Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена

Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена

25 Вересня 2022
1224
25 Вересня 2022
14:54

Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена

1224
За попередніми оцінками «КримЅОЅ», близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари.
Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена
Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена

Так званий очільник тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив, що «часткову мобілізацію» на півострові нібито буде завершено до кінця дня 25 вересня. Про це він сказав у відеозверненні, яке поширив у телеграм-каналі. При цьому близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на дані правозахисної організації «КримЅОЅ».

«Сьогодні до кінця дня мобілізаційні заходи в Криму будуть завершені. Кримчани-добровольці, які стали на захист Вітчизни, заслуговують на особливу гордість і повагу. Сьогодні були відзначені нагородами козаки штурмового батальйону «Таврида», які брали участь у спецоперації та гідно виконали поставлені завдання», – розповів Аксьонов.

Але про те, що майже всі повістки вручили кримським татарам, Аксьонов не сказав.

«За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари. Водночас кримські татари – це 13-15% населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу», – вважає аналітик «КримЅОЅ» Євген Ярошенко.

Нагадаємо, заступник гендиректора Українського інституту Алім Алієв вказав, що найбільше повісток надійшло до районів компактного проживання, де кримські татари оселялися після повернення з депортації. Вони почали уникати зібрань, адже повістку їм можуть вручити на базарах, на підприємствах, в мечетях. 

Щоб не опинитися в ситуації, коли доведеться стріляти в українців, кримські татари можуть наразі тільки ховатися або виїжджати з півострова. Зараз виїхати, за словами Алієва, дуже складно. Поки відкритий так званий Кримський міст – це єдиний шлях. Але за внутрішнім паспортом РФ можна виїхати до обмеженої кількості країн – наприклад, до Киргизстану чи Казахстану. Якщо російський паспорт вони були вимушені оформити, то закордонний паспорт у більшості кримських татар український.

Призов жителів окупованих територій до лав російської армії заборонений статтею 51 IV Женевської конвенції і кваліфікується як воєнний злочин. Окремим воєнним злочином є примус громадян України до участі у бойових діях проти власної держави. Загалом з початку «часткової мобілізації» в Росії в окупованому Криму повістки отримали близько 5000 мешкаців.

Фото з телеграм-каналу Сергія Аксьонова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду