Коли росіяни зупинять «безпілотний проєкт» Путіна: дайджест пропаганди за 30 травня 2023 року

Коли росіяни зупинять «безпілотний проєкт» Путіна: дайджест пропаганди за 30 травня 2023 року

31 Травня 2023
824

Коли росіяни зупинять «безпілотний проєкт» Путіна: дайджест пропаганди за 30 травня 2023 року

824
Друга дронна атака на столицю РФ все ж змусила Путіна вийти до народу. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 30 травня.
Коли росіяни зупинять «безпілотний проєкт» Путіна: дайджест пропаганди за 30 травня 2023 року
Коли росіяни зупинять «безпілотний проєкт» Путіна: дайджест пропаганди за 30 травня 2023 року
  1. Війна з Києва до Москви долетіла за 4 години
  2. Росія шукає «лазівку» в дірявому ППО
  3. В Путіна вселився біс паніки
  4. Гробові підсумки СВО: сумно і крапка

Війна з Києва до Москви долетіла за 4 години

27 днів. Рівно стільки часу минуло з попередньої атаки дронів на Москву. Тоді «бавовна над Кремлем» призвела до струсу пропагандистського повітря на тему «удар в саме серце Росії».

30 травня таких ударів було декілька. До «серця» не дійшло, але «жирні ляшки» у вигляді Рубльовки та Барвихи (де живуть найзаможніші люди Росії) потрусило сильно. Причому так, що раділи навіть пересічні росіяни. З цього приводу дуже розлютився пропагандист Соловйов.

НАСПРАВДІ, у битву за «спокій» росіян федеральні ЗМІ включилися не одразу. Спочатку все виглядало навіть з претензією на правду. Наприклад, у випуску о 9:00 «Перший канал» обережно припустив, що «дронів могло бути близько 20».

Проте вже за три години вся інформація була приведена до статутного порядку: цитувалася лише інформація Міноборони РФ: «під час атаки на Москву було задіяно вісім безпілотників». Інформацію про десятки дронів у подальших випусках новин назвали «чутками, які множилися в інтернеті».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейк про «100 БПЛА над Москвою» прожив 120 хвилин

Московська прокуратура «застерегла» ЗМІ та блогерів від поширення «завідомо неправдивої інформації про атаку дронів», погрожуючи адміністративними та кримінальними справами. А в Держдумі негайно запропонували запровадити покарання за публікацію відео- та фотозйомки.

Придушення паніки призвело лише до її поширення. Навіть у такому побутовому питанні, як поїздки на таксі. Через те, що у Москві засоби РЕБ подавили не стільки БПЛА, скільки GPS (а переважна більшість водіїв – мігранти і Москву, відповідно, не знають) панічна атака мешканців Підмосков’я та столиці РФ в тому числі набула й таких кумедних проявів.

Все це вже було в українців. Тепер є і в росіян. Війна з Києва до Москви долетіла лише за 4 години. Це хронологічно може підтвердити той же Соловйов, який ще о 2:50 ночі радів «не стихаючим вибухам у центрі Києва».

А вже о 6:48 ранку панічно доповідав «про звуки вибухів, які чують мешканці підмосковного Красногорська та Одинцова».

Росія шукає «лазівку» в дірявому ППО

Реакція офіційних осіб Росії, звісно, була менш панічною та,  очікувано, цинічно -«патріотичною». Міноборони, наприклад, заявило, що «київським режимом здійснено терористичну атаку безпілотними літальними апаратами по об’єктах у Москві». А голова комітету Держдуми з оборони генерал Картаполов пояснив дронну атаку тим, що «Росія велика країна, тому лазівку знайти можна».

НАСПРАВДІ, «лазівка» пояснюється досить просто. Усі С-300, С-400 та решта систем ППО вже давно захищають не росіян, а бомблять українців. Тому й небо Росії діряве. А росіянам знову запропоновано заспокійливе: «усе під контролем, але країна велика, за всім не вгледиш». В реальності: контролю все менше. Росія дійсно занадто велика. Вже, навіть, з огляду на безпеку самих росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настрій росіян: тривога до кінця  

Тому панічні настрої в РФ тільки наростатимуть. Адже по телевізору росіяни бачать одне, а за вікнами власних осель вже інше. Чи призведе це до того, що Москва не вгледить за рештою країни, покаже час. А те, що для пропаганди крім Путіна іншої Росії не існує, говорить хоча б те, що у Скабєєвої не знають правильної назви населеного пункту Шебекіно. Про що вже волають навіть Z-канали.

А щодо МО РФ (з його «терористичними атаками на столицю Росії»), то навіть, у цій драмі (яку зараз переживають вже не тільки росіяни, а й москвичі) воно вперто намагається переконати, що атаки на Київ: дронами, «кинджалами», «калібрами» «іскандерами» та іншими Х-ракетами – «гуманні». Бо це «удари по центрам ухвалення рішень».

Але ж усі вони, якщо вірити Конашенкову, регулярно «знищуються» (так само як і об’єкти військової інфраструктури), починаючи ще з 24 лютого 2022 року. То хто ж тоді здійснив цю атаку?

В Путіна вселився біс паніки

Офіційний представник Кремля Пєсков, підкреслюючи генеральний внутрішній наратив – «без паніки», спочатку сказав, що жодних спеціальних звернень Путіна до народу не буде.

Але він все ж не втримався і звернувся. Цілком можливо, через те, що один з дронів впав у селищі Іллінське (це за 3 км від путінської резиденції в Ново-Огарьово). Тому він дав команду: «ППО треба ущільнити!» і пояснив це звичним набором набридлої політінформації на тему «Захід обманув Росію». Але при цьому сформулював і дещо нове: «Та територія, яка називається Україною».

НАСПРАВДІ, ця «територія» –  це спроба заміщення об’єкта, який лякає. (Так само він вперто уникав називати прізвище Навального). Найпоширеніше пояснення цієї путінської «воланд-де-мортівщини» — забобонні уявлення про силу слів. Подібна поведінка насамперед свідчить про самозахист від чогось неприємного, небажання реально з цим зустрітися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Путін боїться слова «війна»

Отже «територія» – симптом того, що Путін панікує. З Навальним за три дні вийшло, а з Україною ані отруїти, ані на ланцюг посадити. Тому він і шукає, в які б словесні конструкції (з того ж синонімічного ряду, наприклад, «АнтиРосія» або «київський режим») сховати свій страх перед Україною. 

На Путіна він вже не просто насувається, а буквально літає над головою. Для людини, яка давно живе в ментальному бункері, таке не дивина. Але жодне «ущільнення ППО» вже не допоможе.

Гробові підсумки СВО: сумно і крапка

І наостанок про те, як невміння росіян самим жити та іншим давати жити опускає їх з дірявих небес під землю. 

30 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що знищено вже понад 207440 окупантів. З огляду на ці цифри, символічно виглядає те, що Роспатент нещодавно зареєстрував (аж до 2032 року) товарний знак «Сумно та крапка» для похоронної фірми. 

НАСПРАВДІ, аналогія з російським імпортозаміщенням «МакДональдз», наочна. У повній відповідності до вислову «кому війна – кому мати рідна» похоронна індустрія РФ через втрати в Україні б’є справжні рекорди

У тому числі й цінові. Це визнають навіть в офіційних виданнях РФ. Але «сором’язливо» пов’язують це виключно з економічними  причинами. Урядова «Російська газета», досліджуючи зростання ритуальних цін, «забула» про війну в Україні. Власне, це не новина. Ще наприкінці грудня 2021 року Центр стратегічних комунікацій писав про військову таємницю Росії: від передислокації до братських могил.

Вже за пару місяців після цієї «таємниці» виготовлення труни  в РФ подорожчало на 52%, риття могили – на 13%, кремація – на 36%.

Подорожчання хрестів, огорож і трун пов’язане зі зростанням цін на сировину — метал і дерево, велика частина яких закуповувалася в Україні. 

Ще рік тому на сайті однієї з московських ритуальних служб було оголошення про продаж елітних трун із гербом РФ під назвою «Патріот» вартістю у півмільйона рублів (понад 200 тисяч грн).  Виготовлялися вони в Україні.

Жодної елітної домовини російського виробництва на сайті ритуальної служби Москви тоді не було. Тепер є, але цінове імпортозаміщення, як бачимо, працює в стилі «Сумно і крапка». 

Судячи за все, мешканцям РФ доведеться і далі задешево помирати в Україні, щоб потім їх задорого поховали вдома. Або припинити путінський «безпілотний проєкт» і відчути себе нарешті громадянами Росії, а не мешканцями СВОєї країни.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
824
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду