«Спадок»: як команда радіо «Ґазолін» досліджувала музичний ландшафт Гуцульщини

«Спадок»: як команда радіо «Ґазолін» досліджувала музичний ландшафт Гуцульщини

9 Липня 2023
1844

«Спадок»: як команда радіо «Ґазолін» досліджувала музичний ландшафт Гуцульщини

1844
У межах проєкту створили документальну стрічку про народних майстрів та музикантів Гуцульщини та музичну збірку, в якій представлені треки молодих виконавців, що використали українську автентику для створення нових треків.
«Спадок»: як команда радіо «Ґазолін» досліджувала музичний ландшафт Гуцульщини
«Спадок»: як команда радіо «Ґазолін» досліджувала музичний ландшафт Гуцульщини

Працівники радіо «Ґазолін» та члени ГО «Шум рейв» представили мультимедійний проєкт «Спадок» про музичний колорит Гуцульщини. Торік вони поїхали у творчу експедицію краєм, під час якої записували зразки народної музики. На основі зібраного матеріалу створили семпл-пак автентичного звучання Гуцульщини, а також змонтували документальну стрічку, що дозволяє глядачам помандрувати разом із дослідниками місцями, де народжується автентична музика.

«Наш проєкт “Спадок” — це розповідь про те, як команда ентузіастів, створивши за умов війни незалежне радіо, на прикладі конкретного регіону демонструє глибину та багатство нашої музичної спадщини. Ця спадщина є справжнім скарбом, що став підґрунтям для творчості майбутніх поколінь і каталізатором усвідомлення себе як частини українського народу», — зазначено в анотації проєкту.

Про створення «Спадку» «Детектору медіа» розповів засновник радіо «Ґазолін» Олексій Макаренко. За його словами, на початку весни 2022 року команда проєкту з камерами та обладнанням для звукозапису вирушила у двотижневу експедицію Прикарпаттям.

Побували в Бистриці, Верховині, Криворівні, Буковці, Верхньому Ясеневі, Яблуніві, Річці, Іспасі, Космачі, Стаїщі та Косові. Тут хлопці зустрічалися з майстрами інструментів, народними музикантами, які переймають своє уміння від батьків і дідів, працівниками музеїв і людьми, які з любов’ю зберігають традиції рідного краю.

«Під час розмов і записів ми побачили, як зберігається традиційна музика та з якими проблемами стикається місцева культура», — розповів Олексій.

Бережуть ці традиції переважно старші люди. Водночас бракує просторів та інституцій, які б розвивали цей спадок.

Ці спостереження відображено в документальній стрічці. Вона не є глибинним дослідженням витоків народної музики Карпат, а скоріш аудіовізуальною історією про багатство культури регіону.

 

«Фільмом ми хочемо привернути увагу до вивчення витоків нашої музики й традицій, із якими вона щільно переплітається, та усвідомити цей спадок. Консерваторії та філармонії лиш частково освітлюють традиційну музику. Щоб усвідомити її та справді почути — потрібно зазирнути у народ», — зазначили автори проєкту.

Зорово повторюючи шлях експедиції, глядач має нагоду пересвідчитися в тому, що музичний колорит регіону, його унікальне звучання витворені з історії людей цієї землі. Стрічка нагадує про потребу збереження культурної спадщини та її особливу роль у творенні самоідентифікації нових поколінь.

Обробивши свої записи після повернення до Києва, команда «Ґазоліну» втілила їх у семпл-пак, що дозволяє слухачам взаємодіяти зі звуками та продовжувати формувати музичне довкілля Карпат.

Як розповів Олексій, редакція зробила open-call серед митців-резидентів радіо, й доволі швидко з’явилися ентузіасти, готові експериментувати з семпл-паком.

«Усім важливо було попрацювати з традиційною музикою, адже немає доступу до архівних записів, немає вільного доступу до семплів, ніхто таким не займається й не викладає безплатно. Не в усіх є можливість самим поїхати в Карпати, тому авторам було справді важливо попрацювати зі спадком, який ми привезли», — зазначив Олексій.

Завдяки цьому з’явилося 17 різнопланових композицій 17  авторів, у яких фрагменти традиційних інструментів і співів поєдналися з різноманітними стилями — від ембієнту до танцювальної музики. 

Альбом доступний для прослуховування на сторінці започаткованого командою радіо музичного лейбла Gasoline Records. Його можна завантажити, задонативши будь-яку суму, отримані кошти підуть на нові проєкти лейблу. Проєкт «Спадок» реалізовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми Zmina 2.0 фонду «Ізоляція».

Скриншот відео: Gasoline Radio / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1844
Читайте також
07.07.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 977
22.06.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 736
30.04.2023 13:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
2 798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду