Окупантам вже заважає Z: дайджест пропаганди за 2 жовтня 2023 року

Окупантам вже заважає Z: дайджест пропаганди за 2 жовтня 2023 року

3 Жовтня 2023
409

Окупантам вже заважає Z: дайджест пропаганди за 2 жовтня 2023 року

409
У Росії визнали існування «загородзагонів» Кадирова та замислилися над «перелітерацією СВО».
Окупантам вже заважає Z: дайджест пропаганди за 2 жовтня 2023 року
Окупантам вже заважає Z: дайджест пропаганди за 2 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 29 вересня-1 жовтня 2023 року.

  1. Спецоперація «Ы» – як справжнє «аналогов нет»
  2. Кадировці вчать слов’ян стріляти в спину слов’янам
  3. Москва шукає в Україні «чорних трансплантологів»
  4. Боротьба з «дезінформаційним масажем» свідомості

Спецоперація «Ы» – як справжнє «аналогов нет»

У російських колах, які називають себе «інтелектуальними», почалось обговорення теми невдалого обрання Z – як символу війни з Україною. Першим був Дугін, підхопив Марков, продовжили інші.

НАСПРАВДІ, це той самий випадок, коли віра росіян в символізм дійшла вже до смішного. Наприклад, після удару по штабу ЧФ РФ в окупованому Севастополі вони не так журилися поразкою, як раділи, що, мовляв, вижила ікона флотоводця Федора Ушакова. «Він не програв жодної битви. Через сторіччя непереможний адмірал продовжує захищати Севастополь і дарує впевненість у новій перемозі», – переконував місцевий «губернатор» росіян Развозжаєв. З такої нагоди навіть вирішили влаштувати у місті хресну ходу.

Символічний кінець одного з символів путінської війни спостерігався вже від її початку. З того часу його недоречність лише зростала. І дійшла до стадії вже публічного обговорення скасування. Але Дугін, Марков і Ко вперто вірять у те, що чим раніше поміняти літери на щось канонічне-кириличне, «тим скоріше прийде перемога». За такою логікою треба просто назвати спецоперація «Ы». І це дійсно буде той самий випадок, коли «аналогов нет».

Кадировці вчать слов’ян стріляти в спину слов’янам

У дискусії, яка розгорнулася в пропагандистських колах, Дугіну з його «вмирають за Русь і за Христа, а не за Z», вже радять «розповісти це мусульманам в окопах. І не видавати своїх фантазій за реальність».

Проте, в «окоп з мусульманами» неочікувано прилетів не Дугін, а депутат Держдуми та лідер партії «Патріоти Росії» Геннадій Семигін. Він повідомив, що кадировському батальйону «Ахмат» «доводиться стусанами заганяти солдатів ЗС РФ на полі бою».

НАСПРАВДІ, Семигін після свого запопадливого до Кадирова тексту потім був змушений виправдовуватися, що його неправильно зрозуміли, а взагалі «зламали». А мета зламу: «дискредитувати як особисто мої погляди, так і загалом ідеологію патріотизму, збройні сили та міжнаціональні відносини».

Нічого нового. У Росії вже звикли будь-яку власну помилку списувати на славнозвісне «ЦІПсО». І в деяких випадках навіть не українську, а власну, російську – з боку інших «патріотів». 

У пояснення Семігіна ніхто, звісно, не вірить. Адже цей текст висів на сайті кілька днів поспіль. І нікому з пресслужби не муляв. Але це вже не цікаво. Набагато важливішим є те, що жодної військової таємниці номінально головний «патріот» Росії Семигін (народився в Хмельницькій області України) не відкрив.

Ще 21 березня 2022 року СБУ опублікувала перехоплені переговори чеченською мовою, імовірно, бойовика росгвардії з дружиною, де той зізнається, що його ключовим завданням є стримування російських військових, які розбігаються з поля бою: «Наше завдання – гнати назад (в бій – Ред.) тих вошивих солдатів, які починають розбігатися від ударів української артилерії».

У вересні минулого року речник Одеської ОВА Сергій Братчук розповідав, що «кадировці дійсно виставляються як загородзагони для того, щоб підрозділи з мобілізованих представників так званих «ЛНР/ДНР» не відступали. Так само, як і регулярні військові частини російської армії. Між ними вже відбувалися сутички…».

У травні були повідомлення, що на Бахмутський напрямок було перекинуто загороджувальний загін росгвардійців, завдання якого – не дати тоді ще існуючому «Вагнеру» вийти з-під вогню українців.

А в серпні терорист Ходаковський після втрати селища Урожайне пропонував використовувати загороджувальні закони – «як компенсатора браку внутрішньої мотивації».

Тобто жодного секрету полішинеля «патріот Росії» Семігін не розкрив. До речі, за визнанням самих ватажків «Ахмата», більш ніж половина особового складу під їх орудою – слов’яни. Тобто кадировці тренують слов’ян, щоб ті стріляли в спину слов’янам. Розстрільний полігон Росії майбутнього. 

Москва шукає в Україні «чорних трансплантологів»

2 жовтня віцеспікер Держдуми Ганна Кузнєцова заявила, що оборот від чорної трансплантології становить 7% бюджету України. Мовляв, Верховна Рада дозволяє вилучення органів без згоди донорів та їхніх рідних. І всю цю маячню вона розповідала представникам країн Латинської Америки.

НАСПРАВДІ, тема «української чорної трансплантології» Москвою просувається давно і на всіх можливих майданчиках. Навіть, підраховано: з 2014 року росіяни брехали про це понад 114 разів.

Офіційний представник МЗС РФ Захарова у серпні написала статтю про «чорну трансплантологію в Україні». Там вона брехала, зокрема, про те, що:

–   У 2014 році ОБСЄ констатувало, що у місцях масових захоронень в районі бойових дій були знайдені тіла людей без внутрішніх органів. Ймовірніше за все, вони були жертвами нелегальних трансплантологів.

–   Ще більшого розмаху «чорна трансплантологія» набула після початку війни. Цьому, мовляв, сприяло ухвалення законодавства, яке максимально спрощує діяльність трансплантологів в Україні.

Утім, Команда VoxCheck спростувала цю дезінформацію:

–   ОБСЄ не підтверджувало факти роботи нелегальних трансплантологів в Україні у 2014 році та загалом не володіє доказами щодо можливого вилучення органів на сході України. 30 жовтня 2014 року організація опублікувала офіційне спростування. У ньому зазначається, що під час однієї з сесій Наради ОБСЄ з питань людського виміру (Human Dimension Implementation Meetings, HDIM) дві російські неурядові організації процитували повідомлення про можливе вилучення та продаж людських органів на сході України. У відповідь представник українського уряду заявив, що ці звинувачення будуть розслідувані, як тільки стане можливим отримати більший доступ до регіону. Цю ситуацію й описала спецпредставниця ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми Мадіна Джарбусинова для українських медіа. Згодом її слова були перекручені в російських ЗМІ.  

–   Щодо законодавчих змін у сфері трансплантології, вони справді відбувались в рамках медичної реформи. Спрощення дійсно відбулося. Але це не означає, що після цього у всіх після смерті почали забирати органи та продавати на чорному ринку. Про його легалізацію також не йдеться: згідно з законом, купувати та продавати органи заборонено. Крім того, заборонено вилучати органи у померлих, котрі не мали опікунів, недієздатних осіб чи без встановленої особи. Заборона поширюється також на загиблих військових. Так само заборонено вилучати органи за наявності пожиттєво наданої письмової незгоди на посмертне донорство.  

Боротьба з «дезінформаційним масажем» свідомості

І наостанок про дезінформаційний аспект нещодавніх парламентських виборів у Словаччині. Віце-президент Європейської комісії Віра Юрова заявила про «безпрецедентний дезінформаційний масаж» під час цих перегонів.

За її словами, закон ЄС про цифрові послуги, який має обмежувати поширення брехні на онлайн-платформах, ще недостатньо прижився в країні. Зокрема, з хвилею дезінформації зіткнувся кандидат від партії «Прогресивна Словаччина» Міхал Шимечка, який посів друге місце за підсумками голосування на виборах 30 вересня. Проти Шимечки вперше у Словаччині були використані дипфейки: «Він був першою мішенню, штучний інтелект грав із ним. Мене найбільше лякає, що подібними технологіями широко зловживатимуть автори, пропагандисти дезінформації. Це може дуже погано закінчитися для європейської демократії».

НАСПРАВДІ, саме про це йшлося й на зустрічі Високого представника ЄС із зовнішньої політики Жозепа Борреля з представниками Центру стратегічних комунікацій.

За його словами, агресія Росії проти України супроводжується масованими гібридними атаками, що означає пропаганду, маніпулювання інформацією, кампанії з дезінформації та кібератаки.

Використовуючи ті ж прийоми, Росія намагається підірвати міжнародну підтримку України та змусити вважати цю війну ще однією війною європейців, яка не має стосунку до мешканців інших частин світу.

Боррель впевнений«Ми повинні протистояти цій гібридній війні та, зокрема, боротися з дезінформацією. Це має високий пріоритет для Євросоюзу та України. Ми маємо виграти цю битву, тому що йдеться не лише про територію, а й про свідомість людей».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
409
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду