«Чи стане 2023-й роком визволення?»

«Чи стане 2023-й роком визволення?»

20 Січня 2023
6237

«Чи стане 2023-й роком визволення?»

6237
18 січня 2023 року в м. Давос (Швейцарія) відбулася дискусія «Чи стане 2023-й роком визволення?», ініційована Фондом Віктора Пінчука.
«Чи стане 2023-й роком визволення?»
«Чи стане 2023-й роком визволення?»

Захід був проведений в рамках проєкту Ukraine is You, організованого Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у співпраці з Офісом Президента України. Проєкт об’єднав світових мислителів, експертів та свідків цих подій з України для обговорення нападу на нашу країну, російських воєнних злочинів, а також потенційних можливостей захисту та відновлення життя і свободи.

В обговоренні взяли участь Радослав Сікорський, міністр оборони (2005-2007 рр.), міністр іноземних справ (2007-2014 рр.) та спікер парламенту Польщі (2014-2015 рр.); Боб Сілі, член Парламенту Великої Британії, Голова Міжпартійної парламентської групи з питань України Палати общин; політолог Євген ГлібовицькийАнна Міщенко, Директорка Київської школи державного управління імені Сергія Нижного. Модерував дискусію головний редактор видання Foreign Affairs Деніел Курц-Фелан.

Відкриваючи обговорення, Деніел Курц-Фелан заявив: «Багато в чому цей рік став роком видатних військових та суспільних успіхів для України».

Радослав Сікорський зауважив: «Війни не виграють чи програють тактикою. Війни виграють логістикою. І, я думаю, справедливо буде сказати, що якби США та Європа не допомогли Україні, вона могла б програти. Ця війна ведеться дякуючи допомозі, як військовій, так і фінансовій друзів та союзників України. Враховуючи це, путін все ще вважає, що може перемогти. Зараз дуже важливо пришвидшити поставки [зброї], щоб грати не на нічию, а на перемогу України. І під перемогою я маю на увазі відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах».

Він також підкреслив, що зараз Україні надається найбільша допомога від Заходу, що коли-небудь надавалася будь-якій країні. «Такий рівень підтримки, можна з упевненістю припустити, не буде збільшений. Але ми повинні підтримувати його, і трансформувати в надання Україні найнеобхіднішої військової техніки».

Радослав Сікорський також підняв питання ролі Білорусі у війні: «Ми робимо недостатньо, щоб відтягнути російські сили від України. Треба сказати (правителю Білорусі Олександру) Лукашенку хоча б і як погрозу: «Якщо ви відкриєте другий північний фронт, то ми теж відкриємо другий фронт», і нехай його це хвилює».

Боб Сіллі прокоментував нинішню стратегію росії в Україні, зазначивши, що вона складається з трьох компонентів: спроба утримати лінію фронту, намагання знищити готовність українців боротися та прагнення підірвати підтримку України Заходом. «росія виграє, якщо не програє – це вирішальний момент. Українці мають зламати ці російські наміри, адже якщо через два роки ми залишимося там, де й зараз, світ почне здаватися, українці можуть почати здаватися», – зазначив парламентар.

Говорячи про прогнозовані поставки танків Challenger та Leopard, Боб Сілі припустив, що наступні два тижні обговорення цього питання будуть критичними для ситуації на фронті: «На нас чекають критичні два тижні. Якщо німці не дозволять реекспорт танків «Леопард»… якщо ці 300 одиниць зброї не надійдуть [до України], то незрозуміло, з чим Україна прориватиме російські лінії оборони. А якщо Україна не переможе на полі бою, путін врешті-решт переможе, тому що стратегічний терпець добігає кінця».

Коментуючи стійкість українців перед обличчям російської агресії, Євген Глібовицький зазначив: «Для нас вкрай важливо закінчити цю війну у 2023 році, і причина цього в тому, що ми не хочемо перевіряти Україну на стійкість. Бути стійким та чинити спротив – це дійсно неймовірно, але ж не безкінечно».

«Важливо не допустити ще одну зиму випробувань для української інфраструктури. Не допустити людських страждань. Я думаю, дуже важливо, щоб кожна сторона тиснула на свої уряди для того, щоб Україна отримала достатньо допомоги, аби завершити військовий конфлікт у 2023 році. Зробивши це, ми потрапимо в незвідані води, і там можливі різні сценарії», – додав він.

Анна Міщенко зазначила: «Те, що сталося з нами цього року, повністю змінило свідомість українців. Це питання не лише національної ідентичності, а й того, як сьогодні вижити. Я вважаю, що окрім воєнної перемоги, нам потрібна й нова перемога – нова система і нові державні управлінці, адже віднині Україна буде форпостом європейських ідей та цінностей».

Фонд Віктора Пінчука – це незалежна приватна міжнародна організація в Україні, створена 2006 року бізнесменом та філантропом Віктором Пінчуком. Фонд надає можливості молодому поколінню змінювати свою країну та світ на краще. Наразі Фонд Віктора Пінчука реалізує численні проєкти, метою яких є надання допомоги постраждалим від російської агресії, а також привернення уваги міжнародної еліти та широкої аудиторії до України.

Серед поточних проєктів Фонд Віктора Пінчука, окрім допомоги постраждалим від війни в Україні, реалізує такі довгострокові проєкти та програми: національний проєкт RECOVERY, метою якого є реабілітація, допомога в протезуванні та лікуванні тяжкопораненим під час війни; Всеукраїнська мережа неонатальних центрів «Колиски надії»; найбільша приватна стипендіальна програма в Україні Завтра.UA; стипендіальна програма Всесвітні Студії для українських студентів, котрі навчаються за кордоном; Veteran Hub – перший в Україні відкритий простір для ветеранів та громадських організацій, які займаються справами ветеранів; та PinchukArtCentre, найдинамічніший в Україні мистецький центр, що надає безкоштовний доступ до сучасного мистецтва, аби надихнути на нове мислення. Фонд підтримує міжнародну мережу Ялтинська європейська стратегія (YES), провідний форум для обговорення європейського майбутнього України в глобальному контексті. Фонд підтримує краудфандингову платформу для сприяння благодійності в українському суспільстві dobro.ua.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду