Інститут розвитку регіональної преси створив дві бази даних експерток, які доступні для українських медіа

Інститут розвитку регіональної преси створив дві бази даних експерток, які доступні для українських медіа

22 Липня 2023
7038

Інститут розвитку регіональної преси створив дві бази даних експерток, які доступні для українських медіа

7038
Бази постійно оновлюються та верифікуються.
Інститут розвитку регіональної преси створив дві бази даних експерток, які доступні для українських медіа
Інститут розвитку регіональної преси створив дві бази даних експерток, які доступні для українських медіа

Де знайти експертку? 

Таким питанням часто задаються медійники та медійниці, які прагнуть забезпечувати гендерну рівність в своїх матеріалах. В цьому можуть допомогти одразу дві бази даних експерток, які створені на базі Інституту Розвитку Регіональної Преси. Вони налічують сотні експерток в різних галузях, яких можна залучати для створення матеріалів. До того ж і самі експертки можуть самостійно додатись до баз, щоб їхні голоси ставали впізнаванішими.   

Чому це важливо? 

У першому кварталі 2023 року, згідно дослідженню ІМІ, в онлайн-медіа на жінок припало всього 18% від експертних коментарів. Повномасштабна війна негативно вплинула на гендерний баланс в ЗМІ, жінки стали менш видимими, їх почали зображувати більш стереотипно й у вужчому спектрі тем. І це попри те, що в Україні такі питання, як боротьба з дискримінацією, сексизмом і впровадження гендерної рівності стають все більш артикульованими. Тим більше, що ці питання зближують Україну з базовими принципами Євросоюзу. 

Щоб вирівняти гендерний баланс, на допомогу медіа можуть прийти бази жінок-експерток «Спитай жінку» та міжнародна База експерток проєкту Women Investigative Journalists Network, до якої додані експертки з України, Молдови, Грузії та Вірменії. 

Спитай Жінку

Тут налічується більше, ніж 500 експерток у різних галузях: екологині, юристки, політологині, журналістки, мистецтвознавиці, спеціалістки у сфері бізнесу, державного управління, менеджменту, реклами, психології, тощо. Проект створили на базі сайту Кампанії проти сексизму у політиці та ЗМІ «Повага». 

Як це працює? Треба зайти в базу, обрати спеціалістку потрібного фаху (на сайті працює пошук) та отримати контакти експертки. 

Щоб запропонувати свою кандидатуру до бази експерток, достатньо заповнити коротку  гугл-форму.

  • Через 6 років після запуску «Спитай Жінку» досі лишається унікальною базою експерток, чи не єдиною, де зібрана інформація про українських фахівчинь, готових працювати з медіа. До російського вторгнення ситуація з представленістю жінок експерток у медіа поступово, але змінювалась на краще. Після вторгнення відбувся суттєвий регрес, та й медіа ринок в цілому переживає зараз глобальні зміни. Ми питали себе, а чи потрібна наша база досі, коли пройшло стільки років? І бачимо, що наша робота з просування експерток, бо експертність в цілому не дорівнює виключно чоловічій статі, не втратила своєї актуальності, - говорить гендерна координаторка кампанії проти сексизму в медіа і політиці Повага Анастасія Багаліка

WIJN 

Ця база створена в рамках проєкту «Мережа жінок-розслідувачок» для таких країн, як Україна, Молдова, Грузія, Вірменія. Тут жінки, що працюють у сфері журналістських розслідувань, можуть знайти експерток у країнах Східного партнерства.  База допомагає розширити можливості транскордонних розслідувань, а також підвищує видимість жінок у ЗМІ. Тут зібрано 85 експерток у сферах політології, психології, культури, економіки, євроінтеграції, безпеки, податкової систему та бізнесу. Загалом база вже налічує близько 80 різних категорій експертності.

Як це працює? Принцип роботи схожий. Обираєте експертку - та отримуєте її контакти, домовляєтесь - і маєте збалансований експертний коментар. 

Так само у цю базу можна додаватись самостійно. Для цього треба заповнити коротку форму.

Всі експертки, які представлені в базах «Спитай Жінку» та WIJN, проходять верифікацію

  • Ми постійно працюємо над удосконаленням механізмів, які дозволять ефективно представляти жіноче лобі в медіа як в Україні, так і в наших країнах-партнерках. За роки база «Спитай Жінку» стала більше схожа на інформаційний ресурс, на якому можна отримати перевірену інформацію про експертку, про її діяльність, кар’єру, адже з кожною з них я, як менеджерка, на постійному зв’язку. Анкети верифікуються та за бажанням експертки можуть бути видаленими. Також ми надаємо консультації з підбору експерток для матеріалів, що є своєрідним викликом для цієї роботи. Адже саме за запитами на експертність ми бачимо, кого нам не вистачає, проводимо пошук та оперативно долучаємо до бази. База експерток проєкту WIJN створена у 2022 році для підтримки жіночої експертності у таких країнах, як Молдова, Грузія, Вірменія. За основу створення сайту був взятий принцип роботи над базою «Спитай Жінку», але у масштабному, міжнародному контексті. З огляду на кількарічну роботу над цими проєктами, можу з упевненістю сказати, що немає таких сфер діяльності в Україні, в яких не були б представлені жінки. І наше завдання - знайти їх і зробити більш видимими та впізнаваними», - говорить менеджерка баз Катерина Кадер

В чому цінність баз експерток?

На це питання відповідає експертка з питань медіаправа, адвокатка, керівниця «Інституту розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова

  • Я думаю, що важливість обох баз, які адмініструє Інститут розвитку регіональної преси, не викликає сумнівів. Цінність цих баз полягає саме у тому, що обидві бази представляють експерток, які пройшли верифікацію щодо фахового рівня. Це надає для медіа, журналістів та журналісток можливості для вибору експертки, і дозволяє досить легко дотримуватись стандартів гендерної рівності у журналістиці. 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду