Байден та Пентагон натяком закликали Україну та Росію до переговорів

Байден та Пентагон натяком закликали Україну та Росію до переговорів

10 Листопада 2022
1872
10 Листопада 2022
08:40

Байден та Пентагон натяком закликали Україну та Росію до переговорів

1872
У США вважають: жодна сторона не досягне цілей найближчим часом, тому уповільнення бойових дій взимку відкриває «вікно можливостей» для переговорів.
Байден та Пентагон натяком закликали Україну та Росію до переговорів
Байден та Пентагон натяком закликали Україну та Росію до переговорів

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден публічно натякнув на можливість переговорів України та Росії.

«Залишається з'ясувати, чи готова Україна піти на компроміс з Росією», — цитує слова Байдена The New York Times.

На уточнювальне питання, чи означає слово «компроміс», яке вжив президент США, зокрема й можливі територіальні компроміси з РФ, Байден відповів, що це залежатиме лише від України.

«(Українці) мають вирішити, що вони збираються робити протягом зими і чи збираються вони йти на компроміс чи ні. …Я не знаю, що вони збираються робити. Але я знаю одне: ми не будемо говорити їм, що вони мають робити», — сказав Байден.

«Нічого про Україну без України!», — нагадав він.

При цьому Байден не уточнив, що він конкретно мав на увазі.

Водночас потенційний переговорний процес між Україною та агресором підтримав й голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

«Коли є можливість провести переговори, коли мир може бути досягнутий, скористайтеся нею. Ловіть момент», — сказав він під час промови в Економічному клубі Нью-Йорка.

Як передає CNN, «вікно можливостей» може з'явитися, на думку Міллі, якщо лінія фронту стабілізується протягом зими.

Він нагадав про величезні втрати росіян — понад 100 000 військових пораненими і вбитими. Але, каже він, і втрати українців не менші.

Міллі також сказав, що під час війни вже вбито 40 000 мирних мешканців України, а біженцями стали від 15 до 30 мільйонів людей.

При цьому генерал уточнив, що незалежно від того, чи відбудуться переговори, США продовжать надавати Україні військову допомогу, «навіть якщо повна військова перемога жодної зі сторін здається все менш і менш вірогідною».

Як пише NBC News з посиланням на поінформовані джерела, деякі американські й західні чиновники все частіше розглядають прийдешню зиму, коли бойові дії сповільняться, як вдалий момент для початку дипломатичних переговорів між сторонами.

Вони схиляються до думки, що ні Україна, ані Росія не зможуть досягти заявлених цілей у війні. Зокрема, сумніваються у здатності України повністю вибити російські війська з окупованих районів. Стабілізація лінії фронту протягом зими, на їхню думку, може означати, що жодна зі сторін, найімовірніше, не досягне своєї мети.

«Узимку все сповільнюється. (Існує) потенціал для переговорів, ми хотіли б, щоб вони відбувалися», — каже один із співрозмовників NBC News.

Відзначимо, що і Байден на вчорашній пресконференції у схожому ключі згадав, що оголошене напередодні виведення російських військ з Херсона надасть можливості кожній стороні «зализати рани» і переналаштувати свої позиції протягом зимового періоду.

Як пише NBC News, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван під час свого нещодавнього неоголошеного візиту до Києва, де він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та українськими високопосадовцями, порушив питання про те, як може закінчитися російсько-українська війна й чи може її кінець включати дипломатичне врегулювання.

Один український посадовець на умовах анонімності ствердив виданню, що радник Байдена наголошував: якщо Київ відкрито висловить прихильність до переговорів, його важелі впливу будуть посилені, а не послаблені. Він підкреслив, що Салліван не намагався тиснути на Україну з метою негайного початку переговорів або здійснення якихось конкретних кроків.

Водночас співрозмовники NBC News у США, знайомі із перебігом зустрічей, визнають, що посадити Україну й РФ за стіл переговорів буде непросто. Обидві сторони, ймовірно, розраховують на уповільнення темпів бойових дій взимку як на час для перегрупування й перепідготовки своїх сил, щоб бути готовими до наступу навесні 2023-го.

Серед імовірних посередників у такому переговорному процесі західні й американські джерела називають президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який начебто дав попередню згоду. Розглядалися й інші варіанти, зокрема Ізраїль та Об’єднані Арабські Емірати, та вони не були настільки ж реальними, як у випадку Анкари.

Нагадаємо, 30 вересня російський диктатор Володимир Путін оголосив про «приєднання» до РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.  

В той же день у відповідь президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про відмову від переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним.

Відзначимо, вчора, 9 листопада, командувач російських окупаційних військ Сергій Суровікін оголосив, що армія Росії «вимушено залишає Херсон».

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Україна не бачить ознак того, що Росія залишає Херсон без бою.

Голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич закликав жителів Херсона та області не поширювати інформацію про дії Сил оборони та «передчасно не впадати в ейфорію» через заяви росіян про відступ з Херсона.

Фото: Doug Mills / The New York Times

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду