В”єтнам заборонив супутникове телебачення

3 Липня 2002
670

В”єтнам заборонив супутникове телебачення

670
Тільки керівництву Комуністичної партії, членам уряду і деяким окремим особам буде дозволено дивитися супутникове телебачення Тільки керівництву Комуністичної партії, членам уряду і деяким окремим особам буде дозволено дивитися супутникове телебачення – така норма міститься у постанові щодо державного контролю в галузі масс-медіа, яку нещодавно ухвалив уряд В”єтнаму.
В”єтнам заборонив супутникове телебачення
Як написала місцева газета “Дау ту” (Інвестиція), супутникове телебачення тепер дозволено дивитися тільки тим в”єтнамцям, котрі є вищими партійними і урядовими особами, віце-прем”єрами і міністрами, губернаторами провінцій, мерами і віце-мерами міст, а також керівниками масс-медіа. Встановлювати і експлуатувати супутникове телевізійне обладнання у В”єтнамі дозволено також представництвам іноземних фірм, в тому числі агенціям новин, а також готелям, що приймають іноземних туристів. Ті ж, хто хоче імпортувати супутникову тарілку і приймач, повинні будуть дістати дозвіл Міністерства торгівлі.

До такого повороту подій призвело різке збільшення кількості супутникових приймачів у населення. В офіційній пресі останнім часом з”явилося кілька статей, де чітко зазначалося, що “деякі іноземні телеканали – погані”. Також у статтях пролунала думка, що уряд В”єтнаму звинувачує іноземні телеканали у навмисному бомбардуванні В”єтнаму негативістськими репортажами про випадки порушення прав людини. Пересічні в”єтнамці, які не мають коштів придбати супутникове обладнання, в останні роки задовольнялися переглядом державного телесервісу під кодовою назвою MMDS, який розповсюджує кілька іноземних телеканалів – “Сі-Ен-Ен”, “Ем-Ті-Ві”, “Діскавері” і “Стар Мувіз”.

Урядова постанова насправді оновлює, але у більш жорсткому вигляді, й так наявну у В”єтнамі ідеологічну заборону на супутникове телебачення, яку останнім часом почали ігнорувати жителі Хошиміна (колишній Сайгон). Донедавна супутникове обладнання можна було навіть вільно купити у деяких магазинах столиці.

Як відомо, у В”єтнамі всі телевізійні станції належать державі, а усі газети друкуються урядом або установами, підконтрольними партії. Іншими словами, в”єтнамські масс-медіа повністю являють собою рупор комуністичного режиму. Під час святкування у червні Дня революційної преси Компартія виступила із гаслом, що вона й надалі контролюватиме національні масс-медіа. Газета Компартії “Нган дан” (Люди) зазначила, що Компарія ніколи не допустить появи будь-яких приватних газет чи журналів, оскільки без партійного і державного контролю масс-медіа “не зможуть бути для людей і представляти людей”. Газета також звинуватила західну пресу у вихвалянні багатіїв.

Наприклад, деякі в”єтнаміські газети зіграли помітну роль в останньому антикорупційному скандалі, пов”язаному з деякими високопосадовцями і поліцейськими, які прикривали діяльність потужного кримінального угоруповання Тронг Ван Кама. Принаймні 93 людини, серед яких 7 офіцерів поліції, 2 прокурори і журналіст, були заарештовані за звинуваченням у корупційних діяннях. Але в останній тиждень червня головні ідеологи Компартії В”єтнаму наказали газетам обмежити висвітлення цього скандалу, пояснюючи це тим, що статті викривають державні секрети і негативно позначаються на державній політиці.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду