Журналіст Юрій Луканов презентує у США книгу своєї воєнної прози «Репортер Волковський»

Журналіст Юрій Луканов презентує у США книгу своєї воєнної прози «Репортер Волковський»

19 Квітня 2023
3692

Журналіст Юрій Луканов презентує у США книгу своєї воєнної прози «Репортер Волковський»

3692
Під час першої презентації книги своєї воєнної прози «Репортер Волковський» у США Юрій Луканов заявив про хибність ідеї ілюзорного перемир’я з Росією.
Журналіст Юрій Луканов презентує у США книгу своєї воєнної прози «Репортер Волковський»
Журналіст Юрій Луканов презентує у США книгу своєї воєнної прози «Репортер Волковський»

Український журналіст Юрій Луканов 12 квітня 2023 року розпочав презентаційний тур Сполученими Штатами книги своєї воєнної прози «Репортер Волковський», яку переклало і видало видавництво з Техасу «Defiance Press».

Презентаційний тур підтримала фундація United Help Ukraine. Під час презентацій в університеті A&M міста Коледж Стейшен штату Техас, яку організував Український клуб цього навчального закладу, Луканов розповів, що ідея книги зародилася від того, що під час війни він пережив чимало історій, які не могли бути включеними у репортаж, але характеризують війну не менше, ніж статті у ЗМІ.

Зокрема, він зненацька зустрівся у звільненому 2014 року Краматорську зі своїм приятелем кореспондентом польської «Газети виборчої» Петром Андрусечком. Вони не мали писати репортажі в номер і вирішили випити вина. Виявилося, що жоден з цих досвідчених чоловіків не вміє відкоркувати пляшку вина без штопора. У пошуках його вони відправилися до військових. Саме ця кумедна пригода дала поштовх до написання книги.

«Художня література, на відміну від документальної, — сказав Луканов, — дозволяє сконцентрувати в одному місці багато історій не лише кумедних, але і трагічних, а часом трагікомічних, які відбувалися в різних місцях. І така концентрація дозволяє зробити текст значно більш експресивним, який виразніше описує війну і те, що під час військових дій переживають звичайні люди».

Під час презентації журналіст говорив про політику. Зокрема, заявив, що зупинка підтримки України для ілюзорного перемир’я є хибною ідеєю, яка призведе до заморожування війни і рано чи пізно бойові дії відновляться. На його думку, підтримка має бути такою, щоб Росія була розгромлена і ніколи не мала змоги атакувати своїх сусідів.

Він також заявив, що дуже важливо, аби демократичний світ припинив дивитися на пострадянський простір очима росіян, він має почути голоси інших народів колишніх російської і радянської імперій. Тому, за його словами, ініціатива видавництва

«Defiance Press» і фонду «United Help Ukraine» дає можливість американцям почути голос українців, які борються не лише за свою свободу, але і за свободу всього демократичного світу».

Під час презентації виступили власник видавництва «Defiance Press» Дейв Робертс і менеджерка видавничих проектів Касандра Спенсер.

Автор книги закликав американців відкривати для себе українську літературу, за його словами, там багато такого, що не побачиш у російській, якій світ до недавнього часу віддававав перевагу.

Під час обох презентацій було показано документальний фільм Юрія Луканова і режисера Максима Бернадського «Хто ви є, містер Джекі?» про трагічну долю українського журналіста дисидента Валерія Марченка, який помер у радянській в’язниці.

«Я хотів продемонструвати тяглість традицій української журналістики, яка здавна боролася проти тоталітарного режиму, тому і вирішив показати цей фільм», — підкреслив Луканов.

«Наш фонд радо підтримав ідею презентації книги Юрія Луканова, оскільки не такчасто видаються книжки українських авторів у США та ще й про війну, яка зараз у всіх на вустах. Дуже важливо, щоб американці дізнавалися з українських вуст, що на фронті відбувається насправді», — сказала Президент фонду «United Help Ukraine» Марина Байдюк.

Презентаційний тур продовжиться у Менор коледжі у Філадельфії, у Школі міжнародних відносин Елліота Університету Джорджа Вашингтона, Університеті Елон в Північній Кароліні, у Школі українознавчих студій в Нью-Йорку. Завершиться він 28 квітня 2023 року.

На фото: Юрій Луканов перед презентацією у A&M університету тримає в руках символ штату Техас ковбойський чобіт у вигляді вази із українським прапорцем і квітами в національних кольорах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3692
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду