Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони

Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони

31 Серпня 2022
6164
31 Серпня 2022
15:00

Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони

6164
Мультяшні Шиба-іну проти російської машини дезінформації.
Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони
Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони

«Передаю особистий привіт #NAFOfellas. Хочу подякувати кожній людині, яка стоїть за картинками шиба-іну. Ваші донати на підтримку наших захисників та ваша боротьба проти російської пропаганди дуже цінні. На кілька днів зміню картинку профілю», написав 30 серпня у твітері міністр оборони України Олексій Резніков. Та справді змінив аватарку. 

Уперше Міністерство оборони подякувало NAFO 28 серпня. Тоді визнання від державного органу України спричинило справжні народні гуляння на Reddit та в інших соціальних мережах, де активні мемні собачки.

NAFO розшифровується як North Atlantic Fella Organization — Північноатлантична Організація Друганів. Це не якась централізована установа, а мемне явище. Спільнота однодумців, які допомагають Україні в інформаційній війні: висміюють дезінформацію, тролять російських чиновників, збирають гроші на підтримку України. І роблять усе це під символом собак породи шиба-іну. Історично склалося, що це найпопулярніша собака в інтернеті: її можна побачити на щонайменше двох різних криптовалютах та десятці мемних форматів. 

У травні цього року один з інтернет-художників почав створювати аватари собачок в українській формі для тих, хто жертвує гроші Грузинському легіону. Так із часом шиба-іну перетворилися на символ ще одного мережевого феномену. 

Першим серйозним успіхом NAFO став тролінг російського дипломата Михайла Ульянова в червні. Той написав у твітері, що Росія вторглася в Україну через буцімто обстріли українською армією цивільних на Донбасі. Один із бійців NAFO прокоментував: «Ми вирішили бомбити всіх українських цивільних, бо частину українських цивільних бомбили». Це стало найпопулярнішим коментарем під дописом. Але справжня краса в тому, що Ульянов відповів користувачу з мультяшною собакою на аватарці та ніком «Українські меми для підлітків із НАТО»: «Ви сказали цю нісенітницю. Не я». Фраза перетворилася на мем, який позначає російський абсурд. А успішна комунікація з російський дипломатом дала «песикам» відчути смак крові. Якщо коротко: тепер коментарі Ульянова закриті, а під дописами інших подібних людей завжди знайдеться зграя шиба-іну. 

Феномен NAFO набирає обертів та об’єднує все більше користувачів. Очевидно, росіян ненавидять у всьому західному світі і з радістю долучаються до тролінгу. Серед учасників спільноти вже є син Джона МакКейна та генерал-майор армії США. Крім жартів, користувачі допомагають Україні також грошима. У магазину Saint Javelin є окремий розділ із NAFO. Також учасники влаштовують різноманітні благодійні акції й челенджі. «Другани» пожертвували так багато, що на їхню честь розмалювали «піон» — найгрізнішу ствольну артилерійську систему України. 

 

Але в першу чергу NAFO — це все ж меми та шитпостинг. Якщо володієте англійською, дуже раджу Reddit-спільноту Non Credible Defence. Тут збирають і виготовляють найкращі (неукраїнські) воєнні меми в мережі. А ось кілька прикладів, де все зрозуміло без слів.

 

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6164
Читайте також
25.08.2022 12:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
9 429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду