detector.media
28.07.2023 14:46
Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США
Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США
Врятовані з російського полону Марія та Настя були присутні на показі.

27 липня у Конгресі США відбувся показ фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» «Втеча від росіян», у якому йдеться про долю викрадених росіянами дівчат. Про це повідомляє сайт «Слідства.Інфо».

Подію організувало посольство України у США та його очільниця Оксана Маркарова. Редакцію агенції на показі в Конгресі представляли головна редакторка «Слідства.Інфо» Настя Станко та журналістка Юлія Химерик. На презентації також були присутні обидві врятовані з російського полону дівчини — Марія та Настя.

За словами Станко, «Слідство.Інфо» прагне не лише показати історії про злочини Росії, а й знайти тих, хто їх вчиняє. «Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, ми сконцентрувалися на історіях про російські воєнні злочини. Ми намагаємося показати не просто картинку, історію, а ще й ідентифікувати тих російських військових, які скоїли ці злочини… Ми називаємо їхні імена, адреси, телефонуємо і запитуємо їх, навіщо вони це роблять», — зазначає головна редактора агенції. 

Своєю чергою, Оксана Маркарова наголосила, що фільм команди «Слідства.Інфо» про викрадених дівчат є яскравим свідченням того, чому Україна повинна перемогти. «Сьогодні ви побачили документальний фільм, який говорить про те, чому Україна повинна перемогти, перемогти якнайшвидше. Чому нам потрібно більше зброї і підтримки… Журналісти "Слідства.Інфо" не лише розказали вам правду, але й врятували життя. Ви також можете бачити дуже відважних Настю й Машу, які поділилися жахливою історією про 11 місяців у російському полоні», — сказала Оксана Маркарова.

Відвідуючи США, журналістки агенції також зустрілися з членами Гельсінської комісії Конгресу США та представниками американського Держдепу й Міністерства юстиції. Під час зустрічей вони розповідали про зібрані «Слідством.Інфо» докази депортації росіянами українських дітей — як і хто саме вчиняє ці злочини. 

Як раніше писав «Детектор медіа», фільм «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених росіянами дівчат», прем’єрний показ якого відбувся 29 березня 2023-го, розповідає про долю 16-річної Маші та 18-річної Насті, які жили в Херсоні, та їхню історію порятунку з російської неволі.

Після окупації міста росіяни обманом спочатку вивезли дівчат до окупованого Криму нібито на двотижневий відпочинок. А через два з половиною місяці — до окупованого Генічеська, де фактично ув’язнили в холодному гуртожитку. На прохання «Слідства.Інфо» дівчата фіксували все, що відбувалося з ними в російському полоні. Згодом журналісти посприяли тому, щоб вони виїхали з окупації.

«Завдяки роботі журналістів світова спільнота змогла на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань», — зазначили в агенції.

Фільм, який був виготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та OCCRP, отримав спеціальну відзнаку від Bucha Journalism Conference, що пройшла 19 травня в Бучі.

Фото: «Слідство.Інфо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY