«Море. Битва за острів Зміїний»: в ефірі Еспресо

«Море. Битва за острів Зміїний»: в ефірі Еспресо

22 Березня 2023
1109

«Море. Битва за острів Зміїний»: в ефірі Еспресо

1109
Фільм «Море. Битва за острів Зміїний» присвячений деокупації стратегічно важливого у Чорному морі острова Зміїний.
«Море. Битва за острів Зміїний»: в ефірі Еспресо
«Море. Битва за острів Зміїний»: в ефірі Еспресо

У суботу, 25 березня, о 12:10 на телеканалі Еспресо вийде друга стрічка з документальної трилогії Артема Шевченка «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі». 

У стрічці вперше показані кадри спецоперації з висадки та штурму воїнів на острові, які провели 8 травня 2022 року групи спецпризначення ГУР та «Альфа» СБУ. 

Російські окупанти пропонували українським військовим зрадити державу та перейти на сторону РФ або отримати «достойне» цивільне життя.

Після відмови ворожі кораблі почали штурмувати острів. Тоді й з'явилась легендарна фраза та напрямок не лише для крейсера «Москва», а й для всіх, хто прийшов на українську землю.

«Ми дуже сильно збагатили свій досвід, особливо діями саме на цьому острові, як під час його захоплення, так і потім, коли вже острів було звільнено», - розповів начальник ГУР України Кирило Буданов.

Фільм «Битва за острів Зміїний» показує, як і для чого російські війська захопили острів Зміїний, скільки людей його обороняли, та чи жили там цивільні.

Довідково. Атаки РФ на український острів Зміїний розпочалися 24 лютого 2022 року з ракетного обстрілу українського прикордонного гарнізону і подальшого його захоплення. Зв'язок з прикордонниками, які перебували на острові, було втрачено. 26 лютого ДПСУ висловила сподівання, що героїчні захисники острова живі.

Ключовим для звільнення острова стало затоплення 13 квітня 2022 року флагмана Чорноморського флоту ВМС РФ крейсера «Москва» ударом двох протикорабельних ракет нового українського мобільного берегового комплексу РК-360МЦ Нептун.

30 червня 2022 року російський гарнізон було поспіхом евакуйовано. Міністерство оборони Росії заявило, що росіяни зробили це як "жест доброї волі". У британській розвідці дійшли висновку, що росіяни пішли з острова Зміїний через ізоляцію військового гарнізону та його вразливість до українських ударів. 

4 липня наші військові встановили на острові прапор України. У міністерстві оборони США заявили, що острів Зміїний у Чорному морі було звільнено від росіян завдяки успішним діям українських військових.

Стрічку Артема Шевченка «Море. Битва за острів Зміїний» можна буде переглянути на Еспресо 25 березня о 12:10.

Фільм є другою частиною документальної трилогії Артема Шевченка про ГУР «Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі». Наступна частина вийде на Еспресо 1 квітня, о 12:10.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1109
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду