«Сила правди» розвиває ютуб-проєкт, який знешкоджує білоруську пропаганду

«Сила правди» розвиває ютуб-проєкт, який знешкоджує білоруську пропаганду

8 Серпня 2022
1236
8 Серпня 2022
09:09

«Сила правди» розвиває ютуб-проєкт, який знешкоджує білоруську пропаганду

1236
«Воєнна шпальта» стала чи не першим українським медіапроєктом в форматі розмовного жанру, де журналісти розвінчують фейки та пропаганду саме режиму Олександра Лукашенка.
«Сила правди» розвиває ютуб-проєкт, який знешкоджує білоруську пропаганду
«Сила правди» розвиває ютуб-проєкт, який знешкоджує білоруську пропаганду

Волинський Центр журналістських розслідувань «Сила правди» розвиває власний ютуб-проєкт «Воєнна шпальта», де розповідають та аналізують фейки та пропаганду, які призначені саме білоруській аудиторії. За 4 місяці (з квітня по серпень 2022-го) кількість підписників ютуб-каналу «Сила правди» зросла вдесятеро – з 350 до 3300, а відео почали набирати десятки тисяч переглядів. Про це розповіли в громадській організації Media Development Foundation, яка підтримала цей медіапроєкт в рамках програми «Екстрений фонд порятунку українських регіональних медіа».

«Детектор медіа» розпитав про те, як створюють «Воєнну шпальту», авторку та співведучу проєкту, заступницю директора Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Оксану Петрук.

«Проєкт "Воєнна шпальта" зародився у квітні. Спершу ми підготували текстовий огляд білоруської преси, який отримав чимало переглядів на сайті "Сили правди". Ми зрозуміли, що людям це цікаво.

Волинь – прикордонна область. З початку війни ми в очікуванні наступу. Вільно читати їхню пресу пересічний волинянин не може, бо для цього треба додаткові зусилля і VPN. Згодом ми побачили конкурс від MDF на участь у програмі екстренної підтримки медіа і напрацювали концепцію відеопрограми в форматі розмовного жанру», – розповіла Оксана Петрук.

Вона зазначила, що подібного досвіду у «Силі правди» раніше не мали, а з розвитком проєкту їм допоміг ютуб-експерт Кирило Євсєєв, який став ментором «Воєнної шпальти».

«Кирило Євсєєв, якого нам призначили в рамках програми підтримки, дав корисні рекомендації щодо того, як залучити глядача: від одягу ведучих, обкладинки відео до стимулювання просування відео у ютубі. Перші випуски набирали менше переглядів, бо у нас тоді було 300 підписників і на той момент здобуті знання ще не стали навичками», – сказала Оксана Петрук. 

Одне з відео «Воєнної шпальти» набрало понад 339 тисяч переглядів – у ньому журналісти іронічно аналізували заяву Лукашенка про те, що «українці атакували Білорусь ракетами і вирізали органи в далекобійників».

Над створенням «Воєнної шпальти» працюють четверо людей: Оксана Петрук, її співведучий Костянтин Яворський, оператор та режисер монтажу Назар Дубина, а також Антон Бугайчук, який допомагає власне із моніторингом білоруського інфопростору.

«MDF дав нам старт. Зараз ми вже розвиваємо проєкт самостійно. Оскільки війна не закінчилась, а загроза наступу білоруського війська не зникла, то у нас ще багато роботи», – додала Оксана Петрук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1236
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду