У Києві заборонили використовувати російськомовні культурні продукти у публічних місцях

У Києві заборонили використовувати російськомовні культурні продукти у публічних місцях

13 Липня 2023
3245
13 Липня 2023
19:30

У Києві заборонили використовувати російськомовні культурні продукти у публічних місцях

3245
Мораторій розповсюджується на російськомовні книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори, музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти та культурно-освітні послуги.
У Києві заборонили використовувати російськомовні культурні продукти у публічних місцях
У Києві заборонили використовувати російськомовні культурні продукти у публічних місцях

Київська міська рада наклала мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території столиці. Це стосується, зокрема, аудіовізуальних творів, музичних звукозаписів та концертів.

Відповідне рішення ухвалили 13 липня на пленарному засіданні ІІ сесії Київради ІХ скликання голосами 71 депутата.

«Необхідно остаточно, раз і назавжди, обмежити російськомовний культурний продукт на території столиці України. Фактично передбачено заборонити публічне висвітлення та демонстрацію російськомовних товарів та послуг, які створені у процесі провадження діяльності у сфері культури.

Це книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори, музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти та культурно-освітні послуги. Російська — мова країни-агресора, і їй не місце в серці нашої столиці», — пояснив депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук.

Він також зазначив, що заборона стосується й об'єктів матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

«Детектор медіа» звернувся до Вадима Васильчука по коментар, щоб дізнатися деталі, та очікує на його відповідь.

Нагадаємо, нещодавно в селі Погреби на Київщині з кафе вигнали дівчину, незадоволену тим, що в закладі грала пісня російського співака Григорія Лепса, який підтримує війну Росії проти України. Поліція склала на заклад адмінпротокол.

19 червня 2022 року Верховна Рада заборонила використання пісень російських артистів у громадському просторі. 

Раніше OSINT-спільнота Molfar виявила, що близько 10–20% пісень у сотні найчастіших прослуховувань серед українців становлять російські композиції. У першу десятку за популярністю на кількох різних стримінгах увійшли три російські виконавці. При цьому найпопулярнішою категорією серед українських користувачів більшості музичних платформ все ж є українські пісні.

Фото: te.20minut.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду