На Житомирщині викрили чотирьох прокремлівських агітаторів – СБУ

На Житомирщині викрили чотирьох прокремлівських агітаторів – СБУ

19 Жовтня 2022
2027
19 Жовтня 2022
10:39

На Житомирщині викрили чотирьох прокремлівських агітаторів – СБУ

2027
Серед підозрюваних – громадяни Росії, що тривалий час мешкають в Україні.
На Житомирщині викрили чотирьох прокремлівських агітаторів – СБУ
На Житомирщині викрили чотирьох прокремлівських агітаторів – СБУ

Служба безпеки України повідомила, що викрила в Житомирській області пропагандистів, які виправдовували російську агресію, поширювали заклики до агресивної війни та геноциду українців, а також дискредитували Збройні сили України.

Зокрема, йдеться про громадянку Росії, яка кілька років мешкає в Житомирі. У російській соцмережі «Однокласники» вона захоплювалася російськими військовими, підтримувала їхні дії та сумувала за їхніми втратами. Крім того, стверджують в СБУ, вона публічно зневажала українських захисників, а самих українців називала «нацистами».

Житель Новограда-Волинського, також із громадянством Росії, у своїх публікаціях публічно зневажливо висловлювався на адресу захисників Маріуполя. При цьому він підтримував проросійських бойовиків на Донбасі та закликав після «окупації Києва» перейменувати на їхню честь вулиці. 

Обом росіянам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 (поширення матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників) КК України.

Ще одному уродженцю Росії, що мешкає в Бердичівському районі, повідомили про підозру в розповсюдженні публічних закликів до агресивної війни (ст. 436 КК України). Як зазначає СБУ, в забороненій соцмережі підозрюваний активно підтримував агресора та розміщував «петиції» до керівництва Росії із закликом фізичної «зачистки» України. Крім того, він закликав українських захисників не чинити опір окупантам і здаватися в полон.

Крім того, СБУ викрила мешканця Житомирського району, який публікував у соцмережі наративи російської пропаганди із так званими «обґрунтуваннями» причин збройної агресії Росії проти України. Він також закликав до окупації Києва та геноциду українців.

Йому повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ст. 436 (пропаганда війни); ч. 2 ст. 436-2 (поширення матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників); ч. 2 ст. 442 (розповсюдження матеріалів із закликами до геноциду).

Нагадаємо, мешканку Черкас засудили до 10 років позбавлення волі за здачу позицій ЗСУ та заклики обстрілювати місто.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2027
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду