Телеграм замість телевізора. «Опора» дослідила, звідки дізнаються новини українські біженці в Польщі

Телеграм замість телевізора. «Опора» дослідила, звідки дізнаються новини українські біженці в Польщі

12 Січня 2023
3024
12 Січня 2023
20:01

Телеграм замість телевізора. «Опора» дослідила, звідки дізнаються новини українські біженці в Польщі

3024
Лише 10% опитаних дивляться телевізор. Більшість надає перевагу телеграму, фейсбуку і вайберу.
Телеграм замість телевізора. «Опора» дослідила, звідки дізнаються новини українські біженці в Польщі
Телеграм замість телевізора. «Опора» дослідила, звідки дізнаються новини українські біженці в Польщі

64% українців, які переїхали до Польщі через війну, споживають новини в телеграм-каналах, а 44% називають саме телеграм головним джерелом новин. Важливими джерелами інформації є також фейсбук, ютуб і вайбер. Натомість польськими медіа та українським телебаченням, доступним онлайн і на супутнику або в кабелі, українці у Польщі цікавляться значно менше. Це результати дослідження громадської активності українців, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, проведеного громадянською мережею «Опора» у листопаді. Організація презентувала результати дослідження 12 січня онлайн:

Повний текст дослідження опублікований тут.

Польща прийняла найбільше українських біженців — приблизно півтора мільйона (деякі з них повернулись в Україну; є й такі, що перебувають частину часу в Україні, а частину — в Польщі). «Це дослідження дає змогу не втратити зв’язок із тими з біженців, хто має намір брати участь у суспільно-політичному житті України, й надавати їм важливу суспільно-політичну просвітницьку інформацію», — сказала голова правління «Опори» Ольга Айвазовська.  Дослідження провели у два етапи: щоденникові дослідження (онлайн-опитування двохсот респондентів, які заповнювали щоденник протягом тижня) і глибинні інтерв’ю з п’ятнадцятьма людьми про джерела інформації і контент, який вони споживають.

Дослідники з’ясували, що телеграм є найпопулярнішим серед месенджерів і соціальних мереж. 64% опитаних використовують його для читання новин, а 44% називають головним джерелом інформації. На думку респондентів, головна перевага телеграма — оперативність.

Фейсбук використовують 56% опитаних, а основним джерелом новин він є для 15%. Перевагою фейсбука називають автоматичний добір інформації, недоліком — тривалий час між публікацією новини і її появою у стрічці.

Ютуб переглядає 51% респондентів, а головним джерелом новин він є для 12%.

Вайбером для отримання новин користуються 47% опитаних, а головним джерелом новин називають 8%.

Інстаграм використовують 44% респондентів, а головним джерелом він є для 7%. Інстаграм цінують за оперативність, лаконічність і дотичність до життя переселенців.

36,7% назвали друзів і сім’ю важливим джерелом новин.

Новини з телебачення отримують 10% опитаних, із радіо — 11,6%. Хоча частина людей, яка дивиться ютуб, сказала, що переглядає ефіри телеканалів. Телебачення не досить популярне ще й через брак українських телеканалів у польських кабельних мережах; не всі переселенці мають телевізор, а дивитись польські канали заважає не досить добре володіння мовою. Тільки 10% опитаних сказали, що використовують польські медіа.

Аналітик «Опори» Роберт Лорян розповів, що небагато переселенців дивляться телемарафон «Єдині новини»: на місцевому телебаченні він переважно недоступний, а в інтернеті люди «надають перевагу оперативним, коротким новинам у режимі реального часу в телеграмі та на інших соціальних платформах». Хоча в тих, хто сказав, що дивиться телевізор (10%) або українські телеканали на ютубі, на спільний телемарафон припадає 60% часу, витраченого на телеперегляд. 

На запитання, кому вони довіряють, опитані біженці переважно називали Володимира Зеленського (32%); далі Валерій Залужний (5,7%) і Олексій Арестович (4,9%), а також Олег Жданов, Сергій Притула, Віталій Кім та інші.

82% опитаних хотіли би брати участь у загальнонаціональних виборах, якщо вони будуть проводитись в Україні в час, коли біженці ще залишатимуться в Польщі. У порівнянні з активністю на останніх загальнонаціональних виборах (парламентських у липні 2019 року) респонденти більше прагнуть брати участь у виборах. Опитані надають перевагу цифровому голосуванню, але не проти прийти на дільницю, якщо там не буде великих черг.

69% опитаних припускають, що найбільші шанси бути обраними на наступних виборах в Україні мають представники чинної влади; 13% вважають, що конкуренцію чинній владі можуть скласти професійні військові, 3% називають представників місцевого самоврядування і волонтерів.

Дослідження провели за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду