Bloomberg підрахував, що за час війни Україна перевершила Росію за кількістю наявних танків

Bloomberg підрахував, що за час війни Україна перевершила Росію за кількістю наявних танків

6 Липня 2023
1500

Bloomberg підрахував, що за час війни Україна перевершила Росію за кількістю наявних танків

1500
Bloomberg: За час повномасштабної війни Росія удвічі скоротила свій танковий парк, натомість український, попри втрати, завдяки зовнішнім поставкам лише збільшився.
Bloomberg підрахував, що за час війни Україна перевершила Росію за кількістю наявних танків
Bloomberg підрахував, що за час війни Україна перевершила Росію за кількістю наявних танків

Агентство Bloomberg із посиланням на дані німецького Інституту світової економіки в Кілі та моніторингової групи Oryx підрахувало, що за час повномасштабної війни Росія удвічі скоротила свій танковий парк, натомість український лише збільшився. Наразі Україна має у розпорядженні близько 1,5 тисячі танків, у той час як Росія — лише 1,4 тисячі.

Як повідомляє Bloomberg, Інститут світової економіки в Кілі у четвер оновив статистику в базі даних «Ukraine Support Tracker». Нові дані свідчать, що з початку війни союзники надали Україні 471 новий танк, і ще 286 танків мають прибути, хоча темпи надання нової допомоги сповільнилися.

Агентство врахувало також статистику втраченої та захопленої техніки, яку фіксує моніторингова група Oryx, і виявило, що танковий парк України з початку вторгнення минулого року збільшився, тоді як російський — скоротився вдвічі.

За даними збірника світових арсеналів, який публікує Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS), Москва почала повномасштабну війну з 3417 танками на балансі. При цьому дані Oryx, що фіксує лише втрати, які може підтвердити, свідчать, що з початку війни у 2022 році були знищені, пошкоджені, покинуті або захоплені 2 082 російські танки.

При цьому агентство наголошує, що існують значні труднощі зі збором інформації з відкритих джерел, адже обидві сторони приховують свої втрати — особливо, коли йдеться про українські втрати, які менше зафіксовані. Немає також достовірних даних про кількість танків і артилерійських снарядів, які Росія виготовила або витягла з резерву з початку війни.

Bloomberg повідомляє, що дані щодо російських танків збігаються тими, які повідомив у вівторок начальник Генерального штабу Великої Британії Тоні Радакін.

«Зміна балансу важких озброєнь є важливою, але далеко не вирішальною для поточного контрнаступу України. Поки українці не матимуть явної переваги, ціна спроби просунутися вперед буде дуже високою», — вважає фахівець IISS Йоганн Мішель.

Bloomberg відзначає, що за оновленими даними Інституту в Кілі, обіцянки щодо надання допомоги Україні від партнерів навесні були значно меншими, ніж взимку. Частка військової допомоги зросла порівняно з фінансовими та гуманітарними зобов'язаннями. Проте США і країни ЄС виконують свої зобов'язання з надання озброєнь «якнайповільніше», пише Bloomberg, адже, як свідчать дані, 286 з 757 танків і 177 з 556 155-міліметрових і 152-міліметрових гаубиць ще не прибули.

Нагадаємо, раніше агентство Bloomberg, посилаючись на дані нідерландського сайту оборонної аналітики та дослідження військових дій Oryx, підрахувало, скільки і яку зброю західні партнери вже передали чи пообіцяли надати Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Головне фото: AFP / Getty Images; інфографіка: Bloomberg

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1500
Читайте також
23.06.2023 15:13
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
1
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду