The Financial Times: Співзасновник Яндексу Аркадій Волож попросив Євросоюз скасувати санкції проти нього

The Financial Times: Співзасновник Яндексу Аркадій Волож попросив Євросоюз скасувати санкції проти нього

27 Серпня 2023
1241
27 Серпня 2023
15:30

The Financial Times: Співзасновник Яндексу Аркадій Волож попросив Євросоюз скасувати санкції проти нього

1241
Юристи бізнесмена подали офіційний запит про скасування санкцій за кілька днів після того, як 10 серпня Волож публічно засудив війну Росії проти України. Влада ЄС розгляне звернення у вересні.
The Financial Times: Співзасновник Яндексу Аркадій Волож попросив Євросоюз скасувати санкції проти нього
The Financial Times: Співзасновник Яндексу Аркадій Волож попросив Євросоюз скасувати санкції проти нього

Співзасновник пошуковика «Яндекс» Аркадій Волож попросив Євросоюз зняти санкції, застосовані проти нього після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомило видання The Financial Times із посиланням на власне джерело.

10 серпня Волож уперше з лютого 2022 року публічно виявив свою позицію щодо російської агресії, заявивши, що він «категорично проти варварського вторгнення Росії в Україну». Він також повідомив, що з лютого минулого року не має стосунку до Яндексу.

За даними співрозмовника FT, юристи бізнесмена подали офіційний запит про скасування санкції через кілька днів після його заяви. Влада Євросоюзу розгляне звернення у вересні.

Як зауважили джерела із західних чиновників, рішення Воложа публічно засудити війну «ставить складне питання» перед ЄС, чи знімати обмеження з найбільших бізнесменів через їхнє публічне розірвання зв’язків із Кремлем.

Зараз Аркадій Волож прибрав усі згадки про своє минуле, пов'язане з Росією. Він позиціонує себе «ізраїльським IT-підприємцем, що народився в Казахстані», а Яндекс у резюме називає «одною з найбільших інтернет-компаній в Європі». З 2014 року бізнесмен живе в Ізраїлі.

Нагадаємо, у червні 2022 року Аркадій Волож потрапив до санкційних списків ЄС. В офіційному журналі ЄС він вказаний як бізнесмен, який матеріально і фінансово підтримує уряд Росії і несе відповідальність за дії або політику, що підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України.

У публікації ЄС ідеться, що Яндекс відповідальний за просування державних ЗМІ в пошуковій видачі та видалення критики Кремля, зокрема тієї, що стосується російської агресії.

Через пів години після потрапляння до списку санкцій Євросоюзу Волож пішов у відставку з посади гендиректора материнської компанії Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

У травні 2023 року стало відомо, що підсанкційні російські олігархи Володимир Потанін і Вагіт Алєкпєров розглядають купівлю контрольного пакету акцій компанії «Яндекс» за 7–7,5 млрд доларів. 

В Україні санкції проти Яндексу та низки російських соцмереж були запроваджені у 2017 році. Обмеження були запроваджені строком на три роки, вони передбачали блокування сервісів Яндексу та доступу до російських соцмереж. У травні 2022 року Україна пролонгувала ці санкції. Нові санкції РНБО проти компанії «Яндекс» було запроваджено 15 квітня 2023 року.

18 червня 2023 року московський суд наклав на Яндекс штраф у розмірі двох мільйонів рублів за те, що компанія не надала ФСБ даних користувачів

Водночас у січні стало відомо, що російський пошуковий сервіс «Яндекс» блокував видачу зображень російського президента Володимира Путіна за запитами «х*йло», «бункерний дід» тощо, нацистських символів за запитом «z» та інших. 

Фото: ТАСС
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1241
Читайте також
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду