Рупор Кремля розпочав мовлення на окупованій частині Донеччини

Рупор Кремля розпочав мовлення на окупованій частині Донеччини

7 Вересня 2023
1914
7 Вересня 2023
10:41

Рупор Кремля розпочав мовлення на окупованій частині Донеччини

1914
Запуск Всеросі́йської державної телевізі́йної і радіомовної компанії (ВДТРК) на захопленій території Донецької області є частиною ширших зусиль Росії зі встановлення контролю над територією, заявляють у Міністерстві оборони Британії.
Рупор Кремля розпочав мовлення на окупованій частині Донеччини
Рупор Кремля розпочав мовлення на окупованій частині Донеччини

Жителі окупованої частини Донецької області в Україні почали дізнаватися про новини від однієї з найбільших телерадіокомпаній Росії. Про це повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

4 вересня Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія відкрила донецьку франшизу і розпочала мовлення на тимчасово окупованій території України, яка підконтрольна РФ. Місцеві випуски новин надаються російським телеканалом «Россия 1» і представляють російський погляд на війну в Україні.

За даними британської розвідки, це є частиною більш широких зусиль Росії, спрямованих на встановлення тривалого контролю над цим регіоном.

До 2014 року на нині окупованих територіях вільно транслювалися російськомовні теле- і радіостанції, що базуються в Україні. Після вторгнення загальноукраїнські провайдери продовжували надавати місцевий російськомовний контент.

Підконтрольні окупаційній владі та орієнтовані на неї мовники також ретранслювали російські загальнонаціональні програми новин у рамках пропагандистської кампанії, але не надавали регіональних випусків.

Читайте також:

Розвідка зазначає, що організація мовлення ВДТРК в Донецьку тривала понад рік — це, напевно, було пов'язано з відмовою від роботи підготовлених місцевих технічних фахівців. Ті, хто симпатизує окупаційній владі і має необхідні навички, ймовірно, були завезені з Криму, Луганська та інших регіонів.

Британська розвідка наголошує, що, попри те, що українське мовлення заблоковане в ефірі, воно все ще доступне широкій аудиторії через інтернет — зокрема, люди використовують VPN або інші технології активного обходу російських обмежень. Зазначається, що мобільні телефони, підключені до українських провайдерів, найімовірніше, не мають обмежень.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що російські загарбники проводять ідеологічну обробку молоді в тимчасово окупованих районах Херсонщини.

Також ми писали про те, що Росія створює на окупованих територіях України власний інформаційний простір.

Крім того, російські окупанти розгорнули інформаційну кампанію, щоби нав'язати місцевому населенню на тимчасово окупованих територіях Запорізької області російську ідентичність та інтегрувати українців у соціально-культурний простір Росії. 

Інститут масової інформації підготував масштабне дослідження про злочини російських окупантів у сфері освіти і про те, як Росія через освіту намагається повністю стерти в дітей на окупованих територіях українську ідентичність.

Колаж: «Суспільне Рівне»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду