ЗМІ: Полтавські правоохоронці взялися за інстаграм-блогерів, які заманювали людей до фінансової піраміди

ЗМІ: Полтавські правоохоронці взялися за інстаграм-блогерів, які заманювали людей до фінансової піраміди

3 Жовтня 2023
2266
3 Жовтня 2023
12:51

ЗМІ: Полтавські правоохоронці взялися за інстаграм-блогерів, які заманювали людей до фінансової піраміди

2266
В обласному управлінні Нацполіції це поки що не підтверджують.
ЗМІ: Полтавські правоохоронці взялися за інстаграм-блогерів, які заманювали людей до фінансової піраміди
ЗМІ: Полтавські правоохоронці взялися за інстаграм-блогерів, які заманювали людей до фінансової піраміди

Правоохоронці провели обшуки в інстаграм-блогерів Іллі Крамера з Полтави та Марини Манюненко (Ricci) з Кременчука. Як повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на видання «Полтавщина», вони рекламували на своїх сторінках фінансову піраміду S-Group.

«З власних джерел “Полтавщині” стало відомо, що в п’ятницю, 29 вересня, поліція провела обшуки в інстаграм-блогерів, зокрема й з Полтавщини, які активно заманювали людей у фінансову піраміду. За нашою інформацією, обшуки проводили, зокрема, у кременчужанки Марини Манюненко (псевдонім Ricci) та полтавця Іллі Крамера. Їм інкримінують шахрайство (ст. 190 КК)», — розповіли журналісти полтавського медіа. 

Наприкінці травня «Полтавщина» писала про місцевих інстаграм-блогерів з мільйонною аудиторією, які заманюють людей у нову фінансову піраміду під назвою S-Group. У статті журналісти детально описали, які ознаки фінансової піраміди має цей фонд

Як випливає з цього дослідження, першим, хто почав просувати фонд S-Group у Полтавській області, був блогер Ілля Крамер (@kramerilya). Також заманюванням до піраміди займалися блогерка з Кременчука Марина Манюненко (псевдонім Marina Ricci, @marinaricci_official) та її колишня помічниця по магазину Марина Белова (@marina.belovaa). Крім того, активно рекламували піраміду колишній слідчий з Нових Санжар Максим Новіков (@maksss_novikov), друг Іллі Крамера Сергій Симянко (@sergeu_simyanko), полтавська б'ютіблогерка Альона Іщенко (@alena_ischenko_life) та адвокат із Кременчука Роман Григораш (@roman_hrygorash).

За даними полтавських медійників, фінансову піраміду S-Group активно просували й у Росії. У розпал повномасштабного вторгнення в Україну російські правоохоронці зацікавилися фондом через те, що його українські лідери допомагали ЗСУ через спільноту інвесторів United Invest Team. Після обшуків у російських партнерів S-Group фонд підчистив сторінку в інстаграмі, видаливши з неї всі згадки про допомогу армії та зв’язки з пірамідою. Згодом деякі блогери пов’язали аудит фонду саме з тим, що ним зацікавилися російські правоохоронці.

Втім, як повідомив полтавській представниці ІМІ співробітник «Полтавщини» Едуард Ткаченко, редакція припускає, що обшуки відбулися, зокрема, й унаслідок журналістського розслідування.  

«У травні один зі співробітників нашої редакції проходив курс лекцій зі створення відео для соцмереж від Prague Civil Society Centre (Video Quest). Завершивши курс, учасники мали створити та показати менторам власну роботу. Оскільки в той час ми активно експериментували з аудиторією Instagram, вирішили створити відео саме під цю соцмережу. Для цього потрібно було вибрати тему, яка добре підходила б саме для неї. Проаналізувавши публікації найпопулярніших місцевих інстаграм-блогерів, ми звернули увагу на те, що багато хто з них уже тривалий час рекламує фонд S-Group, водночас не будучи експертами у сфері інвестицій. Демонструючи картинку розкішного життя, вони переконували людей, що ті теж можуть так само розбагатіти, інвестуючи в S-Group. На жаль, доволі часто це спрацьовувало. Ми провели власне дослідження роботи цього фонду і переконалися, що він є звичайною фінансовою пірамідою», — розповів Едуард Ткаченко.

За його словами, полтавські журналісти хотіли зробити повноцінне відеорозслідування в стилі Bihus.info, але через брак часу та відсутність хорошої техніки для знімання і монтажу довелося від цієї ідеї відмовитися.

«Бо комп’ютер просто зависав під час нарізки та склейки довгих відео. Натомість ми зробили два відеотизери до цього розслідування: один одразу після завершення попереднього аналізу теми, коли зрозуміли, що робитимемо повноцінний матеріал, – щоб заінтригувати аудиторію. Другий — одразу після публікації матеріалу на сайті. Обидва тизери спрацювали дуже класно і допомогли привести людей з інстаграм-бульбашки на наш сайт. Наше розслідування вийшло 25 травня і, судячи зі статистики, потрапило прямо в цільову аудиторію, бо вже 6 червня один з наших читачів повідомив про перші проблеми з виплатами в цьому фонді, який до цього успішно працював уже кілька років. Далі фонд почав розвалюватися саме так, як ми й прогнозували у статті: почалися проблеми з програмою-гаманцем, і люди залишилися власниками великих сум у криптофантиках. Організатори фонду через блогерів (які повтікали за кордон) спочатку пояснювали це технічними роботами, потім аудитом. Зрозуміло, що гроші ніхто нікому досі не повернув», — повідомив Ткаченко. 

У «Полтавщині» розповіли: їхні джерела підтвердили, що кілька днів тому у двох кременчуцьких і одного полтавського блогера були проведені обшуки, пов'язані з темою S-Group. 

«Імена нам не називають, але, схоже, це саме фігуранти нашого розслідування, чиї імена ми зберегли там “для історії”. Що стало приводом для обшуку — наша стаття, чи заяви потерпілих, чи і те і інше, — ми поки не знаємо. Ймовірно, це пов’язане з діяльністю фонду в Росії і тим, як United Invest Team приховували пости про допомогу ЗСУ», — говорить Едуард Ткаченко.

Водночас керівник пресслужби ГУ Нацполіції в Полтавській області Юрій Сулаєв у коментарі полтавській представниці ІМІ сказав, що станом на зараз у нього немає інформації про обшуки в блогерів, які рекламують S-Group.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2266
Читайте також
19.07.2023 17:47
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду