В’ятрович: Заступником голови Інституту українознавства призначили «кагебіста» Вєдєнєєва. Це неприпустимо

В’ятрович: Заступником голови Інституту українознавства призначили «кагебіста» Вєдєнєєва. Це неприпустимо

27 Вересня 2023
15598
27 Вересня 2023
12:29

В’ятрович: Заступником голови Інституту українознавства призначили «кагебіста» Вєдєнєєва. Це неприпустимо

15598
Вєнєдєєв у часи Януковича працював заступником голови Українського інституту національної пам’яті, де, за словами В’ятровича, був одним з головних інструментів у просуванні російського наративу про Голодомор.
В’ятрович: Заступником голови Інституту українознавства призначили «кагебіста» Вєдєнєєва. Це неприпустимо
В’ятрович: Заступником голови Інституту українознавства призначили «кагебіста» Вєдєнєєва. Це неприпустимо

Заступником директора Науково-дослідного інституту українознавства призначили колишнього заступника голови Українського інституту національної пам’яті часів Януковича Дмитра Вєдєнєєва. Як ідеться в повідомленні Інституту, Вєнєдєєва представили 21 вересня на зборах колективу установи.

При цьому історик, чинний нардеп і колишній голова Українського інституту національної пам'яті у 2014–2019 роках Володимир В’ятрович вважає таке призначення неприпустимим. 

Вєнєдєєв у 2010–2013 роках працював заступником голови Українського інституту національної пам’яті, призначений на цю посаду тодішнім президентом Віктором Януковичем. За словами В’ятровича, на цій посаді Вєнєдєєв був одним із головних інструментів у просуванні російського наративу про Голодомор.

«Одним із головних завдань Росії в історичній політиці в попередні десятиліття тому було заперечення геноцидного характеру Голодомору. Колосальні ресурси витрачалися на те, щоб так не сприймали його в Україні, не визнавали таким в світі. З приходом до влади в Україні Януковича Росія розпочала зносити здобутки визнання Голодомору геноцидом попереднього президента. Тому новий, обраний в 2010, вже на першому ж своєму виступі за кордоном весною цього року сказав, що нема підстав твердити про геноцид, була лиш загальна трагедія народів СРСР. Нове керівництво СБУ почало закривати архіви КГБ, де містилася інформація про події 1930-тих.

Головними інструментами цієї російської кампанії стали нові очільники Українського інституту національної памʼяті, структури, створеної за Ющенка саме для дослідження Голодомору і поширення інформації про нього.

Це були комуніст Валерій Солдатенко та кагебіст Дмитро Вєдєнєєв. Обидва встигли наробити шкоди Україні, поки перший з них був директором УІНП, а другий його заступником. Обидва втекли з посад після втечі Януковича в 2014», — написав В’ятрович. 

Він звернувся до Міністерства освіти і до міністра Оксена Лісового із закликом «виправити цю ганебну помилку». 

«Вєдєнєєв озвучувач російських наративів про наше минуле. Той, хто стирав памʼять про жертв Голодомору, не повинен працювати в державних структурах», — написав В’ятрович.

Міністерство освіти і науки відреагувало на цей допис і запевнило, що з’ясує деталі ситуації: 

«Україна досягла значного прогресу у визнанні Голодомору геноцидом українського народу, і ми глибоко шануємо працю людей, що роками докладали до цього зусилля. Заперечення геноциду, паплюження пам’яті жертв Голодомору — суперечить цілям і цінностям МОН.  З’ясовуємо обставини ситуації, що склалася, і вживатимемо усіх необхідних заходів, що залежать від нас, для того, щоб зробити подібні випадки неможливими», — написало міністерство. 

Як повідомляє Lb.ua, у 2013 році В’ятрович писав, що Вєдєнєєв у своїй книзі «Заручниця глобального протистояння» ретранслював давно забуті тези радянського КГБ про те, що концепція Голодомору була вигадкою ЦРУ та інструментом боротьби проти радянської влади під час холодної війни.

Крім того, Вєдєнєєв досліджував діяльність керівника радянських закордонних диверсійних спецслужб Павла Судоплатова, вбивці провідника Організації українських націоналістів Євгена Коновальця у 1938 році. У 2015 році Вєдєнєєв у співавторстві з істориком російських спецслужб Олександром Колпакіді видав книгу «Разведка Судоплатова. Зафронтовая диверсионная работа НКВД-НКГБ в 1941–1945 гг.». 

У 1991 році Д.Вєдєнєєв закінчив КДУ імені Шевченка, куди вступив після школи, тому бути штатним співробітником КДБ не міг через вік. У 1994 р. став офіцером - науково-педагогічним співробітником СБУ.

Фото: Дмитро Вєдєнєєв / Науково-дослідний інститут українознавства

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду