Базарний стиль російських фейків: дайджест пропаганди за 29 вересня – 1 жовтня 2023 року

Базарний стиль російських фейків: дайджест пропаганди за 29 вересня – 1 жовтня 2023 року

2 Жовтня 2023
427

Базарний стиль російських фейків: дайджест пропаганди за 29 вересня – 1 жовтня 2023 року

427
Річниця «приєднання нових регіонів до РФ» вийшла сумна.
Базарний стиль російських фейків: дайджест пропаганди за 29 вересня – 1 жовтня 2023 року
Базарний стиль російських фейків: дайджест пропаганди за 29 вересня – 1 жовтня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 29 вересня-1 жовтня 2023 року.

  1. «Свята возз’єднання» не вдалося
  2. Що віддзеркалив «паспорт громадянки РФ Зеленської»
  3. «Як покращав Калінінград за Путіна!»
  4. «Патріотичні лускунчики» заробляють на «СВО»

«Свята возз’єднання» не вдалося

Федеральні канали РФ не сказали жодного слова про концерт на Красній площі, присвячений «Дню возз’єднання з Росією ЛДНР, Запорізької та Херсонської областей». Жоден канал не вів прямої трансляції, у підсумкових випусках новин не було жодних згадок.

Пояснення такому «відзначенню» просте – його проігнорував Путін. Кремль лише як зазвичай опублікував його промову-«консерву» (заздалегідь знятий виступ, сюжет й т.д.). 

НАСПРАВДІ, консервований набір z-кліше також не змінився: «ми боремося за суверенітет та духовні цінності», «Росія завдяки жителям нових регіонів стала ще сильнішою» й т.д. Те ж саме Путін виголошував зі сцени під час торішнього концерту, який багатьом запам’ятався виключно через «Гойду» Охлобистіна.

Цього разу не було, навіть, «гойди». Натомість була купа ображених. Наприклад, колишній «воєнкор», пропагандист, автор та виконавець Z-пісень Аким Апачев не приховував  роздратування: «Відбулися концерти до «Дня возз’єднання». У Москві на Красній площі виступав Хабіб (не той, хто боєць, а той, хто співак). Не розумію, яке він має відношення до цього свята. Не розумію, яке відношення до нього має гурт «Руки вверх». Не розумію, що це взагалі було. Ще раз повторюся, у Москві пройшов концерт до «Дня возз’єднання Донбасу та Новоросії з Росією», на якому представники культури Донбасу та Новоросії представлені не були. Це як відзначати чийсь День народження та не покликати іменинника. Сам я того дня грав концерт у Генічеську. Це в тій самій Новоросії. Це там, куди майже ніхто з тих, хто виступав на Красній площі, не ризикне приїхати. Ось так і живемо…».

Пропаганда ще до «свята» визнавала його несправжність. Тому по-іншому й бути не могло: штучне «возз’єднання» – штучне свято. Цілком можливо, що й останнє.  

Що віддзеркалив «паспорт громадянки РФ Зеленської»

Зважаючи на останні регулярні «надання» іноземного громадянства Зеленському, Залужному, Буданову, Єрмаку тощо – нікого особливо не здивував і «російський паспорт» першої леді України. В Росії визнали, що це – фейк. Але спробували надати йому ідеологічного забарвлення. Мовляв, «паспорт громадянки РФ  Олени Зеленської віддзеркалює провал російської політики».

НАСПРАВДІ, цей фейк не важко спростувати просто вказавши на розбіжність між датою видачі «паспорта» та його серією.

Важко збагнути інше: як «московские комсомольцы» та інші столичні видання повелися на це кустарне відео, зняте виключно для розкрутки інформаційного смітника з окупованого Севастополя, який і «знайшов паспорт РФ дружини Зеленського під час обшуків націоналізованих у сім’ї президента України апартаментів» під Ялтою. 

До того ж із «Louis Vuitton» з місцевого ринку та фальшивими купюрами євро «з банки приколів». І усе це знято анонімно під саундтрек до дешевого НТВшного серіалу.

Увесь цей антураж якнайкраще свідчить, що «паспорт громадянки РФ Олени Зеленської» дійсно віддзеркалює повний провал російської політики. Вже навіть не ідеологічний, а у відсутності смаку і стилю. Проте, одного погляду на фронтвумен МЗС РФ Захарову достатньо для висновку: базарний стиль породжує й відповідного роду фейки.

«Як покращав Калінінград за Путіна!»

Не встигли в Естонії запропонувати розглянути можливість використання в рідній мові назви Кенігсберг замість Калінінград (Латвія, Литва та Польща зробили це раніше), як «імперія завдала удар у відповідь». Але він виявився настільки незграбним і смішним, що спробу одразу довелося зачищати з інтернету.

«Россия 1» розповіла про звичайну нараду, на якій Путін обговорив програму соціально-економічного розвитку Калінінградської області. Банальний сюжет про те, як особлива економічна зона Калінінграду «дозволяє регіону залишатися конкурентоспроможним навіть в умовах західних санкцій» вирішили оздобити відеорядом: машинами, кораблями, катерами і видом міста з висоти пташиного польоту.

НАСПРАВДІ, замість Калінінграда показали відео з польського міста Ельблонг. Щойно оговталися, сюжет з етеру прибрали, але відео пішло в народ.

Ляп викликав бурхливу реакцію калінінградців і тих, хто добре знає це місто. «Як покращав Калінінград за Володимира Володимировича!» – іронізують вони. «А я образився. Чому якийсь Ельблонг, а не Гданськ. А могли б і Кельн показати», – пропонує другий. «Одразу б Нью-Йорк показали, щоб не розмінюватися на дрібниці!», – вимагає третій.

Відзначимо, наприкінці 2022 року міжнародний пропагандистський рупор RT випустив ролик про те, як через нібито злидні та голод після відмови від російського газу європейці змушені їсти своїх домашніх тварин. Відео, яке було стилізоване під німецьке, виявилося знятим у Росії – імовірно тим самим телеканалом RT. Але створенням подібного «німецького кіно» вже нікого не здивуєш. Навіть поляків. 

«Патріотичні лускунчики» заробляють на «СВО»

І наостанок також про «мистецтво». Путінський фонд культурних ініціатив оголосив цьогорічних переможців спеціального конкурсу в галузі культури та креативних індустрій, розподіливши 1,6 млрд рублів між відповідними патріотичними проєктами.

Найдорожчим став детективний серіал «Мирний атом» (49 млн рублів) про «молодого інженера-атомника, який їде до Запоріжжя відновлювати АЕС, але зіштовхується з підступністю диверсантів, обстрілами територій, протистоїть життєвим труднощам і перемагає». Автори проєкту мають намір показувати серіал в освітніх закладах «Росатому» та в школах Росії.

Одразу два гранти пішло на «воєнкорівські» проєкти: 7,8 млн рублів – на запис двох кліпів пісень, що «підкреслюють важливість професії» та 4,7 млн рублів – на «Школу воєнкорів».

Серед переможців також опинилися фільм про ватажка «ДНР» Захарченка, фестиваль «нових пісень про СВО» «МуZика про СVОих», конкурс авторської пісні «Донбас. Пісні з передової», виставки «Знати! Пам’ятайте! Пишатися!», «За наших. Za Президента» та «Звичайний нацизм», а також «Патріотичні історії у коміксах» (наприклад, про страту Зої Космодем’янської)

На окрему згадку заслуговують вистави за старими творами, але вже у «Z-упаковці». Майже 38 млн рублів отримав «Лускунчик». Балет Чайковського на казку Гофмана також прив’язали до війни в Україні. «У спектаклі будуть проведені прямі паралелі між головним героєм, Лускунчиком, «захисником, втіленням доброї сили, шляхетності та справедливості» та сучасними героями, що віддають свої сили, а іноді і своє життя, за добро і мир, за світле майбутнє нашої великої країни», – обіцяють організатори шоу. Притягнули Лускунчика і до ТОТ України: «проєкт спрямований на вирішення інтеграції нових територій, створення єдиного культурного простору».

Спектакль «Російський вузол» за мотивами творів Прилепіна поставлять у Рязанській області, (він там народився). Мета – «підняття престижу військовослужбовців СВО через факти біографії» автора. Сьогодні «переважають іноземні «герої» і вкрай мало інформації про героїв Росії, приклади трудового та військового подвигу».

А вистава з назвою «Чай з бергамотом» «має розкрити глядачам «справжню суть злочинного київського режиму», а також обґрунтувати боротьбу проти «райдужної» та «зеленої» (кліматичної) адженди».

Ось так російські патріотичні «лускунчики» і заробляють на українських ілюзіях Путіна.   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду