Zmina: Росіяни викрали з окупованих територій України понад 560 активних громадян

Zmina: Росіяни викрали з окупованих територій України понад 560 активних громадян

28 Червня 2023
1442
28 Червня 2023
18:43

Zmina: Росіяни викрали з окупованих територій України понад 560 активних громадян

1442
Таким чином загарбники намагаються придушити український спротив.
Zmina: Росіяни викрали з окупованих територій України понад 560 активних громадян
Zmina: Росіяни викрали з окупованих територій України понад 560 активних громадян

З початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація викрала в Україні щонайменше 562 активних громадян. Серед них, зокрема, громадські діячі, волонтери, освітяни, журналісти. Найбільша кількість насильницьких зникнень припадає на окуповану частину Херсонської області.

Про це розповіли дослідники Центру прав людини Zmina, які 28 червня представили у Києві звіт про викрадення та затримання активних громадян, повідомляється на сайті організації. Дослідження тривало з лютого 2022 року до червня 2023 року. Дані збирались як з відритих джерел з перевіркою інформації за міжнародними протоколами, так і під час опитування членів родин затриманих та викрадених, їхніх знайомих, а також імовірних свідків.

«Ми зафіксували принаймні 562 випадки викрадень активних громадян, що відбулися на території дев’яти регіонів України. На момент публікації цього звіту 311 активних громадян ще не звільнені або їхня доля невідома. Ми також знаємо, що 235 людей повернулися додому, а 16, на жаль, були знайдені мертвими», — розповіла радниця з прав людини Центру Zmina Наталія Охотнікова.

За її словами, під активними громадянами дослідники мають на увазі громадських активістів, правозахисників, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, юристів, освітян, релігійних діячів та інших громадян України, які чинили опір окупації та залишалися на боці України.

«Ми дізналися, що найчастіше Росія викрадає громадських активістів та волонтерів (323 особи). Друга за чисельністю група — представники органів місцевого самоврядування (128 осіб). Також росіяни часто викрадають родичів активних громадян (32 особи), освітян, зокрема директорів шкіл, вихователів, вчителів української мови та літератури, а також історії України (30 осіб). Наступною за чисельністю групою є журналісти (18 осіб)», — сказала Охотнікова.

За її словами, жертвами викрадень ставали як чоловіки, так і жінки, молодь, діти, люди старшого віку, хронічно хворі. Однак переважна більшість викрадених — це чоловіки у віці від 18 до 75 років. Кожна п’ята жертва насильницьких зникнень — жінка. Найбільша кількість викрадень та затримань сталася в Херсонській області (258 випадків). На другому місці – Запорізька область (110 випадків). Третьою є Донецька область (67 випадків на новоокупованих територіях цієї області).

Правозахисниця наголосила на тому, що викрадення українців розпочалися з першого ж дня повномасштабної війни та продовжувалися протягом усього періоду окупації. Така тактика Росії є спланованою, щоб придушити український спротив на окупованих територіях. Людей викрадали переважно за списками, а більшість викрадень супроводжувалася фізичним та психологічним впливом різного ступеня жорстокості.

На думку Охотнікової, ще однією ціллю викрадення людей є намагання Росії збільшити обмінний фонд. «На окупованих територіях проводяться масштабні фільтраційні заходи. Жертвами окупантів найчастіше стають чоловіки призовного віку. В першу чергу ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти. Їх, скоріше за все, планують обмінювати на російських військових, навіть за умови, що вони не брали участі в бойових діях у 2022–2023 роках», — зазначила Охотнікова.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1442
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Патріот
305 дн. тому
Кацапів, просто треба вбивати, вбивати і ще раз вбивати. Це, не люди -людожери.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду