detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
31.08.2022 15:00
Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони
Що таке NAFO? Пояснюємо нову аватарку міністра оборони
Мультяшні Шиба-іну проти російської машини дезінформації.

«Передаю особистий привіт #NAFOfellas. Хочу подякувати кожній людині, яка стоїть за картинками шиба-іну. Ваші донати на підтримку наших захисників та ваша боротьба проти російської пропаганди дуже цінні. На кілька днів зміню картинку профілю», написав 30 серпня у твітері міністр оборони України Олексій Резніков. Та справді змінив аватарку. 

Уперше Міністерство оборони подякувало NAFO 28 серпня. Тоді визнання від державного органу України спричинило справжні народні гуляння на Reddit та в інших соціальних мережах, де активні мемні собачки.

NAFO розшифровується як North Atlantic Fella Organization — Північноатлантична Організація Друганів. Це не якась централізована установа, а мемне явище. Спільнота однодумців, які допомагають Україні в інформаційній війні: висміюють дезінформацію, тролять російських чиновників, збирають гроші на підтримку України. І роблять усе це під символом собак породи шиба-іну. Історично склалося, що це найпопулярніша собака в інтернеті: її можна побачити на щонайменше двох різних криптовалютах та десятці мемних форматів. 

У травні цього року один з інтернет-художників почав створювати аватари собачок в українській формі для тих, хто жертвує гроші Грузинському легіону. Так із часом шиба-іну перетворилися на символ ще одного мережевого феномену. 

Першим серйозним успіхом NAFO став тролінг російського дипломата Михайла Ульянова в червні. Той написав у твітері, що Росія вторглася в Україну через буцімто обстріли українською армією цивільних на Донбасі. Один із бійців NAFO прокоментував: «Ми вирішили бомбити всіх українських цивільних, бо частину українських цивільних бомбили». Це стало найпопулярнішим коментарем під дописом. Але справжня краса в тому, що Ульянов відповів користувачу з мультяшною собакою на аватарці та ніком «Українські меми для підлітків із НАТО»: «Ви сказали цю нісенітницю. Не я». Фраза перетворилася на мем, який позначає російський абсурд. А успішна комунікація з російський дипломатом дала «песикам» відчути смак крові. Якщо коротко: тепер коментарі Ульянова закриті, а під дописами інших подібних людей завжди знайдеться зграя шиба-іну. 

Феномен NAFO набирає обертів та об’єднує все більше користувачів. Очевидно, росіян ненавидять у всьому західному світі і з радістю долучаються до тролінгу. Серед учасників спільноти вже є син Джона МакКейна та генерал-майор армії США. Крім жартів, користувачі допомагають Україні також грошима. У магазину Saint Javelin є окремий розділ із NAFO. Також учасники влаштовують різноманітні благодійні акції й челенджі. «Другани» пожертвували так багато, що на їхню честь розмалювали «піон» — найгрізнішу ствольну артилерійську систему України. 

 

Але в першу чергу NAFO — це все ж меми та шитпостинг. Якщо володієте англійською, дуже раджу Reddit-спільноту Non Credible Defence. Тут збирають і виготовляють найкращі (неукраїнські) воєнні меми в мережі. А ось кілька прикладів, де все зрозуміло без слів.

HIMARS OPERA. #NAFO pic.twitter.com/ZhBmr1FN49

— Anatol Minsk ????????⚪????⚪ (@n_ma_pag) August 30, 2022

 

Колаж: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY