Захист від штучного інтелекту та підвищення зарплат: стали відомі деталі угоди Гільдії сценаристів Америки з кіностудіями

Захист від штучного інтелекту та підвищення зарплат: стали відомі деталі угоди Гільдії сценаристів Америки з кіностудіями

27 Вересня 2023
1506
27 Вересня 2023
13:05

Захист від штучного інтелекту та підвищення зарплат: стали відомі деталі угоди Гільдії сценаристів Америки з кіностудіями

1506
Керівництво Гільдії одностайно проголосувало за припинення страйку, однак її члени до 9 жовтня ще мають схвалити трирічну угоду з кіностудіями.
Захист від штучного інтелекту та підвищення зарплат: стали відомі деталі угоди Гільдії сценаристів Америки з кіностудіями
Захист від штучного інтелекту та підвищення зарплат: стали відомі деталі угоди Гільдії сценаристів Америки з кіностудіями

Видання Reuters оприлюднило деталі трирічної угоди, якої керівництво Гільдії сценаристів Америки (WGA) досягло з керівниками кіностудій після п’ятимісячного страйку.

Вона, зокрема, передбачає обмеження та консультації щодо використання штучного інтелекту при написанні сценаріїв, підвищення виплат та бонусів для сценаристів та гарантії мінімальної кількості персоналу, задіяного в проєкті. 

У профспілці Гільдії сценаристів Америки (WGA) повідомили 25 вересня, що досягли попередньої угоди з керівниками кіностудій

Як пише Reuters, керівництво Гільдії одноголосно проголосувало за припинення страйку в середу, 27 вересня. Члени Гільдії, яка налічує 11 500 осіб, повинні до 9 жовтня проголосувати за схвалення трирічної угоди.

У WGA заявили, що орієнтовна вартість угоди становить 233 мільйони доларів на рік.

Зокрема, в угоді прописується, що представники об'єднань сценаристів щонайменше двічі на рік зустрічатимуться з керівництвом кіностудій і обговорюватимуть використання штучного інтелекту для написання сценаріїв.

Студіям не заборонено використовувати штучний інтелект для написання сценаріїв, але вони будуть зобов'язані сповіщати авторів, якщо в процесі роботи над текстом якимось чином були використані їхні твори. Сценаристи, своєю чергою, можуть самі використовувати штучний інтелект, але студії не можуть зобов'язати їх застосовувати цей інструмент.

Також проєкт угоди передбачає збільшити внески на охорону здоров'я та пенсійне забезпечення, як того вимагали під час страйку.

Гільдія також заявила, що отримала гарантії мінімальної кількості персоналу, задіяного в проєкті, що є ключовим питанням для багатьох її членів. Чисельність персоналу визначатиметься кількістю епізодів у сезоні. Мінімальні ставки оплати праці зростуть більш ніж на 12% протягом трьох років.

Також зростуть відрахування за використання телешоу та фільмів за межами США, а за найпопулярніші шоу в стримінгу буде виплачуватися бонус.

«Це суттєвий захист, про який компанії раніше казали нам у вічі, що ніколи не нададуть нам.

Але через нашу солідарність, через те, що вони буквально не можуть заробити без нас і долара, вони прогнулися, а потім зламалися і дали нам те, на що ми заслуговуємо. Ми перемогли», — написав сценарист Адам Коновер.

«Наш страйк був необхідним. Наш страйк був ефективним. Наш страйк — це наша перемога», — сказав телевізійний сценарист Девід Слак.

Закінчення страйку означає, що денні та нічні токшоу можуть повернутися в ефір, пише Reuters. Утім, попри закінчення страйку сценаристів, свій страйк продовжує Профспілка акторів SAG-AFTRA. 

Нагадаємо, Гільдія сценаристів США оголосила про проведення страйку на початку травня. Він розпочався після безуспішних перемовин сценаристів із низкою найбільших кіностудій і стримінгових платформ про умови переукладання колективного контракту.

До протесту сценаристів у липні долучилася об’єднана профспілка Гільдії кіноакторів та Американської федерації артистів телебачення та радіо, яка також не досягла успіху у перемовинах із найбільшими кінокомпаніями про збільшення зарплат. Крім того, і сценаристи, і актори виступили з вимогою врегулювати використання штучного інтелекту.

Як пише BBC, цей страйк коштував економіці Каліфорнії мільярди доларів США. 

Через спільний страйк акторів та сценаристів уже перенесли проведення 75-ї церемонії вручення нагород американської телевізійної премії «Еммі», яка була запланована на 18 вересня цього року. А також перенесли прем’єру фантастичного фільму «Дюна: Частина друга» з 3 листопада 2023 року на 15 березня 2024-го. 

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду