Хто забороняє демонструвати прапори України в Угорщині?

Хто забороняє демонструвати прапори України в Угорщині?

26 Серпня 2022
1960
26 Серпня 2022
08:56

Хто забороняє демонструвати прапори України в Угорщині?

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
1960
Інцидент відбувся під час матчу між національними збірними Литви та Угорщини в місті Со́мбатгей 24 серпня.
Хто забороняє демонструвати прапори України в Угорщині?
Хто забороняє демонструвати прапори України в Угорщині?

У своєму зверненні на День незалежності України президент Володимир Зеленський відмітив, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії на територію України ми зрозуміли, хто є нашими справжніми друзями, а хто тільки «поруч постояти». За іронією долі, саме в День Незалежності України ця теза була вчергове підтверджена в угорському місті Со́мбатгей, де проходив баскетбольний матч між національними збірними Литви та Угорщини.

24 серпня 2022 року у спортивному комплексі «Арена Саварія» угорського міста Со́мбатгей відбувся один із групових матчів чемпіонату світу з баскетболу федерації FIBA між національними збірними Литви та Угорщини. Оскільки для наших братів литовців баскетбол є культовою грою і вболівальники є в кожній сім’ї, матч відвідала велика делегація литовців, серед яких були литовські дипломати та журналісти з дітьми.

Окрім баскетболу, підтримка України, по суті, також стала однією з частин литовської культури. Тому діти литовських уболівальників взяли на подію і литовські, й українські прапори. Це було абсолютно природно, адже буквально перед матчем литовці вітали своїх українських колег у Європі з Днем Незалежності.

Яким же було здивування литовців, коли після того як на трибунах матчу вони з дітьми розгорнули українські прапори, до них підійшли представники охорони комплексу «Арена Саварія» та висунули вимогу прибрати прапор України, а потім і взагалі забрали його, щоб запобігти його розгортанню знову.

Про це написали у твітер-акаунті дипломатичні представники Литви при ОБСЄ. А невдовзі стаття про це з’явилася в одному з литовських онлайн-медіа.

Один з уболівальників, який розгорнув прапор України на матчі, каже про подію так: «24 серпня збірна Литви з баскетболу грала відбірковий матч чемпіонату світу з баскетболу проти Угорщини, тож ми вирішили поїхати туди, щоб підтримати їх. Але оскільки це був дуже особливий день для України — День Незалежності України, який збігся із 6-місячним терміном від початку ганебної загарбницької війни Росії проти України, разом із прапором Литви ми взяли й український.

Під час презентації збірної Литви ми, литовські вболівальники, виставили багато прапорів Литви, які у нас були, а також прапор України. Це було зроблено на знак нашої солідарності та підтримки України та її народу, який так героїчно захищався від російської агресії. На спортивних аренах, стадіонах і вулицях Литви ви побачите тисячі українських прапорів — тож це був наш природний жест.

Проте буквально за кілька хвилин переді мною з’явився охоронець, який намагався пояснити, що я не можу вивішувати український прапор. За його словами, під час матчу на арені можуть бути лише прапори Литви чи Угорщини. Жодних підстав для такого обмеження він не навів, а лише повторював свою вимогу. Він наполягав, щоб я віддав йому синьо-жовтий прапор або, якщо я цього не зроблю, я піду з ним.

Я був з двома дітьми, які відразу злякалися цієї ситуації. Слід визнати, що охоронець поводився професійно, ввічливо, але для дітей ця ситуація була занадто драматичною. Тому я згорнув прапор і поставив його біля свого місця. Ще через кілька хвилин повернулися вже 3 охоронці, які вимагали віддати їм український прапор і тримали його в шафці до кінця матчу.

Після завершення матчу український прапор знову був з нами. Литовські вболівальники зібралися біля арени і перед прапорами Литви та України скандували “Слава Україні! Герої Слава!”».

Оскільки я грав у баскетбол за свій навчальний заклад і продовжую захоплюватися цим спортом, я звернувся до своїх знайомих, які велику частину життя пропрацювали у спортивній сфері.

За їхніми словами, в природі не існує правила, яке б забороняло на матчі двох команд виставляти прапор третьої команди. По-перше, національна збірна України так само грає в цьому турнірі в групі L, в той час як Угорщина та Литва грають у групі K. Однак це означає, що українські або будь-які інші вболівальники мають право відвідувати матчі та вболівати за будь-яку команду турніру. В тому числі з прапорами національних збірних.

По-друге, в будь-якій із команд (навіть у національних збірних) можуть грати легіонери з інших країн. В той же час уболівальники можуть використовувати національні прапори легіонерів, щоби вшанувати їхній професіоналізм у грі. І хоча про українських легіонерів у командах Литви чи Угорщини тут не йдеться, сам принцип заборони використовувати прапор України на змаганнях між Угорщиною та Литвою є абсурдним.

Попри той факт, що сама споруда «Арени Саварія» належить угорській юридичній особі, все, що відбувається під час матчів, має бути підконтрольним Міжнародній федерації баскетболу (FIBA), яка є організаторкою змагань. Тільки FIBA встановлює правила щодо того, як грати і як уболівати на своїх спортивних заходах.

Відповідно, в Угорщині організаторів FIBA представляє Угорська федерація баскетболу, яка від імені організаторів чемпіонату орендує спортивні споруди, здійснює продаж квитків та забезпечує безпеку на заходах. В тому числі встановлює правила вболівання за учасників.

Це означає, що охоронцям, які вимагали прибрати прапор України, було дане гласне чи негласне розпорядження чи наказ не допускати українську символіку на матчах. Хто саме й чому дав таке незаконне розпорядження, яке ніде не зафіксоване і є цілком очевидним плюндруванням української символіки в День Незалежності України? Це потребує встановлення, для цього потрібно отримати пояснення Угорської федерації баскетболу та органів влади Угорщини, які допускають незаконні заборони демонстрації української символіки.

В Україні FIBA представляє Федерація баскетболу України (ФБУ), яку очолює президент Михайло Бродський. Як учасниця FIBA, українська федерація має право звернутися за роз’ясненням цього інциденту та отримати вичерпну відповідь щодо причин, чому литовські вболівальники не мають права демонструвати на змаганнях прапор однієї з команд турніру.

Насправді ж, ми давно знаємо відповідь на ці питання. Російська корупційна ракова пухлина вже давно проникла в усі державні й недержавні організації Угорщини як диверсія проти структур Європейського Союзу. В тому числі проти наших литовських друзів. На щастя, справжні друзі пізнаються в біді. На твітері литовського представництва в ОБСЄ можна подивитися відео, як наші литовські брати після матчу вшанували День Незалежності України гаслом «Слава Україні!».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1960
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду