detector.media
25.09.2022 14:54
Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена
Аксьонов заявив, що «часткова мобілізація» в Криму нібито завершена
За попередніми оцінками «КримЅОЅ», близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари.

Так званий очільник тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив, що «часткову мобілізацію» на півострові нібито буде завершено до кінця дня 25 вересня. Про це він сказав у відеозверненні, яке поширив у телеграм-каналі. При цьому близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на дані правозахисної організації «КримЅОЅ».

«Сьогодні до кінця дня мобілізаційні заходи в Криму будуть завершені. Кримчани-добровольці, які стали на захист Вітчизни, заслуговують на особливу гордість і повагу. Сьогодні були відзначені нагородами козаки штурмового батальйону «Таврида», які брали участь у спецоперації та гідно виконали поставлені завдання», – розповів Аксьонов.

Але про те, що майже всі повістки вручили кримським татарам, Аксьонов не сказав.

«За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари. Водночас кримські татари – це 13-15% населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу», – вважає аналітик «КримЅОЅ» Євген Ярошенко.

Нагадаємо, заступник гендиректора Українського інституту Алім Алієв вказав, що найбільше повісток надійшло до районів компактного проживання, де кримські татари оселялися після повернення з депортації. Вони почали уникати зібрань, адже повістку їм можуть вручити на базарах, на підприємствах, в мечетях. 

Щоб не опинитися в ситуації, коли доведеться стріляти в українців, кримські татари можуть наразі тільки ховатися або виїжджати з півострова. Зараз виїхати, за словами Алієва, дуже складно. Поки відкритий так званий Кримський міст – це єдиний шлях. Але за внутрішнім паспортом РФ можна виїхати до обмеженої кількості країн – наприклад, до Киргизстану чи Казахстану. Якщо російський паспорт вони були вимушені оформити, то закордонний паспорт у більшості кримських татар український.

Призов жителів окупованих територій до лав російської армії заборонений статтею 51 IV Женевської конвенції і кваліфікується як воєнний злочин. Окремим воєнним злочином є примус громадян України до участі у бойових діях проти власної держави. Загалом з початку «часткової мобілізації» в Росії в окупованому Криму повістки отримали близько 5000 мешкаців.

Фото з телеграм-каналу Сергія Аксьонова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY