В Одесі перевозять пам'ятник Катерині Другій та її сподвижникам

В Одесі перевозять пам'ятник Катерині Другій та її сподвижникам

7 Листопада 2022
9888
7 Листопада 2022
18:30

В Одесі перевозять пам'ятник Катерині Другій та її сподвижникам

9888
Одеситам так не хочеться жити в одному просторі з російською імператрицею, що вони ладні бачити на її місці скульптуру порноактора Біллі Геррінґтона.
В Одесі перевозять пам'ятник Катерині Другій та її сподвижникам
В Одесі перевозять пам'ятник Катерині Другій та її сподвижникам

В Одесі розпочалися роботи з демонтажу та перевезення пам’ятника на Катерининській площі, повідомляє Суспільне. Композицію закрили дерев’яною огорожею, а скульптуру Катерини ІІ обгорнули чорним поліетиленом. Роботи проводять комунальні служби міста.

Питання щодо пам’ятника «Засновникам Одеси» спричинили палкі дискусії. Серед мешканців міста провели опитування, що тривало з 20 вересня по 20 жовтня. Більшість тих одеситів, які взяли участь в опитуванні (3 914 осіб), сказали, що підтримують ідею демонтувати пам’ятник. Чимало людей (2 816 осіб) висловилися за те, щоб зберегти пам’ятник на своєму місці, доповнивши інформацією про діяльність Катерини ІІ. 

Мер міста Геннадій Труханов висловлювався за перенесення пам'ятника до парку історичної тематики, який планують сворити в Одесі.

Нагадаємо, 13 липня електронна петиція про демонтаж пам'ятника «Засновникам Одеси» набрала 25 тисяч голосів. Її зареєструвала Стефанія Цегельник, яка нагадала, що російська імператриця прославилася знищенням Запорізької Січі та поневоленням українців. Також в Одесі в липні ініціювали ще одну петицію на ім'я президента України, якою пропонувалося замінити пам’ятник Катерині ІІ скульптурою порноактора Біллі Геррінґтона. За задумом автора звернення Олексія Матвеєва, у новій композиції порноактор Біллі Геррінґтон мав сидіти за барною стійкою з пляшкою пива. 

1 серпня президент Володимир Зеленський звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання.

Пам'ятник «Засновникам Одеси» вшановує не лише Катерину ІІ, а й її сподвижників — Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова. Автори пам'ятника, який було споруджено у 1900 році, — архітектор Юрій Дмитренко, скульптор Михайло Попов, інженер А.Сікорський, скульптор Борис Едуардс. У 1920 році його було демонтовано. Відновили пам'ятник в 2007 році, відтоді його називали пам'ятником Катерині Другій.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9888
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
534 дн. тому
Нарешті...ще й Труханова і кодло слід за курвою
Микола
535 дн. тому
Цей пам"ятник потрібно не переносити в угоду любителів руського миру кудись в тепле місце з надією на повернення в майбутньому, а негайно знищити в попіл,щоб і духом не смерділо на землі вільної, незалежної України.
Володимир
535 дн. тому
Треба тільки змінити голову і був би пам'ятник "зниклої патріотки" Тимошенко - бабусі із косою. А вже потім демонтувати і перевозити. Обов'язково!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду