detector.media
21.10.2022 20:30
З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію
З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію
Забракло голосів 2/3 учасників Альянсу.

21 жовтня 2022 року Альянс незалежних пресрад Європи розглянув скаргу української Комісіі з журналістської етики щодо виключення з Альянсу російської «Общественной коллегии по жалобам на прессу». Українська Комісія з журналістської етики пропонувала виключити її через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа про Україну.

За підсумками таємного голосування не набралося необхідних 2/3 голосів. Про це «Детектору медіа» повідомив голова Всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики» Олексій Погорєлов. Під час свого виступу на загальних зборах Альянсу він надав матеріали українських медіа, в тому числі «Детектора медіа», щодо висловлювань російських пропагандистів, серед яких Маргарита Симоньян і Володимир Соловйов.

«Сьогодні були загальні збори АІРСЕ, на яких говорили, що необхідна кількість голосів за виключення має бути, здається, 28. Проголосували ж 14 чи 15 за (а мало бути 18 для ухвалення рішення), 10 проти і один утримався. Виходить 25. Три, можливо, не голосували. На початку квітня, коли КЖЕ подала відповідну заяву, нам сказали, що це компетенція загальних зборів. І тоді не набралося достатньої кількості голосів за те, щоб ухвалити хоч якесь тимчасове рішення. Ми призупинили своє членство», — розповів Олексій Погорєлов.

За його словами, в ході обговорення вимогу КЖЕ змінили на м'якшу — тимчасово призупинити членство Росії до наступних загальних зборів і там ще раз обговорити це питання. Але і за таке рішення не набралося необхідних дві третини голосів. Як повідомив Олексій Погорєлов, КЖЕ вже зараз голосує за повне припинення членства. «Не тимчасове, а повне. Не хочемо мати нічого спільного з організацією, для якої цінності етичної журналістики неважливі», — сказав він, додавши, що російської колегії входить Марагарита Симоньян, з якою він не хоче сидіти за одним столом.

Нагадаємо, виключити російську колегію Комісія з журналістської етики вперше закликала у квітні 2022 року. Як ідеться в заяві КЖЕ, організація з Росії не засудила перетворення більшості російських медіа, зокрема державних, на пропагандистські, шовіністичні, брехливі рупори Путіна, що сприяло скочуванню Росії в диктатуру. «Така бездіяльність призвела до нічим не виправданого широкомасштабного вторгнення армії Росії на територію України і до звірств, які вчиняли та продовжують вчиняти солдати та командири армії Росії в Україні», — заявили в КЖЕ.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY