі, Празі й на Кіпрі, у Шотландії та інших країнах.

З липня 2023 року Всеукраїнський рух «Єдині» розширює безоплатні розмовні клуби української мови на деокупованих і прифронтових територіях, зокрема в Харківській і Херсонській областях: у Чорнобаївці, Балаклії, Чугуєві, Дергачах, Пісочині, Харкові, Херсоні, у селах Киселівка, Миролюбівка,  Велика Олександрівка.

Партнери проєкту:

Генеральний інформаційний партнер — група 1+1 media в межах масштабної комунікаційної кампанії «Плюсуй українську». Міністерство освіти і науки України, Київська міська державна адміністрація,

Міністерство молоді та спорту України,  Українсько-Польський Центр Освіти «UniverPL, Young Business Club, EdEra – студія онлайн-освіти, Центр підтримки «Я —Маріуполь», Українська бібліотечна асоціація / Ukrainian Library Association.

Розмовні клуби на деокупованих територіях реалізовані за підтримки ІСАР «Єднання» у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР «Єднання» у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) і Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Соціальні мережі проєкту:

https://yedyni.org/

https://www.facebook.com/yedyni

https://instagram.com/yedyni.ruh

https://www.tiktok.com/@yedyni.ruh

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
779
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду