Західні експерти в російському тумані

Західні експерти в російському тумані

27 Серпня 2022
1709
27 Серпня 2022
17:16

Західні експерти в російському тумані

Оксана Романюк
Виконавча директорка Інституту масової інформації
1709
На думку деяких західних журналістських організацій, російським журналістам набагато гірше живеться, ніж українським. І це не жарт.
Західні експерти в російському тумані
Західні експерти в російському тумані

За даними ІМІ, 37 наших колег було вбито за останні пів року. Сотні українських медіа закрились, сотні — на грані виживання. Тисячі, а може й десятки тисяч журналістів і медійників стали переселенцями і біженцями, втратили членів родин, будинки, здоров’я і звичайне життя. Сотні колег пройшли російські фільтраційні табори, підвали. Ми майже щодня дізнаємося нові історії про надзвичайну сміливість наших українських колег і про те, що їм довелося пережити.

Але — «російським журналістам важче».

Ось текст від Ethical Journalism Network. Він побудований на застарілому підході «колонія — метрополія», і є досить яскравим прикладом такого явища як Westsplaining. Тому автор, мабуть, не бачить нічого поганого в порівнянні викликів, які стоять між двома абсолютно різними, окремими країнами — Україною й Росією, одна з яких до того ж напала на іншу. Порівняння супроводжується оцінками на зразок «іn Russia, the situation is far worse (?)» і зворотами типу «the courageous resistance of journalists in Russia». А він що, був, цей сміливий спротив російських журналістів? Я, мабуть, пропустила. Чи це одна Овсяннікова із плакатом розписалася за всю російську журназдоту?))

Далі йде ще одне порівняння Росії й України в тексті — хто кого звинувачує у воєнних злочинах. І цей момент читати справді дуже дивно й тяжко. «Україна проводить власні розслідування і заявила, що розслідує 21 000 військових злочинів і злочинів агресії, імовірно скоєних російськими військами з початку вторгнення в лютому. Зі свого боку Москва висунула звинувачення 92 військовослужбовцям українських Збройних сил у злочинах проти людяності (це які військовослужбовці ЗСУ — ті, які захищали Україну від російського геноциду? Від вторгнення на нашу територію і вбивства наших громадян? І яких Росія захопила в полон? — ОР). Росія також розслідує підозрюваних у найманстві з Великої Британії, США, Канади, Нідерландів і Грузі. Усі сторони (тобто для автора жертва = агресор. — ОР) рішуче заперечують вчинення воєнних злочинів, а Росія навіть звинувачує Україну в нападах на власне цивільне населення та обстрілі власної інфраструктури (тут точно не варто було додати якогось спростування? Україна нападає на власне цивільне населення, серйозно? — ОР)».

Я думаю, західні експерти мають почуватися зараз дуже невпевнено. Давно відомий москвоцентричний світ рушиться.

Підхід «а це метрополія і колонії» більше не працює. І раптом стає видно нас, українців. А ми виявляємося зовсім не такими, якими нас роками зображали офіси московських кореспондентів. Ми дуже децентралізовані. Ми сміливі. Для нас воля — одна з базових цінностей. У нас сильно розвинений підхід grass routes. Ми багато критикуємо і обговорюємо. Ми набагато менш патерналістичні. Це якщо автору хочеться порівнянь. Західним експертам складно й незручно, тому що треба переосмислювати зручні підходи. Треба будувати нове ставлення до цієї невідомої України, яка раптом стала суб’єктом.

*

Хотіла завершувати, але додам ще один момент зі статті. Автор цитує кореспондента CBS: «Київ — відносно цивілізоване, відносно європейське місто». Я ледь ногою мамонта не вдавилась, коли читала, не можна ж так :)

Я перепрошую, серйозно? Відносно цивілізоване? Відносно європейське? А яким містом мав бути Київ, азійським? Нецивілізованим? Або які ознаки «достатньо» цивілізованого і європейського міста? Вайфай у нас є, якщо що :)

Дякую, дякую за увагу. Піду готувати своє відносно цивілізоване відносно європейське дитя до школи, хоча вона цього року буде лише онлайн. Бо Росія, журналістам якої «набагато гірше» і з якою «не всьо так однозначно», розбомбила нашу школу і заодно пару навколишніх будинків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1709
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду