Що потрібно для захисту від стратегічних терористів: дайджест пропаганди за 13 червня 2023 року

Що потрібно для захисту від стратегічних терористів: дайджест пропаганди за 13 червня 2023 року

14 Червня 2023
1403

Що потрібно для захисту від стратегічних терористів: дайджест пропаганди за 13 червня 2023 року

1403
Путін не знає цілей своєї війни в Україні. Тому Z-спільнота в розпачі.
Що потрібно для захисту від стратегічних терористів: дайджест пропаганди за 13 червня 2023 року
Що потрібно для захисту від стратегічних терористів: дайджест пропаганди за 13 червня 2023 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 13 червня.

  1. Путін терактами хоче досягти однієї з «цілей СВО»
  2. Лукашенко віджимає частку «ядерного общака» РФ
  3. Як готуються зведення Конашенкова
  4. Росіянам наказано гинути «злагоджено та енергійно»

Путін терактами хоче досягти однієї з «цілей СВО»

13 червня, після того, як російська ракета знищила п’ятиповерховий житловий будинок у Кривому Розі, внаслідок чого загинуло та поранено понад три десятки осіб, Путін заявив: «Ми працюємо вибірково, і не б’ємо по житлових кварталах». 

Свій терористичний акт проти мирних мешканців Кривого Рогу у РФ видали за «ракету ППО ЗСУ, яка впала у двір. Внаслідок чого стався вибух газу, що призвів до трагедії, відповідальність за яку Київ намагається вчергове перекласти на Росію».

НАСПРАВДІ, подібні цинічні «пояснення» чергової трагедії пропагандою переслідують одну ціль: підірвати моральний дух простих українців. За задумом Москви, вони вже мали б вимагати від «київського режиму» виконати одну з «цілей СВО» – демілітаризуватися.

Залякування подібними терактами мирних людей (з огляду на кількість та масштабність ще з 24 лютого), свідчить про одне – це не працює.

Єдине, чого досягає Москва цими терактами, так це наочного підтвердження того, що ЗСУ дійсно конче потребують значно більшої кількості сучасних систем ППО, які б закрили усе небо України

І бажано – з радіусом дій до Каспійського моря, Саратовської та Мурманської областей.

Адже, саме звідти по ночах «російська авіація геройські класно воює» (за словами Путіна на зустрічі з «воєнкорами» 13 червня) з мирними українцями. Від стратегічних терористів потрібен стратегічний захист.

Лукашенко віджимає частку «ядерного общака» РФ

На тій самій зустрічі з «воєнкорами» Путін запевнив, що «конфлікт завершиться, коли припиняться поставки озброєння Україні». І зазначив, що «Захід при цьому порушує міжнародні правові акти».

Трохи раніше того ж 13 червня білоруський диктатор Лукашенко почав черговий ядерний вибрик. Знову став наполягати, що то «його зброя»: «Не дай боже мені доведеться приймати рішення на застосування цієї зброї».

НАСПРАВДІ, Лукашенко бреше. Вона – не його, а російська. Кнопка у Москві, яка перетворила Білорусь на склад своєї ядерної зброї. І Лукашенко це добре знає. Але вперто вдає з себе «великого геополітичного гравця з яким треба рахуватися», а ще намагається показати білорусам, що тільки він і дбає про їхню безпеку.

А ось передача Лукашенку ядерної зброї – дійсно порушує усі міжнародні правові акти щодо її нерозповсюдження. На що вказав Москві та Мінську вже навіть Пекін.

Взагалі-то дивно з боку РФ виглядає передача ядерної зброї Білорусі, яку за переконанням Лукашенка, постійно намагаються «розхитати». Тим паче, що в Білорусі, за офіційною версією, буквально нещодавно мало не відбулася «кольорова революція на гроші західних кураторів».

Можливо, пояснення, чому ж Лукашенко вперто називає російську ядерну зброю «своєю», в тому, що він дійсно відчуває у недалекому майбутньому розпад РФ. І під шумок спробує віджати частину її «ядерного общака».

Як готуються зведення Конашенкова

Путінські зведення з фронту, якими він поділився 13 червня, виявилися ще більш «блискучими», ніж у Конашенкова: «контрнаступ ЗСУ провалюється… втрачається велика кількість західної бронетехніки…». Особливо Путін наголосив на американській БМП M2A2 Bradley.

Для паритету він назвав й кількість одиниць російської втраченої техніки, зауваживши, що частину їх можна відновити.  

НАСПРАВДІ, за підрахунками українського військового аналітика Олександра Коваленка, за час повномасштабного вторгнення в Україну окупанти втратили, згідно з задокументованими (фото/відео) даними, 1 665 БМП-1/2/3. 

Згідно із незадокументованими, втрати даних типів бронетехніки склали близько 3 тисяч. Лише з початку червня окупанти втратили всі типи бойових броньованих машин – 164 одиниці.

Ці дані Путін, звичайно, не навів. Натомість нагадав про прейскурант: «за збитий український літак платимо 300 тисяч, за танк — 100 тисяч рублів».

З цього приводу лейтенант ВКС РФ Мішов, який втік з РФ, нещодавно розповів, як окупанти завищують кількість знищеної української бронетехніки заради отримання виплат.

«Припустимо, є пошкоджений танк. І по ньому стріляють кілька вертольотів – кілька разів, а навідник за невелику суму щоразу підтверджує, що знищено нову одиницю техніки. І всім припадають виплати за один танк», – пояснив схему Мішов.

За його словами, ніхто з військових не вірить зведенням, які озвучує Конашенков. В них відмовився вірити та ватажок ПВК «Вагнер» Пригожин: «Барон Мюнхгаузен відпочиває. І судячи з того, що МО РФ доповідає, ми найближчим часом дістанемося вже інопланетян».

Так само, тепер ніхто не вірить й Путіну з Шойгу, які в запалі самонавіювання перетягнули на себе ковдру Конашенкова і вже самі нещадно «нищать» українську бронетехніку.

Росіянам наказано гинути «злагоджено та енергійно»

Після цього «переможного нищення» Путін невдовзі нарікатиме: «мене знову обдурили». На зустрічі з «воєнкорами» він вже поскаржився на зернову угоду і заявив, що Москву вкотре обдурили. Крім того, він знову пожалівся на те, що його відкрито обманювали з Мінськими угодами, обіцяли не розширювати НАТО на Схід, а потім «ще і до України добралися».

НАСПРАВДІ, «наратив обдуреного» він вмикає вже давно. Підраховано, що Путін в подобі ображеного виступає приблизно раз на місяць. Він говорив про «обман Заходу» 18 січня, 21 лютого, 14 березня та 30 травня. І ось знову 13 червня.

А загальне враження від спілкування з Путіним озвучила сама Z-спільнота. Якщо прибрати в бік усілякі «нарешті нам відповіли на всі питання», враження у всіх лише одне – розпач. І «патріотів-пропагандистів» навіть можна зрозуміти. 

Наприклад, з одного боку Путін каже: «Ми не планували Кримських подій та СВО, ми намагаємося припинити збройний конфлікт, нас змусили робити це збройним способом». З іншого запевняє: «ми готували наш ВПК протягом останніх 8 років».

З одного боку зізнається, що свого часу «хотів, щоб Росія була в НАТО», з іншого  називає «джерелом проблеми спроби втягнути в НАТО Україну з російськомовним населенням».

Здається найбільше всіх спантеличила нова вказівка Путіна, що «потрібно з повагою ставитися до існування України»

Інший традиційний ображений, Гіркін, на це написав: «якщо Путін з повагою ставиться до незалежної України, то на який ляд взагалі почали Спецоперацію? Що за маячня?». Z-канал Wagner поруч із цитатою Путіна написав: «Ось мене часто звинувачують у біполярному розладі…».

На «прямій лінії з воєнкорами» можна було побачити (крім звичних і загальновідомих симптомів біполярного розладу Путіна на кшталт «засновника України Леніна», «неонациста Зеленського, в жилах якого тече єврейська кров») і декілька нових:

–   «Цілі СВО» залишаються тими самими, але змінюються відповідно до поточної ситуації»;

–   «На території України потрібно створити санітарну зону, щоб унеможливити обстріл території Росії»;

–    Україна не повинна існувати за рахунок Росії та на історичних російських територіях, якщо немає нормальних стосунків».

Коротко сенс всієї промови Путіна 13 червня можна стиснути в одну тезу: «все йде за планом СВО, яку ми не планували через те, що нам завжди брехали».

Навіть неповторна «логіка Маркова», яка регулярно випускає свої потворні наративи, після путінської зустрічі з «воєнкорами» визнала, що «ясності не побільшало. І це правильно. Бо що менше ворог знає про наші плани, то краще. А наші люди повинні не так знати про плани керівництва, як виконувати їх, злагоджено та енергійно».

Висновок з цього лише один. Вже і Путін не знає цілей своєї війни в Україні. Але гинути в ній росіянам наказано як і раніше мовчки, «злагоджено та енергійно». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду